Πρεμιέρα στα κατεχόμενα γεμάτη συμβολισμούς και πολιτικά μηνύματα, για την τουρκική σειρά προπαγάνδας, με τίτλο: «Κάποτε στην Κύπρο». Η όλη εκδήλωση, πέραν του προκλητικού χαρακτήρα της, όσον αφορά τις δηλώσεις που έγιναν, και για το περιεχόμενο της σειράς, είχε έντονα συνδηλούμενα μηνύματα πολιτικού περιεχομένου, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Μια σειρά, η οποία μέσα από μια εντελώς διαστρεβλωτική ματιά της ιστορίας, επιχειρεί αφενός να αιτιολογήσει την τουρκική εισβολή και να δώσει άλλοθι στη μέχρι σήμερα κατοχή τμήματος της Κύπρου και παράλληλα να δηλώσει πως η Τουρκία ήρθε για να μείνει γιατί έχει καθήκον και ρόλο να διαδραματίσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Güneş, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ,  πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ραούφ Ραΐφ Ντενκτάς» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η δεξίωση για την πρεμιέρα της σειράς «Κάποτε στην Κύπρο» που άρχισε να προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRT). 

Σε δηλώσεις πριν την έναρξη της προβολής της σειράς, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή θα αποτελέσει μήνυμα σε όσους θέλησαν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους από αυτά τα χώματα και πρόσθεσε: «Υπήρξαμε σε αυτά τα χώματα με τη στήριξη της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Η ΤΔΒΚ θα ζει για πάντα».   

Ο Τατάρ χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη σειρά από την άποψη της γνωστοποίησης στον κόσμο αυτού που χαρακτήρισε «αγώνα ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού» και ευχαρίστησε τους συντελεστές της ταινίας. 

Στις δικές του δηλώσεις, ο Οκτάι χαρακτήρισε σημαντική τη σειρά από την άποψη τού να καταδειχθεί το από πού ξεκίνησε και πού έφτασε ο τουρκοκυπριακός «λαός». 

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική με την έννοια της υπενθύμισης του τι σημαίνει σε μια περίοδο που υπάρχουν συνομιλίες 5+ΗΕ για το μέλλον. Τα σημερινά μας παιδιά και οι νέοι μας θα καταλάβουν για άλλη μια φορά βλέποντας τι ήταν η ΕΟΚΑ, η ένωση και τα σχέδια Ακρίτας, το πώς πέρασαν από θανάτους και καταπιέσεις και ήρθαν στο σήμερα. Εμείς σήμερα θέλουμε να μεταφέρουμε στο μέλλον μιαν τελείως διαφορετική Κύπρο, μιαν ισχυρή Κύπρο. Γι’ αυτό, αυτή [η σειρά] θα είναι μια γέφυρα από το παρελθόν προς το μέλλον. Συγχαίρω ειλικρινά όσους εργάστηκαν γι’ αυτήν», ανέφερε. 

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η σειρά αναφέρεται στα γεγονότα της περιόδου 1963-74 και αποτελείται από 26 επεισόδια. 

Η Halkın Sesi από την πλευρά της γράφει ότι η πρεμιέρα της σειράς διεξήχθη στην παρουσία 250 ατόμων σε μια αίθουσα χωρητικότητας 900 ατόμων. Οι συμμετέχοντες είχαν την υποχρέωση να παρουσιάσουν εξέταση PCR με αρνητικό αποτέλεσμα.  

Κάτω από τον τίτλο «Ξέρασε μίσος η TRT», η Avrupa (02.04.21) γράφει ότι μεταδόθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς από την TRT και τον παράνομο Bayrak. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο μοναδικός σκοπός της σειράς, η οποία παραποίησε τις ιστορικές πραγματικότητες της Κύπρου, είναι να δείξει με πολύ υπερβολικό τρόπο την «ελληνοκυπριακή θηριωδία», να υποδαυλίσει αισθήματα μίσους, εχθρότητας και εκδίκησης και να δείξει σε όλους ότι μετά από όλα αυτά ήρθε στο νησί η Τουρκία και τους έσωσε.  

Η σειρά προκάλεσε επικρίσεις κομμάτων και οργανώσεων. Η Detay σε δημοσίευμα της την 1η Απριλίου, αναφέρει ότι η Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο και άλλες 24 συντεχνίες και οργανώσεις επέκριναν την διοργάνωση δεξίωσης για την πρεμιέρα της σειράς «Κάποτε στην Κύπρο» και ζήτησαν την ακύρωσή της. Οι οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση θα πραγματοποιούταν σε συνθήκες πανδημίας, σε μια περίοδο που όλοι οι τομείς της οικονομίας προσπαθούν να επιβιώσουν.

Εξάλλου, η ένωση Τουρκοκυπρίων γιατρών χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «σοβαρή απειλή» για τη δημόσια υγεία και κάλεσε τους «αρμόδιους» να λαμβάνουν αποφάσεις στη βάση επιστημονικών δεδομένων και να συμπεριφέρονται αναλόγως. 

Στο μεταξύ, σε δήλωση με την ευκαιρία της δεξίωσης, η οργάνωση νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) στην κατεχόμενη Αμμόχωστο κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι λαμβάνει αντιφατικές αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τον λαό. Στη δήλωση επισημαίνεται επίσης ότι δεν συμμετείχε κανένας Τουρκοκύπριος ειδικός και ιστορικός στην ομάδα παραγωγής της ταινίας για να απαλλαχτεί η σειρά από τις παραποιήσεις της ιστορίας. Αυτό αυξάνει τις ανησυχίες για πολιτιστική αφομοίωση, υπογραμμίζει η νεολαία του CTP.

Η Yeni Bakış έγραψε ότι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιασάρ Έρσοϊ επέκρινε το γεγονός ότι λίγο πριν αρχίσουν ξανά συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού αρχίζει και προωθείται η σειρά «Κάποτε στην Κύπρο», που στόχο έχει να δημιουργήσει συγκεκριμένες αντιλήψεις.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και αντιπροσωπείας 150 ατόμων για την πρεμιέρα της σειράς, είπε πως αποτελεί σκάνδαλο, τόσο από άποψη πολιτικής, όσο και από θέμα υγείας. Είπε επίσης πως γίνεται μια προσπάθεια χειραγώγησης αναφορικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο την περίοδο μεταξύ των ετών 1963-1974 και πρόσθεσε πως γίνονται προσπάθειες να περάσει το μήνυμα ότι για την τουρκική πλευρά δεν υπάρχει πλέον η ομοσπονδία και «δεν μας κάνει καμιά λύση». 

Είπε πως η επίθεση που δέχονται οι Τουρκοκύπριοι είναι και οικονομική και πολιτική και κατηγόρησε την «κυβέρνηση» πως παραβιάζει η ίδια τα μέτρα που έχει επιβάλει.

Πίεση ενόψει συνομιλιών 

Ο Φουάτ Οκτάι, στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψης του μετέβη στη περιοχή Αχερίτου-Άγιος Γεώργιος όπου προγραμματίζεται να ανεγερθεί βιομηχανική ζώνη με κονδύλια που θα δοθούν στο πλαίσιο της «συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» Τουρκίας – «ΤΔΒΚ» για το 2021. 

«Μεταβαίνουμε στην συνάντηση 5+ΗΕ, δεν έμεινε πολύς χρόνος. Στο “Κάποτε στην Κύπρο” που παρακολουθήσαμε ψες θα το δείτε και εκεί. Τι ζήσαμε, πού πάμε απ’ εδώ. Εύχομαι να καταλάβουμε πολύ καλύτερα τι σημαίνει μια Κύπρος που στέκεται στα πόδια της, που παράγει, μια ανεξάρτητη Κύπρος», ανέφερε, σύμφωνα με το δελτίο του ΓΤΠΑ, .  

Ο διευθυντής της Diyalog Ρεσάτ Ακάρ γράφει ότι δύο σημαντικά μηνύματα έδωσε η Τουρκία προς τους Ελληνοκύπριους και τον κόσμο κατά την επέτειο ίδρυσης της ΕΟΚΑ. Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι δεν είναι σύμπτωση η επίσκεψη Οκτάι κατά την 1η Απριλίου και υποστηρίζει ότι πρώτον, με την επίσκεψή του στην Αχερίτου έστειλε το εξής μήνυμα στους Ελληνοκύπριους: «Κοιτάξτε, αν το 2004 στηρίζατε το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, αυτές οι περιοχές θα επιστρέφονταν. Αν πάλι είστε αδιάλλακτοι, θα δείτε σε αυτά εδώ τα μέρη τους καπνούς να ανεβαίνουν από τα φουγάρα των τουρκικών εργοστασίων»

Το δεύτερο μήνυμα Οκτάι αφορά την σειρά της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο», σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο οποίος υποστηρίζει ότι με αυτήν δίδεται το μήνυμα στους Ελληνοκύπριους ότι «δεν ξεχάσαμε αυτά που κάνατε στο παρελθόν, δεν θα τα ξεχάσουμε και θα συνεχίσουμε το καθήκον της προστασίας των Τουρκοκυπρίων».