Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας σε συνεργασία με τον δήμο της πρωτεύουσας και τη Cyta προχωρεί εντός του 2021 στην τοποθέτηση σύγχρονων έξυπνων μετρητών καταμέτρησης της κατανάλωσης νερού.

Όπως αναφέρει στον «Φ» ο διευθυντής του ΣΥΛ Κωνσταντίνος Παρμακλής, σε πρώτη φάση, θα τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα στην εντός των τειχών Λευκωσία και σε εκείνη μόνο την περιοχή θα τοποθετηθούν έξυπνοι μετρητές οι οποίοι θα εντοπίζουν αμέσως ακόμα και διαρροές νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με τα σημερινά δεδομένα και με τους συνηθισμένους μετρητές, κάθε δύο μήνες επισκέπτεται καταγραφέας τα υποστατικά, καταγράφει την ένδειξη των μετρητών και έτσι, γίνεται η ανάλογη χρέωση. Με τον συγκεκριμένο τρόπο όμως, εάν υπάρξει βλάβη και μη αντιληπτή διαρροή νερού σε ένα υποστατικό, την επόμενη μέρα της κατανάλωσης, αυτή θα εντοπιστεί μετά από δύο μήνες και όταν ο λογαριασμός κατανάλωσης στο συγκεκριμένο υποστατικό θα ανέλθει στα ύψη. Τέτοιες περιπτώσεις, καταγράφονται καθημερινά από τους λειτουργούς του ΣΥΛ. Με τους έξυπνους μετρητές όμως, τέτοιες περιπτώσεις δεν θα υπάρχουν.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας, οι έξυπνοι μετρητές θα είναι συνεχώς συνδεδεμένοι με το ΣΥΛ, μέσω διαδικτύου χαμηλής και ακίνδυνης έντασης που θα προσφέρει η Cyta μέσω των υποσταθμών της. Έτσι, τη μέρα που θα εντοπίζει το σύστημα αυξημένη κατανάλωση νερού σε ένα υποστατικό, θα ανάβει κόκκινο λαμπάκι. Στη συνέχεια, θα στέλνεται SMS στο κινητό του καταναλωτή, μέσω του οποίου θα πληροφορείται ότι καταγράφεται ασυνήθιστα μεγάλη κατανάλωση νερού, έτσι ώστε αυτός να λαμβάνει άμεσα μέτρα για να σταματά τη διαρροή και να αποφεύγει την υπερβολική χρέωση κατανάλωσης νερού.

Οι διαβουλεύσεις για προώθηση του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος εγκατάστασης σύγχρονων και έξυπνων μετρητών καταμέτρησης της κατανάλωσης νερού, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος για «έξυπνη πόλη». Με την εγκατάσταση των σύγχρονων μετρητών, θα καταγράφεται στο ΣΥΛ ηλεκτρονικά μέσω συγκεκριμένου προγράμματος η κατανάλωση νερού, όχι κάθε δύο μήνες αλλά αρκετές φορές την ημέρα. 

«Για κάλυψη όλων των υποστατικών με έξυπνους μετρητές, θα χρειαστούν κάποια χρόνια», επισημαίνει ο διευθυντής του ΣΥΛ. Όπως επίσης εξηγεί, οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να έχουν συνδεδεμένο το υποστατικό τους με διαδίκτυο προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία οι έξυπνοι μετρητές τους, διότι αυτό θα επιτυγχάνεται με ειδικές ασύρματες γραμμές της Cyta.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στους στόχους του ΣΥΛ είναι και η σταδιακή κατάργηση της αποστολής των λογαριασμών κατανάλωσης νερού μέσω του παραδοσιακού ταχυδρομείου και η αποστολή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κάτι που κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.