Ακόμα και μέσα στο 2020, όταν πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία είχε εκτεθεί διεθνώς –πριν καν το βίντεο της ντροπής από το Al Jazeera- για το αμαρτωλό πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων και λογικά θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ πιο προσεκτικοί όσοι λάμβαναν αποφάσεις για το ΚΕΠ, η Ερευνητική Επιτροπή εντόπισε ότι προωθήθηκε «τουλάχιστο μία αίτηση πολιτογράφησης», για την οποία ο ξένος οίκος, τον οποίο χρυσοπληρώσαμε για να ελέγχει το ποιόν των αιτητών, είχε κτυπήσει καμπανάκι κινδύνου!

Στη σελίδα 168 του τελικού πορίσματος, η Ερευνητική Επιτροπή αφήνει εκτεθειμένο τον νυν υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, χωρίς να τον κατονομάζει, αλλά φωτογραφίζοντάς τον ευκρινώς. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «τον Νοέμβριο του 2019, συνήφθη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και των εταιρειών Kroll, Sterling και SRM, για να διεξάγουν τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας σχετικά με τους αιτούμενους πολιτογράφηση επενδυτές. Έτσι, οι διοικητικοί λειτουργοί που διαχειρίζονταν συγκεκριμένους φακέλους σάρωναν όλα τα προσωπικά έγγραφα τα οποία κατέθετε ο αιτητής και αποστέλλονταν σε μια από τις τρεις προαναφερθείσες εταιρείες, με τις οποίες είναι πλέον συμβεβλημένο το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον νενομισμένο έλεγχο δέουσας επιμέλειας (…). Δυστυχώς, παρατηρείται ότι παρά τη θέσπιση αυτής της πολύ σημαντικής διαδικασίας επιπλέον ελέγχου, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν λάμβανε πάντοτε υπόψη τα ευρήματα του ελέγχου από τις πιο πάνω εταιρείες. Έχει εντοπιστεί τουλάχιστον μια πρόσφατη περίπτωση, όπου ο Υπουργός Εσωτερικών αγνόησε τα ευρήματα του αυξημένου ελέγχου δέουσας επιμέλειας και προώθησε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς να αναφέρει τις αρνητικές πληροφορίες που εντοπίστηκαν για τον επενδυτή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντίδραση Οδυσσέα με πόρισμα Νικολάτου για Ελεγκτική

Κατά τα άλλα, το τελικό πόρισμα δεν επιφύλαξε εκπλήξεις. Οριστικοποιήθηκαν, εν ολίγοις, οι βασικές επισημάνσεις της Ερευνητικής Επιτροπής, όπως είχαν καταγραφεί στο ενδιάμεσο πόρισμα, μαζί με αναπόφευκτες επικαιροποιήσεις αριθμών και ποσοστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ