Η λεωφόρος Ομήρου στη Λευκωσία δεν θα αποτελέσει δεύτερη «Οδύσσεια» για την πρωτεύουσα (ανάλογη αυτής της Πλατείας Ελευθερίας) και έστω και με περίπου έξι μήνες καθυστέρηση, ολοκληρώνεται και καταβάλλεται προσπάθεια να παραδοθεί στην κυκλοφορία το επόμενο Σαββατοκυρίακο.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», από Δευτέρας οι εργασίες εισέρχονται στην τελική ευθεία και το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να ασφαλτοστρωθεί. Λειτουργός του Δήμου ανέφερε στον «Φ», πως παράλληλα με τις πιο πάνω εργασίες εκλήθη το Τμήμα Δημοσίων Έργων να προωθήσει την εγκατάσταση των φαναριών τροχαίας στην Πλατεία Σολωμού και στο τέρμα της Ομήρου (με κατεύθυνση την Παλουριώτισσα) στο ύψος της Ελληνικής Τράπεζας.

Η ολοκλήρωση της Ομήρου και το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιείται και η γέφυρα της Πλατείας θα δώσει την εικόνα ότι βαίνει προς ολοκλήρωση και το συνολικό έργο της Πλατείας, αν και όπως έγραψε ο «Φ», η μη ολοκλήρωση των καφεστιατορίων αφήνει το έργο ημιτελές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναλαμβάνει ο Δήμος τα τελειώματα της Πλατείας

Πάντως, προχθές Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε εμπράκτως τα δημοσιεύματα του «Φ» για εκδίωξη του αρχιτέκτονα και του εργολάβου από το υπόλοιπο έργο της Πλατείας και συγκεκριμένα την ολοκλήρωση των καφεστιατορίων που θα αναλάβει η εταιρεία Παναγίδης, η οποία εκτελεί την κατασκευή της λεωφόρου Ομήρου. Όλα αυτά, νοουμένου ότι θα τα βρουν στην τιμή. Η λύση αυτή θεωρείται ότι θα φέρει αποτελέσματα πιο σύντομα σε σχέση με την προκήρυξη προσφορών, διαδικασία η οποία συνήθως παίρνει χρόνο. Τα κατασκευαστικά συμβόλαια της λεωφόρου Ομήρου υπεγράφησαν στις 27/12/2017 και το έργο θα ολοκληρωνόταν τον Σεπτέμβρη του 2019. Οι καθυστερήσεις αποδόθηκαν στον περσινό βροχερό χειμώνα.

Εκτός από την ανάπλαση της λεωφόρου Ομήρου, το έργο περιλαμβάνει και υπόγειο χώρο στάθμευσης, ο οποίος θα καλύψει το τμήμα της λεωφόρου από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Αναστάσιου Γ. Λεβέντη (πρώην Λεωνίδου) μέχρι τη συμβολή της με τη λεωφόρο Ευαγόρου. Ο χώρος στάθμευσης είναι διώροφος και θα έχει χωρητικότητα 160 οχημάτων (εκ των οποίων 7 θέσεις για οχήματα ΑμεΑ). Η πρόσβαση στους χώρους θα γίνεται με ράμπες από τη λεωφόρο Ομήρου.