Περισσότεροι ξένοι που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι στη βάση του επενδυτικού προγράμματος ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με ανάκληση της κυπριακής υπηκοότητας.
 
Από τον έλεγχο που διεξάγει το υπουργείο Εσωτερικών για τις περιπτώσεις των επενδυτών που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα πριν το 2018, προέκυψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κι άλλες περιπτώσεις που κρίθηκε ότι χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν ζητηθεί επιπρόσθετα στοιχεία από άλλες Αρχές όπως η Κεντρική Τράπεζα και η ΜΟΚΑΣ για να διασαφηνιστεί κατά πόσο τα δεδομένα είναι τέτοια που να δικαιολογούν την ανάκληση της υπηκοότητας.
 
Τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν εντός των επόμενων ημερών, με τις πληροφορίες να λένε πως είναι αρκετά πιθανό να προκύψει η ανάγκη για εκκίνηση της διαδικασίας ανάκλησης για επιπρόσθετο μικρό αριθμό περιπτώσεων. Υπενθυμίζεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 6 Νοεμβρίου να προχωρήσει με την ανάκληση 26 κυπριακών διαβατηρίων τα οποία αφορούν σε εννέα διαφορετικές επενδυτικές περιπτώσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποστέρηση κυπριακού διαβατηρίου για 26 άτομα
 
Στο μεταξύ, εδώ και μερικές βδομάδες γίνεται η απαιτούμενη προεργασία σε σχέση με το περιεχόμενο των επιστολών που θα αποσταλούν στα πρόσωπα από τα οποία η κυπριακή υπηκοότητα θα ανακληθεί, με την οποία θα ενημερώνονται ότι ξεκινά η σχετική διαδικασία. Κάθε επιστολή θα είναι διαφορετική και θα βασίζεται στις περιστάσεις στις οποίες στηρίζεται η κάθε ανάκληση. Άλλωστε, σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται πως θα υπάρξει αντίδραση από μέρους των επηρεαζόμενων, τόσο σε επίπεδο της ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει τις ενστάσεις, όσο και σε πιο κατοπινό στάδιο, ενώπιον των δικαστικών Αρχών. Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στα άτομα των οποίων θα ανακληθεί η κυπριακή υπηκοότητα βρίσκονται κάποια που έχουν υπηκοότητα και από άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή ακόμα και περιπτώσεις ατόμων που βρίσκονταν σε λίστες κυρώσεων προ μηνών και σήμερα είναι εκτός. 
 
Τα τελικά διατάγματα με τα οποία θα επισημοποιείται η ανάκληση της κυπριακής υπηκοότητας θα εκδοθούν μετά που τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα απαντήσουν στις επιστολές ή μετά από τη σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής που θα εξετάσει την ένστασή τους. Η σχετική διαδικασία πάντως, κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.