ΤΑ δημόσια νοσηλευτήρια έχουν δοκιμαστεί και συνεχίζουν να δοκιμάζονται λόγω της πανδημίας. Το γεγονός ότι οι λειτουργοί υγείας της πρώτης γραμμής δίνουν ένα άνισο πόλεμο και διασφαλίζουν μέσα από δικές τους προσωπικές θυσίες και υπερβάσεις τα επιδιωκόμενα, αυτό δεν σημαίνει πως έχουν επιλυθεί τα προβλήματα στα νοσοκομεία. Προβλήματα, τα οποία είναι διαχρονικά και δεν είχαν επιλυθεί, παραμένουν άλυτα, δημιουργώντας δυσλειτουργίες. Το πώς και γιατί παραμένουν εκκρεμότητες είναι λίγο-πολύ γνωστό, αλλά δεν είναι της παρούσης. Το ζητούμενο σήμερα, όπως προκύπτει από τις δημόσιες συζητήσεις, είναι η ετοιμότητα των δημόσιων νοσοκομείων να ενταχθούν στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, που αρχίζει από την 1η Ιουνίου. 
ΤΑ προβλήματα, χρόνια αλλά και πρόσφατα. Σημειώνεται συναφώς πως υπάρχει «υπερφόρτωση» των νοσοκομείων και λόγω κορωνοϊού, γίναμε και μάρτυρες τα νοσηλευτήρια ή τμήματα αυτών να μπαίνουν σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων. Είναι σαφές από τις συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα, πως υπάρχουν εκκρεμότητες που θα πρέπει να επιλυθούν. Κάποιες δε και πολύ σύντομα, τις επόμενες ημέρες. Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνουν τον διάλογο που διεκόπη και αφορούσε την παραχώρηση κινήτρων στους ειδικούς γιατρούς του δημοσίου, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Περιλαμβάνουν επίσης τη στελέχωση των νοσηλευτηρίων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Κάποια, λοιπόν, από τα πιο πάνω θα έπρεπε να είχαν γίνει, ώστε να μπορεί το σύστημα να λειτουργήσει ολοκληρωμένα από την 1η Ιουνίου. 
ΕΙΝΑΙ δε σαφές πως ενόψει της έναρξης της δεύτερης φάσης εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας οι διεργασίες είναι καθημερινές και έντονες καθώς πρέπει να προλάβουν το κράτος και οι εμπλεκόμενοι τα χρονοδιαγράμματα. Είναι γνωστό πως πέραν από τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με τα ιδιωτικά. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει ετοιμαστεί μια νέα οικονομική πρόταση η οποία, όπως αναφέρθηκε, δεν αποκλίνει σημαντικά από τα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο συναντίληψης. Όπως υποδεικνύεται από τον ΟΑΥ η πρόταση δεν λειτουργεί αποτρεπτικά στην ένταξη των νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, αλλά, την ίδια ώρα, θα κινείται από την άλλη και εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του Ταμείου του Γενικού Συστήματος Υγείας. 
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η κρίση έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα. Κι αυτό γίνεται αντιληπτό από όλους. Όλα αυτά συζητούνται και θα πρέπει να επιλυθούν πριν το τέλος του τρέχοντος μηνός, ει δυνατόν πολύ νωρίτερα, ώστε να υπάρχει και περισσότερος χρόνος προετοιμασίας. 
 
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συναφώς πως εκτός από τις διεργασίες που γίνονται σε σχέση με την ένταξη της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο ΓεΣΥ, σε εξέλιξη βρίσκεται όμως και η διαβούλευση μεταξύ του ΟΑΥ και των προσωπικών γιατρών για τη μείωση των απολαβών των γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κι αυτό ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Κι αυτή είναι μια παράμετρος, που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ενόψει του γεγονός ότι έχουν μειωθεί τα έσοδα του ΓεΣΥ μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
ΟΙ όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συνέχεια του ΓεΣΥ και να θωρακίζουν τη δημόσια υγεία.