Το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει στη ζωή των πολιτών, είναι το μήνυμα του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα για τη συμπλήρωση των τριών χρόνων από την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ. 

“Το ΓεΣΥ, αυτά τα τρία χρόνια, πέρασε μέσα από συμπληγάδες και κατάφερε να επιβιώσει, στέλνοντας το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει στη ζωή των πολιτών”, αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως το ΓεΣΥ όχι μόνο άντεξε σε πρωτόγνωρες συνθήκες πίεσης, όπως αυτή της πανδημίας, αλλά απέδειξε ότι μπορεί να θωρακίσει τη δημόσια υγεία κατά τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο.

Παράλληλα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ετοίμασε επετειακό βιντεάκι για τα 3 Χρόνια προσφοράς του ΓεΣΥ στον τόπο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρία χρόνια ΓεΣΥ: Γιατροί καταθέτουν τα βιώματά τους

 

Αυτούσιο το μήνυμα του Υπ. Υγείας: 

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ. Μίας κοινωνικής κατάκτησης που ήταν απαίτηση της κοινωνίας για πολλές δεκαετίες και με την πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη έγινε πραγματικότητα. Εδώ και τρία χρόνια το ΓεΣΥ έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες, εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς ανά ημέρα και η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στη συνεχή βελτίωση και αναβάθμισή του, στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του συστήματος.

Το ΓεΣΥ, αυτά τα τρία χρόνια, πέρασε μέσα από συμπληγάδες και κατάφερε να επιβιώσει, στέλνοντας το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει στη ζωή των πολιτών.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: 

  • 917,000 δικαιούχοι του ΓεΣΥ έχουν εγγραφεί σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού,
  • 777,000 δικαιούχοι επισκέφθηκαν τους Προσωπικούς τους Ιατρούς,
  • 756,000 δικαιούχοι επισκέφθηκαν τους ειδικούς ιατρούς, 
  • 769,000 δικαιούχοι προμηθεύτηκαν φάρμακα,
  • 159,000 δικαιούχοι έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Στα τρία χρόνια ζωής του ΓεΣΥ, συμμετέχουν:

  • 711 Προσωπικοί Ιατροί
  • 1969 Ειδικοί Ιατροί
  • 159 Εργαστήρια
  • 1076 Άλλοι επαγγελματίες υγείας
  • 687 Οδοντίατροι
  • 587 Φαρμακεία
  • 58 Νοσηλευτήρια

Το ΓεΣΥ όχι μόνο άντεξε σε πρωτόγνωρες συνθήκες πίεσης, όπως αυτή της πανδημίας, αλλά απέδειξε ότι μπορεί να θωρακίσει τη δημόσια υγεία κατά τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο.

Παράλληλα, για διασφάλιση της βιωσιμότητας του ιδίου του Συστήματος Υγείας, βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες και δράσεις από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας που θα συμβάλλουν στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του Συστήματος και στην αντιμετώπιση των καταχρήσεων. Σε αυτές μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

  • Λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων από προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες και παιδιά, τα οποία θα λειτουργούν απογεύματα και αργίες.
  • Ένταξη των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ,
  • Εφαρμογή αυστηρότερων ποινών σε παρανομούντες παρόχους υπηρεσιών ή/και δικαιούχους,
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο,
  • Ένταξη στο ΓεΣΥ επιπλέον καινοτόμων φαρμάκων, και
  • Υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης, των δικαιούχων του ΓεΣΥ, για την ορθή χρήση του Συστήματος και τη μείωση των καταχρήσεων.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Υπουργείο Υγείας θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την ύπαρξη του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει και ανήκει στους πολίτες αυτής της χώρας, στους πάροχους και τους δικαιούχους του. Απευθύνω έκκληση προς όλους, όπως προστατεύσουν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στη χώρα μας από το 1960 σαν κόρη οφθαλμού.

ΟΑΥ : Ισότιμη Πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας

 

Το μήνυμα του ΟΑΥ για τα τρια χρόνια ΓεΣΥ

Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) έθεσε ως προτεραιότητα να διασφαλίσει σε όλους τους συμπολίτες μας την ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο άντεξε τις δοκιμασίες αλλά και δημιούργησε γερές βάσεις για το μέλλον.

Περνώντας μέσα από μία πολύ δύσκολη περίοδο με πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτές της πανδημίας αλλά και των πολλών προβλημάτων και στρεβλώσεων που κληρονομήθηκαν από την προ ΓεΣΥ κατάσταση, το Σύστημα παρέμεινε όρθιο παρέχοντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε όσους το είχαν ανάγκη. Αυτό αποτυπώνεται από την καθολική στήριξη των πολιτών, η οποία αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα και το μεγαλύτερο κίνητρο για ένα πιο δυνατό και ενισχυμένο ΓεΣΥ τα επόμενα χρόνια.

Μια στήριξη που αποδεικνύεται περίτρανα από τα πολύ ψηλά ποσοστά αποδοχής που παρουσιάζονται τόσο στην έρευνα που διεξήχθηκε για λογαριασμό του ΟΑΥ από την εταιρεία IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το 2021 όσο και στην έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων Ερευνών το 2022. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας, το 82% των δικαιούχων έκριναν ως πολύ ικανοποιητική την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ενώ το 80% θεωρούν ότι το ΓεΣΥ βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους. Την ικανοποίηση των πολιτών με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΓεΣΥ επιβεβαίωσε η ανεξάρτητη έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων Ερευνών, η οποία κατέταξε το ΓεΣΥ πρώτο ανάμεσα σε όλους ανεξαιρέτως τους θεσμούς της Δημοκρατίας, όσο αφορά στην ικανοποίηση/εμπιστοσύνη των πολιτών.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΓΕΣΥ

Μεταξύ των σημαντικότερων επιτευγμάτων από τα τρία χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ καταγράφονται τα εξής:

  • Εξασφάλιση της ισότιμης, δίκαιης και απρόσκοπτης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις και ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης.
  • Τερματίστηκε το φαινόμενο των καταστροφικών οικονομικών δαπανών υγείας.
  • Ο κάθε ενήλικας έχει το δικό του Προσωπικό Ιατρό και τα παιδιά το δικό τους Παιδίατρο.
  • Η λειτουργία του ΓεΣΥ σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα, κατέταξε την Κύπρο από ουραγό σε πρωτοπόρο στα θέματα ψηφιοποίησης του τομέα της υγείας και της λειτουργίας ηλεκτρονικού φακέλου.
  • Για πρώτη φορά εξασφαλίστηκε για όλο το πληθυσμό το δικαίωμα επιλογής φαρμάκου και η δωρεάν κάλυψη της μιας επιλογής φαρμάκου.
  • Το κάθε νοικοκυριό έχει πρόσβαση στο φαρμακείο και το εργαστήριο της γειτονιάς του, επιτυγχάνοντας την εύκολη πρόσβαση και ταχεία εξυπηρέτηση.
  • Ως επιστέγασμα των πιο πάνω υπήρξε γενική βελτίωση σε όλους τους δείκτες του τομέα της υγείας, κάτι που επιβεβαιώθηκε πριν λίγες μέρες και από σχετική έκθεση της Κομισιόν.

ΤΟ ΓΕΣΥ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Η μαζική αποδοχή του Γενικού Συστήματος Υγείας από το κοινό διαφάνηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής του. Τρία χρόνια μετά, ο αριθμός των δικαιούχων που λαμβάνουν καθημερινά υπηρεσίες υγείας αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη ότι το ΓΕΣΥ αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και την κοινωνία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, από την 1η Ιουνίου 2019 έως την 1η Ιουνίου 2022:

  •   917,000 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού.
  •   777,000 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Προσωπικούς τους Ιατρούς
  •   756,000 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Ειδικούς Ιατρούς
  •   769,000 δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί φάρμακα μέσω εκτέλεσης συνταγής από συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ φαρμακεία.
  •   686,000 δικαιούχοι έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές  εξετάσεις
  •   153,000 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί ΤΑΕΠ
  •   159,000 δικαιούχοι έχουν λάβει υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας

ΓΕΣΥ: ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το ΓεΣΥ είναι ένα ζωντανό σύστημα το οποίο εξελίσσεται και βελτιώνεται διαρκώς. Καθημερινά καλείται να εποπτεύσει, να εντοπίσει και να διαχειριστεί έναν σημαντικό αριθμό παρόχων, δικαιούχων και απαιτήσεων με μοναδικό στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις αποτελεί αναμφίβολα και η πάταξη των καταχρήσεων φαινόμενο το οποίο όχι μόνο αφορά την οικονομική πτυχή αλλά και την πρόσβαση των ασθενών οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη σε υπηρεσίες υγείας. Για αυτό το λόγο ο Οργανισμός προχώρησε στη λήψη σειράς μέτρων, καταρτίζοντας ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης με τέσσερις πυλώνες για την αποτελεσματική αντιμετώπισή των καταχρήσεων:

  1. Έλεγχος συμπεριφοράς των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό παρόχων.
  2. Ανάλυση δεδομένων και ενίσχυση ελέγχων.
  3. Δημιουργία κουλτούρας για ορθολογιστική χρήση του Συστήματος από τους δικαιούχους και προτροπή των δικαιούχων για αναφορά καταχρηστικών δραστηριοτήτων.
  4. Οργάνωση, στελέχωση, ανάπτυξη και βελτίωση των διαδικασιών.

Η στρατηγική του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας δεν εστιάζει μόνο στην τιμωρία των παραβάσεων, αλλά κυρίως στην πρόληψη.

Εκτός από την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για Αντιμετώπιση των Καταχρήσεων, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης και αναβάθμισης του Συστήματος θέτει ως προτεραιότητά του και άλλα ουσιώδη θέματα που αφορούν:

  • Ένταξη καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών
  • Εμπλουτισμό του πακέτου υπηρεσιών
  • Αύξηση των επιλογών των ασθενών
  • Αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών
  • Υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών ώστε το Σύστημα να γίνει ακόμη πιο αποδοτικό

Το Γενικό Σύστημα Υγείας της Κύπρου ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια το ταξίδι του βασισμένο στο ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα, ο οποίος υπηρετεί πιστά τις βασικές αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της καθολικότητας.

Ένα ταξίδι με συνοδοιπόρους το σύνολο των πολιτών και το έμψυχο δυναμικό του τομέα της υγείας του τόπου μας. Τρία χρόνια μετά, το ταξίδι αυτό συνεχίζεται με πρώτιστο στόχο την εξέλιξη και τη βελτίωση του Συστήματος, έχοντας πάντα στο επίκεντρο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας. Αυτή η κοινωνική διάσταση της μεταρρύθμισης αποτελεί και την ύψιστη προτεραιότητα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, μέσω της διά βίου ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας όλων των πολιτών.

(ΝΓ/ΕΧΡ)