Η ιστοσελίδα του περιοδικού Focus με τίτλο  «”Δεν υπήρξε ποτέ νεκρό παιδί”: Η Ελλάδα εγείρει σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του SPIEGEL», σημειώνει πως το περιοδικό κατέβασε από την ιστοσελίδα του τέσσερα ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς υπήρξαν αμφιβολίες για την εγκυρότητά τους. Τώρα η ελληνική Kυβέρνηση επιχαίρει για τη διαμαρτυρία της εναντίον του Spiegel.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης απευθύνθηκε προσωπικά στον Αρχισυντάκτη του Spiegel και ζήτησε τη λήψη «άμεσων μέτρων». 

Ο Μηταράκης κατήγαγε μια πρώτη νίκη. «Το Spiegel απέσυρε τα αμφισβητούμενα δημοσιεύματα, γεγονός που το τιμά», απάντησε ο Έλληνας Υπουργός σε σχετική ερώτηση του Focus. «Δεν υπήρξε ποτέ νεκρό παιδί. Επομένως, δεν τραυματίστηκε σοβαρά παιδί από τσίμπημα σκορπιού». Αυτό επιβεβαιώνεται και από έρευνες Ελλήνων αξιωματούχων, υποστήριξε ο Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τράβηξαν οι πρόσφυγες στο νησί δείχνουν μόνο τα 38 άτομα που τελικά καταγράφηκαν στην Ελλάδα στις 15 Αυγούστου. Δεν φαίνεται να υπάρχει φωτογραφία του εν λόγω παιδιού, ούτε δηλώθηκε το παιδί από τους γονείς του κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Αρχικά ο Μηταράκης είχε αφήσει να διαφανεί στις 16 Αυγούστου ότι θα αναζητούσε το σώμα του παιδιού για μια αξιοπρεπή ταφή.

Ο Μηταράκης λέει ότι κατέβαλε και άλλες προσπάθειες για να συλλεγούν πληροφορίες για το κορίτσι. Έτσι, ζήτησε από τους γονείς του φερόμενου ως νεκρού παιδιού πληρεξούσιο για την περισυλλογή του σώματός του μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης, αυτό το πληρεξούσιο δεν δόθηκε ποτέ. Το Υπουργείο προέτρεψε επίσης τους γονείς να εκδώσουν πληρεξούσιο για το αίτημα αποστολής της ληξιαρχικής εγγραφής του παιδιού στη Συρία, τη χώρα καταγωγής του. Ούτε και αυτό όμως προχώρησε.

Άλλη μια ένδειξη ότι το κορίτσι δεν υπήρχε, είναι και το γεγονός ότι οι 38 πρόσφυγες είχαν υποβάλει κατεπείγουσα αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω της οργάνωσης Human Rights 360 ενώ ήταν καθηλωμένοι στο νησί και ζητούσαν τη διάσωσή τους. Στην αίτηση αυτή δίδονται τα προσωπικά στοιχεία και των 38 ατόμων που τελικά διασώθηκαν, ενώ λείπει η καταχώρηση για το φερόμενο ως νεκρό κορίτσι.

Η ΜΚΟ Human Rights 360 αργότερα δήλωσε δημοσίως ότι έκανε λάθος σχετικά με την τοποθεσία των προσφύγων και παραδέχθηκε ότι δεν βρίσκονταν στο ελληνικό έδαφος κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα. Στην επιστολή του, ο Υπουργός Μετανάστευσης κατηγόρησε το Spiegel ότι απλώς επικαλείται πληροφορίες από τη συγκεκριμένη οργάνωση. Η Human Rights 360 δεν θέλησε να απαντήσει στα ερωτήματα του Focus.

Για τον Μηταράκη, πάντως, το ζήτημα δεν έχει τελειώσει παρά την απόσυρση των ρεπορτάζ από το Spiegel. Ο ίδιος θεωρεί ότι διεξάγεται πραγματική εκστρατεία σε βάρος της χώρας του. Και έτσι εξαπέλυσε μια έντονη επίθεση στο περιοδικό και σε άλλα ΜΜΕ που είχαν δημοσιεύσει παρόμοια ρεπορτάζ. 

ΚΥΠΕ