To Top
03:38 Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι άνθρωποι κάνουν τους αριθμούς*
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι άνθρωποι κάνουν τους αριθμούς*
  19 Οκτωβρίου 2019, 9:50 πμ  

50 έργα μεγάλης πνοής όπως λέγονται (δρόμων, σχολείων, ύδρευσης, και άλλα) συμπεριλαμβάνονται στον προυπολογισμό για το 2020. Το ακριβότερο, κόστους €98,80 εκατ. αφορά την ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου. Το επόμενο, σε δαπάνη, είναι το νέο κτίριο της Βουλής που θα κοστίσει €97,60 εκατ.
> Το πρώτο δεν χρειάζεται να αποδείξει την αξία του. Είναι ανεκτίμητη και διαχρονική. Το δεύτερο πρέπει να την αποδεικνύει καθημερινά…

 
56η έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Παρά την κτα πλειοψηφία απόφαση, την εβδομάδα αυτή, από το Νομοθετικό Σώμα που την κατοχύρωσε στον Γιώργο Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης του Συναγερμού που την χάνει, δηλώνει ότι θα κάνει νέα προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
> Δεν αποκλείεται δηλαδή, μέχρι να τελεσιδικήσει το πράγμα, να έχουμε νέα Βουλή. Σε κτίριο και σε περιεχόμενο.
 
$25 δις είναι η αξία που εκτιμάται ότι αποφέρει η παγκόσμια βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων έναντι μιας σημαντικής χρηματικής επένδυσης.
> Κάποτε τα έδιναν τιμητικά (και βεβαίως δωρεάν) σε ανθρώπους που πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες (όχι αναγκαστικά οικονομικές) στον τόπο όπου διέμεναν, ως ξένοι υπήκοοι. Σήμερα, αρκεί το κριτήριο του πάχους του πορτοφολιού σου. Αύριο, μπορεί μια χώρα να αποφασίσει ότι θα δίνει διαβατήρια πχ μόνο σε λευκούς, ή μόνο σε συγκεκριμένης θρησκείας, ή ύψους, ή ό,τι άλλο βολεύει…
 
3 οικονομολόγοι παίρνουν φέτος το Νόμπελ Οικονομίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Πρόκειται για τους Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, 58, Έσθερ Ντάφλο, 46,  και Μάϊκλ Κρέμερ, 55, που μαζί, σαν ομάδα, δημιούργησαν μια πειραματική προσέγγιση για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλο τον κόσμο.  Οι δύο πρώτοι είναι καθηγητές στο ΜΙΤ και ο τρίτος στο Χάρβαρντ. Ο Μπανερτζί είναι Ινδός, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Παρίσι. Οι άλλοι δύο Αμερικανοί. (Στη φωτογραφία μας, οι τρεις τους)
 > Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτή τη στιγμή ζουν (;) στον πλανήτη υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας περισσότεροι από 700 εκατ. άνθρωποι.
 
€22,80  είναι η τιμή ενός σωληναρίου 5γρ ενός επιθέματος πλήρους κάλυψης για τραύματα, του Stratamed Gel (προιόν της ελβετικής Stratapharma) στα φαρμακεία της Ελλάδας. Στην Κύπρο η τιμή είναι €30.  Δηλαδή, €7,20 ακριβότερα. Αύξηση 31,6%.
> Αυτό δεν είναι φυσιολογικό, και δεν είναι εξαίρεση. Υπάρχουν άπειρα άλλα παραδείγματα, με ακόμα πιο κραυγαλέες διαφορές. Καθηγητής φαρμακολογίας στην Αθήνα, που γνωρίζει αυτήν την αισχρή υπερτιμολόγηση, όπως την ονομάζει, από την Κύπρο, είναι απολύτως βέβαιος ότι έχουμε να κάνουμε για «στήσιμο τιμών» από συγκεκριμένα καρτέλ. Όπως και να έχει, δικαιολογώ και υποστηρίζω απολύτως τους φίλους μου στη Κύπρο που πλέον παραγγέλλουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα, είτε απευθείας από φαρμακεία, τα οποία τους τα στέλνουν (και πάλι φθηνότερα είναι), είτε τους τα φέρνουν γνωστοί τους που πηγαινοέρχονται.
 
116.000 άνθρωποι έγιναν ακόλουθοί (followers) της ελληνικής καταγωγής, διάσημης Αμερικανίδα ηθοποιού Τζένιφερ Άνιστον, 50, στην 1η ώρα που αυτή από βγήκε από την επιλεγείσα από την ίδια διαδικτυακή της απομόνωση, και άνοιξε την Πέμπτη λογαριασμό στο Instagram.
>Το οποίο, βεβαίως και κατέρρευσε, ή «κράσαρε» όπως λέμε στην ιντερνετική γλώσσα, μέχρι να το επαναφέρουν στα συγκαλά του..
 
4πμ σήμερα, τα ρολόγια μας είναι, ή πρέπει να είναι, κατά 1 ώρα πίσω. Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου (410 υπέρ και 192 κατά) την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021 θα πάμε μια ώρα πίσω για τελευταία φορά.
 > Αλλάζουμε ως τα ρολόγια μας για να έχουμε περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα. Στα τέλη Μαρτίου πηγαίναμε 1 ώρα μπροστά για να έχουμε πιο πολύ φως ημέρας τα δειλινά. Με την σημερινή αλλαγή, έχουμε πιο πολύ φως τα πρωινά, και νυχτώνει γρηγορότερα. Από το 2021, στην ΕΕ τουλάχιστον, ενιαίο και αυτό! Οι Βρετανοί, ξέρετε. Στο βιολί τους. Σε όλα θέλουν να διαφέρουν.
 
* Κάθε Σάββατο, η στήλη βλέπει τα Πρόσωπα και Προσωπεία της επικαιρότητας με τη ματιά των αριθμών. Επίσης, κάθε μέρα, στο πρώτο Newsletter του Philenews, θα βρίσκεται μαζί με την Πρόταση και την Σκέψη της Ημέρας, και τον χαρακτηριστικό Αριθμό της Ημέρας.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...