Αγαπάνε οι υπουργοί τον Γλαύκο Κληρίδη περισσότερο από ότι η κόρη του; Προφανώς όχι. Είναι ασέβεια να σταλεί για ανακύκλωση ένα υλικό που χρησιμοποιούσε ένας ιστορικός ηγέτης; Για άλλους ναι, για άλλους όχι. Αποτελεί τιμή να συντηρήσεις ότι άγγιζε και να το μετατρέψεις σε έκθεμα; Και πάλι, για κάποιους ναι και για άλλους όχι. 

Αλήθεια, τι θα προσφέρει στην ιστορία, στη διαδρομή και στη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη, η συντήρηση του καραβιού που χρησιμοποιούσε όσο βρισκόταν στη ζωή; 

Είναι γνωστό ότι ο Κληρίδης λάτρευε τη θάλασσα και φρόντιζε να βρίσκεται όσο μπορούσε κοντά της, απολαμβάνοντας τις στιγμές σε ένα καράβι στο οποίο είχε δώσει το όνομα της κόρης του. Πρώτα ήταν το «Καίτη» και μετά το «Καίτη ΙΙ». Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του, ανακαλύφθηκε πως το πλοιάριο είχε μείνει αραγμένο στη μαρίνα της Λάρνακας, έχοντας υποστεί τις φθορές του χρόνου. Στο άκουσμα της είδησης, το Υπουργικό πήρε τάχιστα απόφαση να συντηρήσει το σκάφος και να το μετατρέψει σε έκθεμα. Όπως είναι κι οι λιμουζίνες που χρησιμοποιούσε ο Μακάριος, οι οποίες εκτίθενται σε γυάλινο παράπηγμα στην αυλή της αρχιεπισκοπής (η καρδιά του, η οποία επίσης φυλασσόταν για χρόνια σε φορμόλη, ευτυχώς κάποτε ενταφιάστηκε). 

Η παρένθεση δεν είναι άσχετη με το θέμα. Έχει να κάνει με την αντίληψη που έχουμε για την μνήμη και τον σεβασμό στους νεκρούς ηγέτες. Η Καίτη Κληρίδη, προς τιμήν της, δεν πιστεύει πως η συντήρηση υλικών αγαθών προσθέτει στη διαδρομή ιστορικών ηγετών. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ανέφερε πως δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής με την απόφαση να συντηρηθεί το «Καίτη ΙΙ», αλλά ούτε κι ο πατέρας της θα ήταν σύμφωνος. Το σκάφος σαν σκάφος, σημείωσε, δεν έχει καμία αξία και τα χρήματα που θα δαπανηθούν, θα μπορούσαν να δοθούν για κάποιον άλλο σκοπό.

Μετά τον θάνατο του πατέρα της, η πρώην βουλευτής, ξεκαθάρισε τα πράγματα του και ότι έκρινε πως είχαν ιστορική αξία, τα χάρισε στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, το οποίο πλέον ανήκει στο Δήμο Λευκωσίας: Χιλιάδες βιβλία, φωτογραφίες και βίντεο με ομιλίες και συνεντεύξεις, το γραφείο και η καρέκλα του, ενθυμήματα και μετάλλια, πίπες και πούρα, τα διπλώματα του, δώρα που δέχτηκε ως πρόεδρος, επιστολές, η τήβεννος και η δικηγορική περούκα που φορούσε όταν υπερασπιζόταν τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, το άλμπουμ φωτογραφιών που αφορούν στην υπογραφή της συνθήκης Ζυρίχης – Λονδίνου για την ανεξαρτησία της Κύπρου… 

Το σκάφος τι έχει να πει για την ιστορία του τόπου και την πολιτική διαδρομή του Γλαύκου Κληρίδη;