Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και αντικατολισθητικά έργα στις ορεινές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού, οι οποίες επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά τον περασμένο Ιούλιο. Οι υπουργοί Γεωργίας και Εσωτερικών επισκέφθηκαν χθες τις πληγείσες περιοχές, όπου ενημέρωσαν τους επηρεαζόμενους για τα έργα που γίνονται. Τα εν λόγω έργα αντιμετώπισης πιθανών πλημμυρικών φαινομένων ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες, όπως επίσης και τα έργα αντιμετώπισης πιθανών κατολισθήσεων. Όσον αφορά την αποκατάσταση της βλάστησης, ιδιαίτερα μέσα και γύρω από τις κοινότητες, έχουν παραχωρηθεί προς φύτευση 25.000 δενδρύλλια από το Τμήμα Δασών.

Ο υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι, βρίσκονται σε εξέλιξη τρία σχέδια του υπουργείου Γεωργίας, τα οποία θα στηρίξουν τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους μη επαγγελματίες αγρότες στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί. 

Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν υπάρχουν πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές αλλά δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση μέχρι σήμερα, ο κ. Καδής ανέφερε ότι για την παραχώρηση αποζημιώσεων ακολουθούνται διαδικασίες, στο πλαίσιο των οποίων γίνεται καταγραφή, εγκρίνονται τα σχετικά σχέδια, κάποια και από το Υπουργικό Συμβούλιο, και από την ΕΕ, και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη τη χρηματοδότηση που δικαιούνται είναι επειδή χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. «Οι επαγγελματίες αγρότες έχουν λάβει όλοι στήριξη, ενώ οι μη επαγγελματίες, που είχαν ένα άλλο εισόδημα, θα μπορέσουν να πάρουν, με τις διορθωτικές κινήσεις που έχουμε κάνει, άμεσα χορηγία. Η χορηγία αυτή ξεκινάει από 30%, γι’ αυτούς που δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν, ως μια στήριξη για αυτά που έχουν χάσει. Μπορεί, όμως, να φτάσει και το 100%, για τους μη επαγγελματίες που θα προχωρήσουν σε επαναδραστηριοποίηση στις καλλιέργειες που έχουν αφήσει», εξήγησε ο κ. Καδής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι «έχουμε περάσει από τη φάση της ανακουφιστικής φροντίδας, βοήθειας και στήριξης στις κοινότητες, στη φάση του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, για την επόμενη μέρα, στις πληγείσες περιοχές». Πρόσθεσε δε, πως «το γεγονός ότι σήμερα συζητούμε -κατά κύριο λόγο- τη δημιουργία πάρκων, τη βελτίωση των σχολικών υποδομών, το γεγονός ότι θέλουμε να φτιάξουμε πολιτιστικά κέντρα σ’ αυτές τις περιοχές, δείχνει ακριβώς το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο βαθμό». Όσον αφορά στο υπουργείο Εσωτερικών, πρόσθεσε, «όλοι έχουν λάβει αυτά τα οποία η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει από την πρώτη στιγμή».