Πιθανόν μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται η επόμενη κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τη χθεσινή απόρριψη των τριών αναπομπών των νόμων κατά την ακρίβεια και για την τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής.

Οι νόμοι προέβλεπαν την κατάργηση του ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή και στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι και Δεκέμβριο, καθώς και πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Τις αναπομπές απέρριψαν οι 27 παρόντες βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ τις στήριξαν οι 12 βουλευτές του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τις επόμενες ημέρες, ο Πρόεδρος θα προχωρήσει σε αναφορά των νόμων στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να αποφανθεί κατά πόσο οι νομοθεσίες συνάδουν με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η θέση του Δικαστηρίου ειδικά για το πάγωμα των εκποιήσεων, καθώς ουσιαστικά καλείται να αποφανθεί για μια νομοθεσία για την οποία εξέδωσε απόφαση πριν από μερικές εβδομάδες, κρίνοντάς την ως συνταγματική. Στην αναπομπή για την αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν επικαλείται συνταγματικούς λόγους, παρά μόνο παραθέτει τους κινδύνους με τους οποίους απειλείται η χώρα.

Προεκλογικά καρφιά

Πάντως, στις τοποθετήσεις των βουλευτών στην Ολομέλεια υπήρξαν κάποια «καρφιά» που είχαν προεκλογικό χρώμα. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη μη αποδοχή από την Κυβέρνηση των προτάσεων για το ΦΠΑ, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση σκόπιμα παραπλανούσε την ΕΕ για τον μειωμένο ΦΠΑ στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, αναφέροντας πως αυτά μπορούν να τερματιστούν με μια προοδευτική διακυβέρνηση. Είπε πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών για να φορολογηθούν τα υπερκέρδη. Για τις εκποιήσεις, σημείωσε πως χρειάζεται ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων δανειοληπτών και εγγυητών και των τραπεζών.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως η μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία ειδικού δικαστηρίου, το οποίο θα δίνει μόνιμες και διαφανείς λύσεις.

Τα πυρά αντέκρουσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έδειξε ευαισθησία για αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη μέσω των σχεδίων Εστία και Οικία και της λειτουργίας του θεσμού του Χρηματοικονομικού Επίτροπου. Έκανε λόγο για λαϊκισμό από την αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί για την αξιοπιστία της χώρας. Διερωτήθηκε αν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ συνεννοούνται με τον υποψήφιο τους, ο οποίος δεν συμφωνεί με την προσέγγιση του παγώματος των εκποιήσεων.

Προειδοποιήσεις για κινδύνους από Κυβέρνηση

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι σε περίπτωση εφαρμογής των νομοθεσιών υπάρχει κίνδυνος η χώρα να μπει σε περιπέτειες και να τεθεί εν αμφιβόλω η εκταμίευση της δόσης των €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τις προτάσεις κατά της ακρίβειας, σημείωσε πως δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μάλιστα, επικαλέστηκε επιστολή της Κομισιόν που έλαβε η Δημοκρατία, η οποία χαρακτήρισε ως προβληματικές τις νομοθεσίες και ζήτησε την άμεση διόρθωσή τους. Υποστήριξε επίσης ότι σε περίπτωση εφαρμογής των προτάσεων της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων και των κυβερνητικών μέτρων, το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει στα €445 εκατ. (€350 εκατ. κυβερνητικά μέτρα και άλλα €105 εκατ. από τα δύο νομοθετήματα της αντιπολίτευσης). Σε σχέση με τις εκποιήσεις, έβαλε μπροστά το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως η ΕΕ ζήτησε διευκρινίσεις και έχει παρατείνει την περίοδο αξιολόγησης του αιτήματος για τη δεύτερη δόση.

ΑΠΟΨΗ

Κινδυνολογία ή υπαρκτοί κίνδυνοι;

Η κυβέρνηση υποστήριξε πως σε περίπτωση που εφαρμοστούν το πάγωμα των εκποιήσεων και οι φοροελαφρύνσεις στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό θα μπει σε περιπέτειες το κράτος, σε σχέση με την εκταμίευση των €85 εκατ. από Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, επανέλαβε τους γνωστούς κίνδυνους για επηρεασμό της ΚΕΔΙΠΕΣ, των τραπεζών κλπ. Θα ήταν καλό η Κυβέρνηση να παραθέτει στοιχεία και να μην παραμένει μόνο τις προειδοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να χαρακτηριστούν από κάποιους ως κινδυνολογία. Αν και για το θέμα της κατάργησης του ΦΠΑ επιστράτευσε επιστολή της Κομισιόν, κάτι παρόμοιο θα πρέπει να πράξει για να πείσει τα κόμματα και για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις.