Με τη χθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, την οποία δημοσιοποίησε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει σε γενικές γραμμές πως δεν πρόκειται συναινέσει σε παραχώρηση των περιβόητων φακέλων στην Ελεγκτική Υπηρεσία, έναντι οποιουδήποτε κόστους, για τον ίδιο ή το κράτος. Ήταν από πριν σαφές, αλλά γίνεται σαφέστερο μετά τη χθεσινή επιστολή Αναστασιάδη, ότι η μη παραχώρηση των φακέλων είναι πολιτική απόφαση του ιδίου του Προέδρου. Ο κ. Αναστασιάδης υπενθυμίζει αρκετά συχνά ότι ο λαός τον εξέλεξε στο προεδρικό αξίωμα, κάτι που ουδείς αμφισβητεί και δεν χρειάζεται να… ξύνει παλιές πληγές! Οφείλει όμως αυτό να το συνειδητοποιήσει πρώτος και καλύτερος ο ίδιος. Ο λαός τον εξέλεξε για να ασκεί τις εξουσίες που παρέχει το σύνταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να παίρνει τις λεγόμενες καυτές αποφάσεις. Δεν τον εξέλεξε για να κρύβεται πίσω από τον γενικό εισαγγελέα, τον πρώην υπουργό του, και να μας λέει ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν δίνονται οι φάκελοι είναι γιατί η κυβέρνηση δεσμεύεται από τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα. Εάν, κ. Πρόεδρε, για ένα θέμα που κατέληξε να είναι τόσο σοβαρό για την πολιτική ζωή του τόπου αλλά και για την ίδια την κοινωνία, μετρά περισσότερο μια γνώμη του γενικού εισαγγελέα (που δεν τον εξέλεξε ο λαός) από τη γνώμη ή τη θέληση του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε να μας επιτρέψετε να πούμε ότι κάτι δεν κατανοείτε ορθά, εσείς προσωπικά.

Δεν ζητάμε να κάνετε του κεφαλιού σας, επειδή είστε ο ανώτατος άρχων, ούτε βεβαίως να παρανομήσετε. Σας ζητάμε να αξιοποιήσετε τις νομικές σας γνώσεις ή, στην ανάγκη, να ζητήσετε… νομική γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα! Ρωτήστε τον, κ. Πρόεδρε, «μπορώ αγαπητέ μου Γιώργο να παρακάμψω τη νομική γνωμάτευση που μας έδωσες για τους φακέλους;». Αν σας απαντήσει ναι, κάντε ό,τι νομίζετε, αλλά να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη και να μην τη φορτώνετε σε άλλους. Αν σας πει όχι, τότε έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ότι νομίζουμε.

Σε κάθε περίπτωση, κ. Πρόεδρε, αν αφήσετε αυτό το θέμα να εκκρεμεί, θα μας ταλαιπωρεί όχι απλά μέχρι τις βουλευτικές, αλλά πιθανό μέχρι τις προεδρικές. Και έχουμε πολλά άλλα προβλήματα, πιο πιεστικά.