Το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία ενέκριναν το βράδυ της Πέμπτης οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών κατά τη διάρκεια συνάντησης της COREPER II στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της Γαλλικής Προεδρίας στο Twitter, το πακέτο επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε νέους τομείς, οι οποίοι περιλαμβάνουν την απαγόρευση της εισαγωγής άνθρακα από τη χώρα.

Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν νέες καταχωρήσεις στη λίστα κυρώσεων που αφορούν «ολιγάρχες, προπαγανδιστές της Ρωσίας, μέλη των μηχανισμών ασφάλειας και στρατιωτικών μηχανισμών, και νομικές οντότητες τον τομέα της βιομηχανίας και της τεχνολογίας που συνδέονται με την Ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας», όπως αναφέρεται.

Ακόμα, το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει:

– το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αρκετών ρωσικών τραπεζών,

– απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία,

– εμπάργκο όπλων για τη Ρωσία,

– απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, μεταξύ άλλων αγαθών υψηλής τεχνολογίας, συνολικής αξίας 10 δις ευρώ,

– απαγόρευση εισαγωγής από τη Ρωσία πρώτων υλών και άλλων κρίσιμων υλικών συνολικής αξίας 5,5 δις ευρώ,

– απαγόρευση στην πρόσβαση στα λιμάνια της ΕΕ για πλοία με τη ρωσική σημαία και

– απαγόρευση εταιρειών οδικών μεταφορών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Οι προτάσεις, που είχαν κατατεθεί από την Κομισιόν στις αρχές της εβδομάδας, αναμένεται να υιοθετηθούν μέσω της γραπτής διαδικασίας. Οι νέες κυρώσεις θα ισχύουν αμέσως μετά την δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, η οποία αναμένεται να γίνει το Σάββατο σύμφωνα με τη Γαλλική Προεδρία.

Ακόμα 217 άτομα και 18 οντότητες και πάγωμα τεσσάρων τραπεζών στις κυρώσεις ΕΕ κατά Ρωσίας

Υιοθετήθηκαν την Παρασκευή το πρωί μέσω της γραπτής διαδικασίας και αναμένεται να δημοσιευθούν εντός της ημέρας στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τα μέτρα του πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από την Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ, στον κατάλογο των καταχωρήσεων έχουν προστεθεί ακόμα 217 άτομα και 18 νομικές οντότητες. Τα άτομα που προστίθενται στις κυρώσεις περιλαμβάνουν 179 άτομα τα οποία αποτελούν το σύνολο των αξιωματούχων των μη αναγνωρισμένων αποσχισθείσων κυβερνήσεων και κοινοβουλίων στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμα την απαγόρευση της εισαγωγής άνθρακα, κάτι που ωστόσο θα γίνει από τον Αύγουστο ώστε να ολοκληρωθούν ήδη ανοιχτά συμβόλαια καθώς το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων τραπεζών (που βρίσκονταν στον κατάλογο των τραπεζών που αποκόπηκαν από το SWIFT και πλέον δεν έχουν κανέναν τρόπο πραγματοποίησης συναλλαγών στην ΕΕ).

Τα ονόματα των προσώπων, των οργανισμών, καθώς και των τραπεζών που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις θα δημοσιοποιηθούν μέσω της Επίσημης Εφημερίδας της ΕΕ σήμερα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν και του Συμβουλίου, οι νέες κυρώσεις όπως διαμορφώθηκαν περιλαμβάνουν:

– Απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς όλων των μορφών ρωσικού άνθρακα και άλλων στερεών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ή που έχουν προέλευση τη Ρωσία, από τον Αύγουστο του 2022.

– Πλήρης απαγόρευση συναλλαγών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε τέσσερις ρωσικές τράπεζες. Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν από την αποκοπή των τραπεζών αυτών (και ακόμα τριών) από το σύστημα αυτόματων και εύκολων συναλλαγών SWIFT. Επίσης, επιβάλλεται απαγόρευση της παροχής υπηρεσιών κρυπτογράφησης περιουσιακών στοιχείων υψηλής αξίας στη Ρωσία, και απαγόρευση στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε σχέση με καταπιστεύματα σε πλούσιους Ρώσους.

– Πλήρης απαγόρευση των Ρωσικών και Λευκορωσικών οδικών μεταφορών εμπορευμάτων, με ορισμένες εξαιρέσεις που αφορούν βασικά αγαθά, όπως γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος σε πλοία με ρωσική σημαία σε λιμάνια της ΕΕ, με εξαιρέσεις για ιατρικούς, επισιτιστικούς, ενεργειακούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς.

– Στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών σε τομείς στους οποίους η Ρωσία εξαρτάται από την ΕΕ, και περιλαμβάνουν κβαντικούς υπολογιστές, προηγμένους ημιαγωγούς, ευαίσθητα μηχανήματα, εξοπλισμό μεταφορών και χημικά. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει επίσης εξειδικευμένους καταλύτες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία διύλισης, καθώς και αεροπορικά καύσιμα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό.

– Προσθήκη στις απαγορεύσεις των εισαγωγών τσιμέντου, προϊόντων από καουτσούκ, ξύλου, οινοπνευματωδών ποτών (συμπεριλαμβανομένης της βότκας), λικέρ, θαλασσινών υψηλής ποιότητας (συμπεριλαμβανομένου του χαβιαριού). Επίσης προβλέπεται μέτρο για αντιμετώπιση προσπαθειών καταστρατήγησης των εισαγωγών ποτάσας από τη Λευκορωσία.

– Πλήρης απαγόρευση της συμμετοχής Ρώσων υπηκόων και φορέων σε συμβάσεις προμηθειών στην ΕΕ, με δυνατότητα για περιορισμένες εξαιρέσεις όταν δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση. Ακόμα, περιορισμός της χρηματοδοτικής και μη χρηματοδοτικής στήριξης σε ρωσικές δημόσιες ή ελεγχόμενες οντότητες στο πλαίσιο προγραμμάτων της ΕΕ, της Euratom και των κρατών μελών.

Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν θα τερματίσει τη συμμετοχή σε όλες τις τρέχουσες συμφωνίες επιχορήγησης προς ρωσικούς δημόσιους φορείς ή συνδεδεμένες οντότητες και θα αναστείλει όλες τις σχετικές πληρωμές στο πλαίσιο των προγραμμάτων “Ορίζοντας 2020” και “Ορίζοντας Ευρώπη”, Ευρατόμ και Erasmus+. Επίσης, με το νέο πακέτο αντιμετωπίζονται επικαλύψεις μεταξύ των εξαγωγικών περιορισμών για τα είδη διπλής χρήσης και τις προηγμένες τεχνολογίες και άλλων διατάξεων, ενώ επεκτείνονται σε όλα τα επίσημα νομίσματα της ΕΕ οι απαγορεύσεις για την εξαγωγή τραπεζογραμματίων και την πώληση μεταβιβάσιμων τίτλων.

ΚΥΠΕ