Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η Σουηδή εμπνεύστρια των «σχολικών απεργιών» και περιβαλλοντική ακτιβίστρια, κατηγόρησε τους ευρωβουλευτές ότι παρέδωσαν τα όπλα σε ό,τι αφορά το κλίμα και το περιβάλλον, υπερψηφίζοντας μια αδύναμη μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ (CAP).

Το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε αργά την Τετάρτη υπέρ των προτάσεων που κατέθεσαν οι κύριες πολιτικές ομάδες και μέσω των οποίων θα συνεχιστεί το 60% των υπαρχουσών άμεσων πληρωμών σε αγρότες, με ελάχιστες ή και καμία προϋπόθεση προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι αλλαγές που υποστήριξε το κοινοβούλιο αποδυναμώνουν μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν για την μεταρρύθμιση της CAP – που αποτελεί το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού – και η οποία είχε ήδη δεχθεί επικρίσεις.

Οι ευρωβουλευτές θα συνεχίσουν την ψηφοφορία για έναν αριθμό ζητημάτων γύρω από μελλοντικές μεταρρυθμίσεις μέχρι την Παρασκευή.

Ένα από τα ζητήματα που έχουν πάρει τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, είναι το κατά πόσον το ευρωκοινοβούλιο θα υποστηρίξει τη μείωση της χρήσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα», «λουκάνικο» και «σκαλοπίνι» σε μια ζωικά προϊόντα, όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρέατος και εκτροφής ζώων και όπως υποστηρίζει η επιτροπή γεωργίας του κοινοβουλίου.

Η Τούνμπεργκ υποστηρίζει ότι η προσοχή που δόθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα επέτρεψε στους ευρωβουλευτές να στηρίξουν απαρατήρητοι μια πολιτική, που όπως ισχυρίζεται η ίδια εδώ και καιρό, έχει υπάρξει κινητήριος δύναμη της εντατικοποίησης της γεωργίας, αυξάνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οδηγώντας σε μείωση των πτηνών και των επικονιαστών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Σφοδρή κριτική από την Τούνμπεργκ

Η Τούνμπεργκ έγραψε στο Twitter: «Τη στιγμή που τα ΜΜΕ αναρτούσαν ρεπορτάζ για «τα ονόματα των βίγκαν λουκάνικων», το ευρωκοινοβούλιο παραχωρούσε €387 δισ. σε μια νέα αγροτική πολιτική, παραδίδοντας ουσιαστικά τα όπλα σε ό,τι αφορά το κλίμα και το περιβάλλον. Καμία ενημέρωση συνεπάγεται και καμία πίεση και λογοδοσία, επομένως το αποτέλεσμα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Απλώς δεν ενδιαφέρονται».

Η αγροτική πολιτική υπερψηφίστηκε από το κεντροδεξιό «European People’s Party», τους «Σοσιαλιστές & Δημοκράτες» και το «Renew Europe», το οποίο αποτελείται από ευρωβουλευτές από διάφορες ομάδες, όπως το «La République En Marche» του Εμανουέλ Μακρόν και την πρώην «Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών». Μια τροποποίηση που πρότεινε το κόμμα των Πράσινων, μέσω της οποίας απορριπτόταν ολόκληρη η αρχική πρόταση της Κομισιόν, ηττήθηκε με διαφορά. 

«Πλήρης αντίθεση με την Πράσινη Συμφωνία»

Ο Μπας Άικχουτ, ευρωβουλευτής των Πράσινων, τόνισε: «Η κλιματική αλλαγή και η οικολογική καταστροφή αποτελούν σοβαρή απειλή για τις καλλιέργειες, το επισιτιστικό σύστημα και το μέλλον αυτού του πλανήτη. Κι όμως, μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών αγνοούν πεισματικά το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος».

«Δυστυχώς, το European People’s Party, οι Σοσιαλιστές και το Renew αποδυνάμωσαν τις ήδη ανίσχυρες προτάσεις της κομισιόν, αποφασίζοντας τη συνέχιση του 60% των άμεσων πληρωμών με πολύ αδύναμους όρους».

«Χωρίς δεσμευτικούς στόχους για περαιτέρω προστασία του κλίματος, μείωση των φυτοφαρμάκων στα χωράφια και των αντιβιοτικών στην εκτροφή ζώων, το CAP αντιτίθεται πλήρως στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας».

Κατέληξε: «Μικρότερες εφοδιαστικές αλυσίδες, επαρκείς πληρωμές και ασφαλείς θέσεις εργασίας μπορούν να μετατρέψουν την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική σε πρότυπο υγιεινών τροφίμων που παράγονται και πωλούνται τοπικά. Αυτή η μεταρρύθμιση του CAP θα σήμαινε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγουν τις επιπλέον δαπάνες σε φιλόδοξα μέτρα για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, ενώ βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των ζώων».

Πηγή: news.in.gr