ΤΡΙΜΕΡΗΣ συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στην Αθήνα. Πρόκειται για μια συνάντηση, που όπως συναφώς έχει αναφερθεί, θα πιάσει το νήμα από την τελευταία συνάντησή τους τον περασμένο Αύγουστο. Θα είναι μια ευκαιρία για να εξετάσουν τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού. Είναι προφανές πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη σκιά και των όσων διαδραματίζονται στην Ουκρανία. Η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί γεωπολιτικές αναταράξεις αλλά και οδηγεί ευρύτερα σε μια παρατεταμένη κρίση. Όπως είναι γνωστό, η ανακοίνωση για την πραγματοποίηση της νέας αυτής τριμερούς ακολούθησε τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρμεντ, με τις οποίες ανεδείκνυε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Κυρίως σε σχέση με τις συζητήσεις, που αφορούν τη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου στην ευρύτερη περιοχή, που παραπέμπει στην προσπάθεια για απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Στη συνάντηση, όπως συναφώς έχει εξαγγείλει και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, της φιλοξενούσας χώρας δηλαδή, θα γίνει και μία ευρύτερη συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή, στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο, στη Βόρεια Αφρική, καθώς και για τη συνάντηση που φιλοξένησε το Ισραήλ στην έρημο Νεγκέβ, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μαρόκου, Μπαχρέιν, στις οποίες παρίστατο και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

ΟΙ υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Ιωάννης Κασουλίδης και Γιαΐρ Λαπίντ, που θα έχουν την ευκαιρία και για χωριστές συναντήσεις, στοχεύουν προφανώς και στον συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών. Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από ενάρξεως της εισβολής στην Ουκρανία, ενδεχομένως και προηγουμένως. Καθώς είναι προφανές πως διαμορφώνονται νέα δεδομένα στο γεωπολιτικό σκηνικό. Είναι σαφές πως τα ενεργειακά θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα γίνουν σήμερα. Και σε σχέση με τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού EastMed, που έχει αμφισβητηθεί πολύ από την αρχή, όπως και για άλλες πιθανές λύσεις και σενάρια, που ενδεχομένως να υπάρχουν. Θα είναι, επίσης, με ενδιαφέρον που θα αναμένουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Κύπρου από τον Ισραηλινό ομόλογό τους να ενημερωθούν για τις συζητήσεις που έχουν Τελ Αβίβ και Άγκυρα, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεών τους. Ιδιαίτερα αναμένεται ότι η ισραηλινή πλευρά θα ξεκαθαρίσει τα όσα ακούγονται σε σχέση με το παλιό σενάριο για μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ με αγωγό μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Αυτό το σενάριο το προβάλλει η τουρκική πλευρά, ενώ η ισραηλινή αποφεύγει να αναφερθεί.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στην Αθήνα καθώς πέραν από τα ζητήματα που έχουν να συζητήσουν οι τρεις χώρες, είναι όπως έχουμε επισημάνει και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που επηρεάζει την περιοχή μας. Όλα, βέβαια, κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και αυτό που όλοι αναμένουν είναι όπως υπάρξουν, από αυτή την τριμερή, αποτελέσματα, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων.