Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και πλέον τρεις βδομάδες. Υπάρχουν πολλά σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση. Άλλα κάνουν λόγο για δύσκολη επικράτηση της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως η Μόσχα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της, άλλα αναφέρονται σε μια γενικευμένη σύγκρουση, στην οποία θα αναγκαστεί να εμπλακεί και το ΝΑΤΟ και άλλα σε μια απόκρουση της ρωσικής επίθεσης, κάτι που θα δώσει αέρα νικητή στην Ουκρανία. 

Το μόνο βέβαιο είναι πάντως πως όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Βέβαια, η κάθε πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες ενισχυμένη ή αποδυναμωμένη ανάλογα με τις εξελίξεις επί του πεδίου. Αυτό που μετρά είναι κατά πόσο οι νίκες αλλά και οι ήττες θα μπορέσουν να εξαργυρωθούν διπλωματικά, χωρίς ωστόσο να αποτελούν τον μοναδικό παράγοντα έκβασης των συνομιλιών.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι επίπονες και αυτό φάνηκε από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις των δύο πλευρών. Ωστόσο, αποτελούν τον μόνο δρόμο για να σταματήσει αυτή η σύγκρουση, η οποία μέχρι στιγμής έχει ένα τεράστιο ανθρώπινο και υλικό κόστος. Η Μόσχα πρέπει να πειστεί να τερματίσει τις επιθέσεις και να δώσει διαταγή τα στρατεύματά της να επιστρέψουν πίσω στις βάσεις τους. 

Αυτό, όμως, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί απλά να σταματήσει τον πόλεμο, ειδικά αν αυτό θα δώσει την εντύπωση πως η Ρωσία έχει ηττηθεί. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για το προσωπικό του αφήγημα, που θέλει τη χώρα του ισχυρή, να μην λαμβάνει κανένα υπόψη της και να υπερασπίζεται σθεναρά τα συμφέροντά της. Επιπλέον, θα σήμαινε πιθανόν και το πολιτικό του τέλος, καθώς θα έδινε λαβές στους αντιπάλους του, όσων τουλάχιστον βρίσκονται εκτός φυλακών, για να τον αμφισβητήσουν και ενδεχομένως να τον εκπαραθυρώσουν.

Επομένως, είναι απολύτως απαραίτητο να δοθεί κάτι στη Ρωσία που να μπορεί να το παρουσιάσει ως νίκη. Ο πειρασμός για τη Δύση να θελήσει να τιμωρήσει τη ρωσική ηγεσία και να την ταπεινώσει είναι πολύ μεγάλος. Όμως, πρέπει να παράσχει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ένα παράθυρο εξόδου από την κρίση, ώστε να σταματήσει το αιματοκύλισμα. Ακόμη κι αν οι επιτυχίες που δεν θα έχει σημειώσει επί του πεδίου δεν το δικαιολογούν, είναι κάτι απαραίτητο προκειμένου να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.