Δεν φτάνει που δραστηριοποιείται παράνομα γνωστό παραλιακό μπαράκι στην Αργάκα, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής δημοσιεύουν τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οπτικοακουστικό υλικό και φωτογραφίες με ζωντανή μουσική στη διαπασών και ρίψη πυροτεχνημάτων τις βραδινές ώρες. Πρόκειται για μια από τις περιοχές ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Caretta Caretta και προς τον σκοπό αυτό η Επαρχιακή Διοίκηση θα προβεί στην άρση της λειτουργίας της παράνομης κατασκευής και λειτουργίας του beach bar εντός της προστατευόμενης έκτασης.

Η παράνομη κατασκευή και λειτουργία του παραλιακού κέντρου αναψυχής έχει ανεγερθεί σε κρατική χαλίτικη γη στα διοικητικά όρια της κοινότητας Γιαλιάς. Οι αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές περιλαμβάνουν εκχέρσωση και ισοπέδωση αμμοθινικών οικοσυστημάτων, μεταφορά και τοποθέτηση φερτών υλικών, δημιουργία χώρου στάθμευσης οχημάτων, καλλιέργεια χλοοτάπητα και φύτευση μη γηγενών ειδών, τοποθέτηση συστήματος άρδευσης, μεταφορά ρεύματος από παρακείμενο εστιατόριο, καθώς και σφράγιση εδάφους, λόγω της ανέγερσης παραλιακού κέντρου αναψυχής με την ονομασία «Caretta Caretta Beach Bar». 

Οι αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές εμπίπτουν εξ ολοκλήρου εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 ΤΚΣ/ΕΖΔ Περιοχή Πόλις – Γιαλιά, δεν συνδέονται άμεσα και δεν είναι αναγκαίες για τη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής, αλλά ενδέχεται να την επηρεάζουν σημαντικά, καθ’ εαυτές ή από κοινού με άλλα σχέδια, έργα ή/και δραστηριότητες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παρόλα αυτά, πραγματοποιήθηκαν χωρίς να υποβληθούν σε δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον/ειδική οικολογική αξιολόγηση, κατά παράβαση του άρθρου 16 του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου του 2003 έως 2015, καθώς και του άρθρου 33 του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου του 2018. Επιπρόσθετα, οι αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές πραγματοποιήθηκαν από ιδιώτες χωρίς να προηγηθεί η χορήγηση οποιασδήποτε πολεοδομικής άδειας ή/και άδειας οικοδομής, κατά παράβαση του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου του 1972 έως 2019, καθώς και του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου (ΚΕΦ.96) του 1946 έως 2019.

Η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, ανέφερε στον «Φ» ότι για το αυθαίρετο μπαράκι στην Αργάκα προετοιμάζεται η Επαρχιακή Διοίκηση για κατεδάφιση με συνεργείο. Τμήμα Αλιείας και Τμήμα Περιβάλλοντος αναμένουν ενημέρωση από την Επαρχιακή Διοίκηση από τη στιγμή που στην περιοχή παρατηρείται σημαντική φωλεοποίηση της χελώνας Caretta Caretta. Σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας επιτρέπεται η χρήση της παραλίας ως οργανωμένη, ωστόσο κάτω από προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων κατά την περίοδο ωοτοκίας των χελωνών δεν θα πρέπει να υπάρχει φωτισμός το βράδυ, πέρα από τον απολύτως απαραίτητο. 

Το μπαράκι βρίσκεται εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) «Περιοχή Πόλις – Γιαλιά». Η προστατευόμενη περιοχή εντάχθηκε στο δίκτυο λόγω της ύπαρξης σημαντικών τύπων φυσικών οικοτόπων και ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας, τα οποία χρήζουν προστασίας και είναι είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος, όπως οι θαλάσσιες χελώνες. Η εν λόγω περιοχή αποτελεί, μεταξύ άλλων, σημαντικό αναπαραγωγικό βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα, το οποίο αποτελεί είδος προτεραιότητας, δηλαδή είδος άγριας ζωής που διατρέχει τον κίνδυνο εξαφάνισης σε κοινοτικό επίπεδο. Για τη διατήρηση του είδους η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει ιδιαίτερη ευθύνη, λόγω του περιορισμένου μεγέθους του τμήματος της φυσικής κατανομής του στην επικράτεια των κρατών-μελών της.