Είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος από τα ψώνια μας αντί να καταλήξουν στο στομάχι μας, καταλήγουν στα σκουπίδια. Δεν το κάνουμε επίτηδες. Όταν πάμε στην υπεραγορά ή στη φρουταρία, όλες οι αγορές που κάνουμε μάς φαίνονται λογικές και απαραίτητες. Όμως η αλήθεια είναι ότι στην πράξη κάτι κάνουμε λάθος.

Όταν πετάμε μερικές ώριμες μπανάνες ή το μισό φαγητό που μαγειρέψαμε εχθές, εκείνη την ώρα δε μας φαίνεται και τόσο σημαντικό, όμως αθροιστικά, αυτές οι αποφάσεις μάς κάνουν να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα και να σπαταλάμε τροφή. Έτσι, βλάπτουμε και την τσέπη μας και το περιβάλλον.

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν παράγονται ως δια μαγείας, ούτε φυτρώνουν στις υπεραγορές. Απαιτούνται τεράστιοι φυσικοί πόροι για την παρασκευή τους. Κι από τη στιγμή που θα παραχθούν πρέπει να επεξεργαστούν, να μεταφερθούν και να διανεμηθούν πριν τελικά καταλήξουν στο τραπέζι μας. 

Σύμφωνα με τον Οργανισµό Τροφίµων και Γεωργίας των Ηνωµένων Εθνών, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως, καταλήγει στα σκουπίδια. Αν καταφέρναμε με κάποιο τρόπο να μην υπάρχει αυτή η σπατάλη, τότε το όφελος για το περιβάλλον θα ήταν σαν να είχαμε αφαιρέσει από την κυκλοφορία το ένα τέταρτο των αυτοκινήτων! Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον είναι η κατανάλωση του νερού. Το 70% του νερού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, πάει στην παραγωγή τροφής. Άρα, όταν σπαταλάμε φαγητό, σπαταλάμε και μεγάλες ποσότητες νερού.

Για τον σκοπό αυτό, η Lidl Κύπρου η οποία είναι περήφανη υπέρμαχος του περιβάλλοντος διαχρονικά, ετοίμασε τα Lidl Eco Hacks. Η νέα αυτή πρωτοβουλία, αποτελείται από μια σειρά χρήσιμων βίντεο με οικολογικές συμβουλές τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο!

Στο τελευταίο επεισόδιο των Lidl Eco Hacks, η κλινική διατροφολόγος Χαρά Οδυσσέως μάς δείχνει μυστικά και tips για να διατηρούμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας φρέσκα για περισσότερο! Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές μικρές αλλαγές που μπορούμε να εφαρμόσουμε , οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πόσο ζωτικής σημασίας είναι να υιοθετήσουμε συνήθειες και τακτικές που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε αυτές τις συνήθειες και να κάνουμε τρόπο ζωής μια διαφορετική φιλοσοφία κατά την οποία δεν σπαταλάμε φαγητό άσκοπα.

Ως καταναλωτές έχουμε ευθύνη και μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να μειωθεί αυτή η σπατάλη. Ακόμη και ελάχιστες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε και αποθηκεύουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεών μας στο περιβάλλον, αλλά και στη διατήρηση ορισμένων από τους πιο πολύτιμους πόρους της γης!