Αφιέρωμα στην Κυπριακή Μουσικοχορευτική παράδοση

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού παρουσιάζει ένα ταξίδι με χορούς και τραγούδια της Κύπρου. Μέσα από την εισήγηση του Προέδρου του Ομίλου κ. Κωνσταντίνου Πρωτοπαπά και μέσω οπτικοακουστικού υλικού που θα προβληθεί, θα μεταφερθούμε στον χρόνο και στον τόπο, για να δούμε τον παραδοσιακό χορό στις ρίζες του, στις κοινότητές μας, μέσα από ανθρώπους φορείς της παράδοσης και συγκεκριμένα στα χωριά Επταγώνια, Κελλάκι, Αρακαπάς, Πραστειό Κελλακίου, Τρεις Ελιές και Καμινάρια. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι πιο αντιπροσωπευτικοί παραδοσιακοί χοροί της Κύπρου, ανδρικοί και γυναικείοι καρτσιλαμάδες, συρτός, χορός της τατσιάς και του δρεπανιού, ζεϊμπέκκικο, μάντρα, καλαματιανός. Συμμετέχει η χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού, πλαισιωμένη με παραδοσιακούς οργανοπαίκτες και ερμηνευτές. Εισαγωγική ομιλία γενική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς. 

Λευκωσία, Αξιοθέα, 8.30μ.μ., τηλ. 22894531/2

60 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «60 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας: η πορεία της εξωτερικής μας πολιτικής». Κύριος ομιλητής θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Κορνήλιος Κορνηλίου. Στη εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Θα συμμετέχουν επίσης με τοποθετήσεις τους, ο Καθηγητής Κώστας Μ. Κωνσταντίνου του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη-Τατιανή Συνοδινού του Τμήματος Νομικής και ο Λέκτορας Νίκος Μούδουρος του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών. Θα επιχειρηθεί ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αναφορές στις προκλήσεις και σε γεγονότα που την επηρέασαν, καθώς επίσης και στον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα  ακολουθήσει συζήτηση, την οποία θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος.

Λευκωσία, Πανεπιστημιούπολη. Αμφιθέατρο Β108, Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Η συζήτηση θα μεταδίδεται και διαδικτυακά. 5μ.μ., τηλ. 22894305

ΣΙΝΕΜΑ

ΚCineplex & ΡΙΟ. Προβάλλονται οι ταινίες «Mulan» «Tenet», «Onward», «The new mutants», «The trial of the Chicago 7», «After we Collided».

Πάνθεον. Προβολή της ταινίας «Το κόλπο του αιώνα», 8.30μ.μ., τηλ.  22675787. Μέχρι 7/10

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Λευκωσία, Γκαράζ (22001508). Έκθεση Λουκίας Νικολαίδη. Μέχρι 21/10

Λευκωσία, Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ (22479600). Έκθεση «Ξαναγέννηση» με 219 έργα από τα κατεχόμενα. Μέχρι 17/10.

Λεμεσός, eins (99 522977).  Έκθεση Αλέξανδρου Βασμουλάκη. Μέχρι 12/10.

Λεμεσός, The Edit Gallery (25 251710). Έκθεση Ελένης Φύλα. Μέχρι 11/10