To Top
23:20 Σάββατο
18 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αστυνομικοί κάνουν τους νοσηλευτές στα κρατητήρια
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Αστυνομικοί κάνουν τους νοσηλευτές στα κρατητήρια
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου 2019, 10:46 πμ
Τέλος στη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής στους κρατούμενους από την Αστυνομία ζητεί η επίτροπος Διοίκησης, εισηγούμενη ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό.
 
Σε έκθεση της Επιτρόπου που αφορούσε τα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμειας, εκφράζεται σαφώς η διαφωνίας της με την πρακτική που τηρεί η Αστυνομία, όπου αστυνομικοί χορηγούν τα φάρμακα των υποδίκων. Η έκθεση της Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη ετοιμάστηκε μετά από επίσκεψη λειτουργών του γραφείου της στις 29 Αυγούστου, ευθύς μετά τον θάνατο υποδίκου στα συγκεκριμένα κρατητήρια. Λειτουργοί της διενήργησαν αυτοψία στους χώρους των κρατητηρίων, η χορητικότητα των οποίων είναι 38 κρατούμενοι σε ατομικά κελιά, οι οποίοι διαπίστωσαν πως σε γενικές γραμμές, οι υλικές συνθήκες του χώρου είναι ικανοποιητικές και συνάδουν με τις βασικές αρχές για τη μεταχείριση των κρατουμένων και τα διεθνή πρότυπα που πρέπει να πληροί κάθε χώρος όπου άτομα στερούνται της ελευθερίας τους.
 
Η Επίτροπος σημειώνει σημαντικές βελτιώσεις στα κρατητήρια, όπως η τοποθέτηση παραθύρων που ανοίγουν για ν’ αερίζονται τα κελιά των κρατουμένων, η καθαριότητα, η προσβασιμότητα σε γιατρό καθώς και το γεγονός ότι τηρείται το ειδικό έντυπο για την εισδοχή των υποδίκων, ώστε να γίνεται έρευνα για την κατάστασή τους και ν’ αποφεύγονται οι αυτοκτονίες. 
 
Αναφέρεται επίσης στην έκθεση ότι κατά την επίσκεψη τους στα κρατητήρια, οι λειτουργοί ενημερώθηκαν πως η φαρμακευτική αγωγή στα άτομα που κρατούνται, χορηγείται από τους επί καθήκοντι αστυνομικούς. Τα φάρμακα προσκομίζονται στα άτομα που κρατούνται στα κρατητήρια από συγγενικά τους πρόσωπα, μαζί με τη σχετική ιατρική συνταγή ή εξασφαλίζονται κατόπιν εξέτασης τους από ιατρό πριν τη μεταφορά τους στα κρατητήρια.
 
Ο υπεύθυνος των κρατητηρίων όσο και οι επί καθήκοντι αστυνομικοί, ενημέρωσαν τους λειτουργούς πως η πρακτική χορήγησης από τους ίδιους της φαρμακευτικής αγωγής στους κρατούμενους, δεν τους βρίσκει σύμφωνους. Μεταξύ των συστάσεων που καταγράφονται στην έκθεση της επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι πως θα έπρεπε να υπάρχουν στα κρατητήρια μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού που να είναι επιφορτισμένα με το καθήκον της χορήγησης της φαρμακευτικής αγωγής στους κρατούμενους.

«Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης (CTO) που δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου 2018 μετά την επίσκεψη της στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2017, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να γίνεται μόνο από προσοντούχο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η πρακτική αυτή δεν εφαρμόζεται στην προκειμένη περίπτωση», αναφέρει η Επίτροπος. 
 
Συστάσεις και εισηγήσεις
 
Η επίτροπος Διοίκησης υποβάλλει τις ακόλουθες εισηγήσεις, μετά από διαπιστώσεις από την έρευνα:
- Οι υπό κράτηση υπήκοοι τρίτων χωρών να κρατούνται χωριστά από τους υπόλοιπους κρατούμενους και όπως τα άτομα αυτά μεταφέρονται στα κρατητήρια Μεννόγειας, εάν η επιστροφή τους δεν προβλέπεται να γίνει ή δεν είναι εφικτό να γίνει εντός 24 ή 48 ωρών από το χρόνο σύλληψής τους.
- Περαιτέρω, εισηγείται όπως γίνει ανάρτηση εντός κάθε κελιού των εντύπων των δικαιωμάτων των κρατούμενων και των κανόνων του κρατητηρίου.
- Επίσης, αποτελεί εισήγηση της Επιτρόπου, όπως γίνει διαμόρφωση του χώρου ψυχαγωγίας και παροχή μέσων ψυχαγωγίας και δημιουργικής ενασχόλησης, όπως περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία και όπως επισπευσθούν οι απαραίτητες εργασίες για τη δημιουργία του εξωτερικού χώρου άσκησης/προαυλισμού.
- Παράλληλα εισηγείται όπως προωθηθεί, αν αυτό δεν έχει ήδη γίνει, η υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου αναφορικά με τα κρατούμενα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ θα διενεργηθεί άλλη επίσκεψη λειτουργών του γραφείου τους ειδικά για το θέμα των ΑΜεΑ.
- Αναμένεται από την αρμόδια Αρχή να εξετάσει τις παρατηρήσεις και συστάσεις έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός της αξιοπρέπειας των κρατουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής τους.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...