Η εθνική γυναικεία ομάδα πετόσφαιρας της Πορτογαλίας έρχεται στην Κύπρο για να αναμετρηθεί με την αντίστοιχη δική μας, για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αλλά, έχουμε πρόβλημα. Διότι, η πορτογαλική ομοσπονδία έκλεισε εισιτήρια για να έρθει η ομάδα μέσω του αεροδρομίου Τύμπου. Και, μάλιστα, όπως διαβάζουμε στα σχετικά ρεπορτάζ, οι Πορτογάλοι έκλεισαν εισιτήρια με την Turkish Airlines και ζήτησαν βοήθεια για να βρουν ξενοδοχείο να μείνουν κοντά στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, και μεταφορικό μέσο να πάνε στο γήπεδο την ημέρα του αγώνα. Είδες πράματα! Αναστατωθήκαμε εμείς και τρέχουμε. Όπως πάντα. «Κάναμε διαβήματα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ενημέρωσε την πρεσβεία της Πορτογαλίας, αλλά και τη δική μας πρεσβεία στην Πορτογαλία», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυπριακής Ομοσπονδίας. Δεν ξέρουμε αν έπιασαν τόπο τα διαβήματα, πάντως μέχρι προχτές οι Πορτογάλοι δεν άλλαξαν τα εισιτήρια τους.

Είναι πρόβλημα αυτό που κάνουν οι Πορτογάλοι, δεν λέω, και ορθώς γίνονται τα διαβήματα (και κατανοητοί οι τίτλοι των ρεπορτάζ: Απίστευτη πρόκληση της Εθνικής Πορτογαλίας-Έκλεισαν εισιτήρια μέσω Τύμπου), αλλά να ρωτήσω: έκανε ποτέ κανένας από την όποια κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάποιο διάβημα για όσα αντίστοιχα κάνουμε εμείς οι ίδιοι; Να το πω πιο συγκεκριμένα, με παράδειγμα των ημερών: Μπήκε στην ιστοσελίδα μεγάλου ξενοδοχείου στον Πρωταρά, φίλος που αναζητούσε να πάει διακοπές. Κι έπαθε σοκ όταν έπεσε το μάτι του στη σελίδα που ενημέρωνε τους ξένους για τα πλησιέστερα αεροδρόμια στο ξενοδοχείο. Για να φτάσουν εύκολα, μην ταλαιπωρούνται κλείνοντας κανένα μακρινό αεροδρόμιο. Διότι, ως γνωστό, είμαστε μια αχανής χώρα (κάτι σαν η Αυστραλία της Μεσογείου) και μπορεί κάποιος ξένος που θέλει να φτάσει στον Πρωταρά, να κάνει λάθος και να κλείσει σε μακρινό αεροδρόμιο. Λοιπόν, «Closest airports» στο ξενοδοχείο του Πρωταρά, όπως γράφει η ιστοσελίδα του, είναι:

Larnaca International Airport – 42,4 km

Ercan Airport – 55,2 km

Δηλαδή; Οι ξένοι επισκέπτες ενημερώνονται ότι μπορούν να πάνε στον Πρωταρά και από το αεροδρόμιο Ερτζιάν, μόλις 55,2 χιλιόμετρα απόσταση, χωρίς κανένα πρόβλημα. Όπως αναφέρεται το νόμιμο αεροδρόμιο της Λάρνακας –και όχι της Πάφου, που είναι 150 χιλιόμετρα μακριά– αναφέρεται και το Ερτζιάν. Αλλά, εμείς έχουμε πρόβλημα μόνο με τους Πορτογάλους και την απίστευτη πρόκληση να έρθουν Κύπρο μέσω της Τύμπου, και δεν περνά από το μυαλό μας ότι οφείλαμε (πριν χάσουμε το παιχνίδι, διότι τώρα πια άντε να τα φέρεις σε λογαριασμό), να δούμε πρώτα τι κάνουμε εμείς και μετά να υποδεικνύουμε στους άλλους τη νομιμότητα και το δίκαιο.

Εκτός, βέβαια, κι αν συνειδητά κλείνουμε τα μάτια όταν πρόκειται να έχουμε οικονομικά οφέλη –στον τουρισμό, για παράδειγμα– και κάνουμε πως δεν βλέπουμε τη ζημιά στην εθνική υπόθεση. Τέτοιοι είμαστε. Διότι, η αλήθεια είναι πως πολύ μεγαλύτερη πολιτική ζημιά γίνεται όταν οι ξένοι μπαίνουν στις ιστοσελίδες ελληνοκυπριακών ξενοδοχείων και βλέπουν ότι το Ερτζιάν είναι ένα κανονικό αεροδρόμιο από το οποίο μπορούν να φτάσουν στο ξενοδοχείο τους, παρά η πασιφανής παρανομία που θα γίνει από μια ξένη αθλητική ομάδα και για την οποία θα γίνουν έντονα διαβήματα για να μην το ξανακάνει.

Το ίδιο συμβαίνει κι όταν οι ξένοι οργανώνουν τις εκδρομές των διακοπών τους στην Κύπρο και επιλέγουν ένα από τα δεκάδες τουριστικά γραφεία, που θα τους μεταφέρει από τον Πρωταρά ή αλλού, στην Αμμόχωστο, στην Κερύνεια ή στον Απόστολο Ανδρέα. Το οδόφραγμα της Δερύνειας γι΄ αυτό το σκοπό άνοιξε και μια χαρά εξυπηρετούνται ξένοι και δικοί στις εκδρομές τους. Άλλωστε, τα τελευταία στοιχεία των διακινήσεων από τα οδοφράγματα, δείχνουν ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, είχαμε 1.571.000 διελεύσεις Ελληνοκυπρίων από τις ελεύθερες περιοχές προς τις κατεχόμενες και 941.878 διελεύσεις ξένων (οι περισσότεροι Βρετανοί, 147.393, και Ελλαδίτες, 132.019).

Αλλά, τι σημασία έχουν όλα αυτά; Αρκεί να κάνουμε διαβήματα και διαμαρτυρίες όταν έρχονται οι Πορτογάλοι από την Τύμπου και να μιλούμε για «απίστευτη πρόκληση». Για τα «Closest airports» στα ξενοδοχεία μας, πού να κάνεις διαβήματα; Στον εαυτό σου;