Αυτόν τον πόλεμο δεν τον είχαμε φανταστεί. Φοβόμασταν τους τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους, φοβόμασταν τους εξωγήινους, φοβόμασταν χίλια δυο πράγματα. Και πιστεύαμε πως τα κράτη πλακώνονται μεταξύ τους για εδάφη και σύνορα, για πλούτη όπως πετρέλαια και αέρια, για ποτάμια και βουνά. Ποτέ δεν φανταστήκαμε πως ο πόλεμος του 21ου αιώνα θα ήταν για εμβόλια. 

Η Αγγλία, διά της AstraZeneca, έφτιαξε το δικό της εμβόλιο και πρώτη έκοψε το νήμα των εμβολιασμών, πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση -από την οποία αποσχίστηκε- εγκρίνει το οξφορδιανό εμβόλιο. Και πλέον, με ένα μεγάλο αριθμό πολιτών εμβολιασμένους, οι Άγγλοι αποτελούν περιζήτητους τουρίστες για χώρες που ψάχνουν πως να αναστήσουν τις οικονομίες τους. Μεταξύ των οποίων κι η Κύπρος, η οποία επένδυσε πολλές ελπίδες στους Άγγλους πρώην ασθενείς και νυν εν δυνάμει υγιείς τουρίστες.

Ο Μπόρις Τζόνσον όμως δεν θα μας κάνει την χάρη. Οι διακοπές εκτός της χώρας απαγορεύονται. Αν περάσει από τη Βουλή η πρόταση Τζόνσον, κανένας πολίτης δεν θα τολμά να ξεμυτίσει από τη χώρα μέχρι και τον Ιούλιο, αφού θα τον περιμένει πρόστιμο έως και 5.000 στερλίνες. Κι αυτό, μάλλον, στόχο δεν έχει απλά την προστασία της χώρας του από μια εκ νέου εισαγωγή του ιού από τις χώρες των διακοπών των Βρετανών, αλλά αποτελεί ακόμα ένα κεφάλαιο στον πόλεμο που έχει αρχίσει μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για τα εμβόλια της AstraZeneca. 

Η Ευρώπη βάζει μπλόκο στη βρετανική εταιρεία για εξαγωγές στην Αυστραλία, η εταιρεία καθυστερεί στην παράδοση ικανοποιητικών ποσοτήτων, οι πλείστες χώρες αναστέλλουν για λίγο τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου και η βρετανική κυβέρνηση αναστέλλει τις διακοπές προκαλώντας βραχυκύκλωμα στις χώρες που υπολόγιζαν στους τουρισμό.

Στην αρχή της πανδημίας, έμοιαζε πως η κοινή περιπέτεια θα οδηγούσε την ανθρωπότητα σε συλλογική δράση. Αυτό κράτησε μέχρι την εύρεση του αντίδοτου κατά του Covid 19. Εκεί διαφάνηκε πως τίποτα δεν αλλάζει. Ο πόλεμος μπορεί να κηρυχτεί για οτιδήποτε. Το ποιος έχει το πάνω χέρι δεν καθορίζεται μόνο επί εδάφους, με την χάραξη συνόρων. Η Ρωσία προβάλλει την επιτυχία των εμβολίων της ως πηγή υπερηφάνειας αλλά και βελτίωσης της διεθνούς της εικόνας, που βάλλεται λόγω της υπόθεσης Ναβάλνι. Η Κίνα μπορεί να επαίρεται πως δεν παράγει μόνο φθηνά προϊόντα αλλά είναι μια υπολογίσιμη επιστημονική δύναμη. Ο Νετανιάχου στο Ισραήλ, από υπόδικος μετατρέπεται σε σωτήρα, αφού κατάφερε να εμβολιάσει στο τσακ μπαμ το σύνολο του πληθυσμού. Κι η Βρετανία κατοχυρώνει το Brexit, ενώ εμείς μάταια αναμένουμε τους Βρετανούς τουρίστες.