Πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε ένα νεκρό φλαμίνγκο στη Λίμνη Παραλιμνίου. Κατόπιν της διενέργειας σχετικών εξετάσεων και ακτινογραφιών, διαφάνηκε ότι το νεκρό φλαμίνγκο είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα από σκάγια μολύβδου, ενώ παράλληλα σφαιρίδια από μόλυβδο βρέθηκαν σε διάφορα μέρη του σώματός του λόγω πυροβολισμού που είχε δεχθεί. Σημειώνεται ότι η Λίμνη Παραλιμνίου αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000, τόσο ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) για την προστασία των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας, όσο και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τη διατήρηση των άγριων πτηνών. 

Τα διαχειριστικά σχέδια που εκπονήθηκαν για λογαριασμό του Τμήματος Περιβάλλοντος και της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας αναγνωρίζουν τις πιέσεις, τις απειλές και τις επιπτώσεις του κυνηγίου, της λαθροθηρίας, της λειτουργίας σκοπευτηρίου, καθώς και της χρήσης και απόρριψης μόλυβδου από κυνηγετικά φυσίγγια μέσα και κοντά στον υγροβιότοπο. 

Παρότι έχουν παρέλθει 5 έως και 10 χρόνια από την εκπόνηση και δημοσίευση των διαχειριστικών σχεδίων, μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τα αναγκαία διατάγματα προστασίας και διαχείρισης της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 ΕΖΔ και ΖΕΠ Λίμνης Παραλιμνίου.

Το γεγονός αυτό με τη σειρά του φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας ακόμα μια σοβαρή πρόκληση και ισχύουσα διαδικασία παράβασης που αντιμετωπίζει η Κύπρος, όσον αφορά την προστασία της φύσης, στο πλαίσιο της οποίας η Κομισιόν έχει ήδη διαβιβάσει προειδοποιητική επιστολή στις κυπριακές Αρχές, στις 9 Ιουνίου 2021, λόγω ακριβώς της μη έκδοσης των αναγκαίων διαταγμάτων προστασίας και διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000. 

Τονίζεται, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο προηγούμενης διαδικασίας παράβασης, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της μη συμπερίληψης της Λίμνης Παραλιμνίου στο Δίκτυο Natura 2000 εντός της ταχθείσας προθεσμίας και του ανεπαρκούς καθεστώτος προστασίας του κυπριακού νερόφιδου, το οποίο αποτελεί ενδημικό είδος προτεραιότητας και καθορισμού της προστατευόμενης περιοχής.

Σημειώνεται επίσης, ότι στις 25 Μαΐου 2007, ο υπουργός Εσωτερικών εξέδωσε διάταγμα, με βάση το οποίο απαγορεύεται το κυνήγι και η χρήση φυσιγγίων με σφαιρίδια από μόλυβδο σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια υγροβιότοπων και υδατοφρακτών. Επιπλέον, στις 26 Ιανουαρίου 2021 εκδόθηκε ο κανονισμός της ΕΕ που απαγορεύει τη χρήση σκαγιών από μόλυβδο μέσα ή κοντά σε υγρότοπους.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς γίνεται να υπάρχουν νομοθεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία που δεν εφαρμόζονται, ιδιαίτερα μάλιστα, μετά την έκδοση καταδικαστικής απόφασης από το Δικαστήριο της ΕΕ εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Τονίζεται ότι οι κυπριακές Αρχές δεσμεύτηκαν ότι θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, κάτι το οποίο προφανώς δεν έπραξαν μέχρι σήμερα. Ειδικά όσον αφορά το παρακείμενο σκοπευτήριο, σημειώνεται ότι υπάρχει γραπτή δέσμευση των κυπριακών Αρχών έναντι της Κομισιόν για υποβολή της υφιστάμενης εγκατάστασης σε ειδική οικολογική αξιολόγηση και εξέταση εναλλακτικών περιοχών χωροθέτησης. Η δέσμευση αυτή παραμένει στα χαρτιά.

Επομένως, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν μάθαμε από τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος. Μετά το κλείσιμο του σκοπευτηρίου στις Αλυκές Λάρνακας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι υγροβιότοποι και οι υδατοφράκτες δεν προσφέρονται για τέτοιου είδους δραστηριότητες. 

Το σημαντικό λοιπόν στην περίπτωση του σκοπευτηρίου στη Λίμνη Παραλιμνίου είναι ότι γνωρίζουμε ότι διαπράξαμε παρόμοια λάθη στο παρελθόν και παρόλο που αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις στις Αλυκές Λάρνακας, συνεχίζουμε να διαπράττουμε τα ίδια λάθη σε άλλες περιοχές, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται. 

Προς το παρόν, η συσσώρευση μεγάλων ποσοστήτων μόλυβδου από σκάγια συνεχίζεται, ασχέτως του ότι, αργά ή γρήγορα, η περιοχή της Λίμνης Παραλιμνίου πρέπει να αποκατασταθεί. Όσο καθυστερούμε και παρατείνουμε την αντιμετώπισης ενός αδιαμφισβήτητου προβλήματος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος αποκατάστασης, ενώ ενδέχεται να γίνει με τον πλέον άσχημο τρόπο, από τη στιγμή που οι αρμόδιες Αρχές φαίνεται να έχουν ξεχάσει την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ. 

[email protected]