To Top
12:11 Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Τηλεδιάσκεψη με τους διαπραγματευτές είχε η Λουτ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Τηλεδιάσκεψη με τους διαπραγματευτές είχε η Λουτ
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοεμβρίου 2019, 12:41 μμ
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στο Προεδρικό. Στη συνεδρία οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, αλλά και τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας. 
 
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε επίσης και για τηλεδιάσκεψη που είχε η Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τους διαπραγματευτές.
 
Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε επίσης και για το υπόμνημα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, το οποίο και υπέβαλε, αλλά και για τις επαφές που είχε με τον ΟΗΕ.
 
Πρόσθεσε ακόμη πως «ο Πρόεδρος θα πάει στη συνάντηση με καλή θέληση και με ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Μπορούν να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς στη βάση της συνεννόησης που είχε γίνει στις 9 Αυγούστου στη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών». Είπε επίσης πως «θα μπορούσε να συγκληθεί και η άτυπη Πενταμερής, προκειμένου να αποφασιστούν και διαδικασίες για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν».
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, υπήρξε επίσης ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και για τον φάκελο χαλλούμι.
 

Σε τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για στήριξη των κινήσεων του Προέδρου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ευχήθηκε όπως υπάρξει μια θετική εξέλιξη στην Τριμερή του Βερολίνου. «Μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να απαλλαχτούμε από την κατοχή και το μόνο μοντέλο που μπορεί να μας οδηγήσει εκεί, είναι η ΔΔΟ». Στόχος μας να επαναρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν, κατέληξε.
 
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε πως έχουν ενημερωθεί για όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη συνεδρίαση. «Τα πράγματα έχουν καταστεί πολύ δύσκολα, σύνθετα και πολύπλοκα, αλλά εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να πάμε στο Βερολίνο με την προσέγγιση να πείσουμε για αναγκαιότητα κατάληξης σε όρους αναφοράς και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Ο κ. Κυπριανού, αποκάλυψε επίσης πως υπήρξε ήδη τηλεδιάσκεψη των διαπραγματευτών για το Κυπριακό.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας. Η Τουρκία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. «Η δική μας πλευρά να μην πέσει στην παγίδα της Τουρκίας», πρόσθεσε, τονίζοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε με μία πολιτική άσκησης πίεσης και κόστους κατά της Άγκυρας.
Από την πλευρά του ο Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως «ως ΕΔΕΚ είχαμε από την αρχή εκφράσει τις επιφυλάξεις μας, ενώ είχαμε καταθέσει και τους κινδύνους. Πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, μετά και τη σημερινή ενημέρωση. Με τους όρους που θέτει η Τουρκία,  οι κίνδυνοι είναι πολλοί». Πρόσθεσε ακόμη: «υποδείξαμε στον ΠτΔ ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διαχειριστούμε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια και να αποφύγουμε τους κινδύνους που θα επιχειρήσει η Τουρκία».
 
«Με τους όρους της Τουρκίας δημιουργείται ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι. Η πλευρά μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και κατάλληλα προετοιμασμένη. Δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος και δεν υπάρχουν θετικά σημάδια», διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.
 
Εκ μέρους της Αλληλεγγύης, ο Πόλυς Παλλήκαρος, είπε πως το Κίνημα δεν συμφωνεί καθόλου με την εκ περιτροπής προεδρία, όπως ούτε και με την πολιτική ισότητα όπως αυτή ερμηνεύεται από την Τουρκία.
  Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε πως έτυχαν ενδελεχή και μακράν ενημέρωση από τον Πρόεδρο σε περίπου επτά θέματα που ξεκινούσαν από την επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, μέχρι και το χαλλούμι. «Εμείς είπαμε ξανά πως δεν γίνεται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, αν προηγουμένως δεν αποσυρθούν τα σχέδια για εποικισμό της Αμμοχώστου και δεν τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ». Ο κ. Περδίκης αποκάλυψε επίσης πως εισηγήθηκε τη σύσταση ενός Συμβουλίου Στρατηγικών Μελετών, κάτι το οποίο και έγινε αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, επανέλαβε πως η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα στο εθνικό ζήτημα δεν έχει οδηγήσει πουθενά και είπε πως πρέπει να τεθούν ξανά νέα θεμέλια, στη βάση του ενιαίου κράτος. «Δεν αναμένουμε να υπάρξει κάποια νεότερη πρόοδος», κατέληξε.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Κάρογιαν, είπε πως «οι οιωνοί δεν είναι άριστοι και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και ορθολογιστική σκέψη». Πρόσθεσε τέλος πως αυτό το κλίμα που επικράτησε σήμερα, «ελπίζω να επικρατήσει και την αμέσως επόμενη περίοδο. Να στηρίξουμε την πλευρά μας».
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...