Η τάση που ήθελε τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προτιμούν την ενοικίαση των ακινήτων τους μέσω πλατφόρμων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB φαίνεται να αλλάζει. Οι κτηματομεσίτες κάνουν λόγο για μόδα που παρήλθε, ενώ επαναλαμβάνουν ότι η ρύθμιση του AirBnB είναι επιτακτική ανάγκη καθώς θα μπει τάξη στην αναρχία που υπάρχει. Το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων ήταν τεράστιο, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, καθώς πολλοί δεν έβρισκαν να ενοικιάσουν διαμερίσματα. Είτε δεν προλάβαιναν να τα ενοικιάσουν, είτε οι τιμές ήταν εξωφρενικά ψηλές. Μάλιστα, η Λεμεσός υποφέρει περισσότερο από αυτό το φαινόμενο, με αποτέλεσμα πολλοί ενδιαφερόμενοι να ψάχνουν με τα κιάλια για να βρουν διαμέρισμα.
 
Όπως αναφέρει στον «Φ» ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου, η κατάσταση στην κτηματαγορά σήμερα είναι πιο ομαλή. «Τα ενοίκια παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Δεν κορυφώνεται όμως η αύξηση στις τιμές, επομένως, παρατηρείται μια σταθεροποίηση», σχολιάζει ο κ. Κυναιγείρου.
 
 
Μάλιστα, ο κ. Κυναιγείρου αποδίδει το γεγονός αυτό στην στροφή των ιδιοκτητών προς την ολόχρονη ενοικίαση.  «Το καλοκαίρι, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είχαν την αναμενόμενη πληρότητα, επομένως αποφάσισαν να επανέλθουν στην ετήσια ενοικίαση του ακινήτου τους. Η σταθεροποίηση των τουριστικών αφίξεων δημιούργησαν πρόβλημα στην πληρότητα των καταλυμάτων, επομένως οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προτίμησαν να διασφαλίσουν το εισόδημα τους μέσω της ολόχρονης ενοικίασης κι όχι της ημερήσιας», δήλωσε ο κ. Κυναιγείρου. «Ουσιαστικά, ζυγίζοντας τα δεδομένα τους, έκαναν στροφή προς την ετήσια ενοικίαση».
 
Ερωτηθείς για τη συνεχή ανοδική πορεία των τιμών των ενοικίων, σχολίασε ότι η αυξημένη ζήτηση και η μηδαμινή προσφορά οδήγησαν σε αύξηση των τιμών των ενοικίων. «Τώρα μεγάλωσε κάπως η προσφορά των ακινήτων. Αρκετοί επενδυτές αγόρασαν ακίνητα για ενοικίαση και τα έχουν διαθέσει στην αγορά, έτσι περιορίστηκε κάπως το πρόβλημα με την έλλειψη ακινήτων στην αγορά. Αυτή η κατηγορία επενδυτών πέρσι ήταν ανύπαρκτη», επισήμανε ο κ. Κυναιγείρου.
Επομένως, η μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων οδήγησε σε σταθερότητα στις τιμές. «Επίσης, παρατηρούμε ότι σε περίοδο αιχμής, π.χ. τον Σεπτέμβριο που ψάχνουν και οι φοιτητές σπίτι, αυξάνονται κάπως οι τιμές. Αλλά γενικότερα δεν υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις», υπογράμμισε ο κ. Κυναιγείρου. 
Τέλος, ανέφερε ότι αναμένεται η ψήφιση της νομοθεσίας για ρύθμιση της ενοικίασης ακινήτων μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB. Η νομοθεσία θα οδηγηθεί το επόμενο διάστημα ενώπιον της Ολομέλειας. «Ελπίζουμε να ψηφιστεί σύντομα η νομοθεσία και να μπει τάξη στα καταλύματα που ενοικιάζονται παράνομα και δεν πληρούν προδιαγραφές», κατέληξε ο κ. Κυναιγείρου.