Τα Εκατόλ- Λόγια της Αγάπης
Μετά το Μοναστήρι της Παναγίας του Σίντη, το κυπριακό μεσαιωνικό κείμενο τα Εκατόλ-λόγια, από τη δημιουργική Ομάδα Πυρήνας, σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης συνθέτη και πολυοργανίστα Efren Lopez Sanz, παρουσιάζεται απόψε στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Πρόκειται για ένα κείμενο γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο. Στην παράσταση που αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας θα ακουστούν ζωντανά πρωτότυπες συνθέσεις, μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μελωδίες αλλά και μουσική από τον Κώδικα του Τορίνο. Παίζουν: Μαρίνα Αργυρίδου Γιάνης Μίνως, Έλενα Χατζηαυξέντη. Επί σκηνής οι μουσικοί: Μιχάλης Κουλουμής: βιολί, βιόλα, Βασίλης Φιλίππου: κρουστά, φλογέρες, νέι και ο Efren Lopez Sanz: βιόλα ντα ρόδα, μεσαιωνική άρπα, μεσαιωνικό μαντολίνο, ούτι. Σκηνοθεσία: Χρύσω Χαραλάμπους. Εισιτήρια προπωλούνται στο Time Out Kiosk στην Πάφο και στην είσοδο του Αρχαίου Ωδείου το βράδυ της παράστασης.
 
Πάφος, Αρχαίο Ωδείο. 8.30μ.μ., τηλ 99632130, 99786202
 
Η Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης στο Κούριο
Την Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης, που ιδρύθηκε πρόσφατα, κατόπιν πρωτοβουλίας της οικογένειάς του και της Seed Point, μουσικού εκδότη του δημιουργού, με την υποστήριξη της εταιρείας μουσικών παραγωγών Prospero, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε με δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες, τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Νατάσσα Μποφίλιου. Τα τραγούδια του σημαντικότερου δημιουργού της ελληνικής λαϊκής μουσικής, τα οποία διατηρούν αμείωτη τη δύναμη και την απήχησή τους και εξακολουθούν να μας συναρπάζουν, παρουσιάζονται από δύο ξεχωριστές ερμηνεύτριες και μια ορχήστρα εξαίρετων μουσικών που ασχολούνται πολλά χρόνια με το έργο του Τσιτσάνη. Η Δήμητρα Γαλάνη, την οποία είχε επιλέξει ο ίδιος ο Τσιτσάνης ως ερμηνεύτρια των τραγουδιών του και η Νατάσσα Μποφίλιου, η πιο σημαντική και αγαπητή σύγχρονη ερμηνεύτρια που ξεχωρίζει για το ταλέντο της και την απολύτως προσωπική ερμηνευτική της ταυτότητα.
 
Λεμεσός, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 9μ.μ., www.soldoutticketbox.com

Αφιέρωμα στον Σόλωνα Μιχαηλίδη
Το θέατρο Ριάλτο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20χρονά του και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σόλωνα Μιχαηλίδη, τιμά τη μνήμη του μεγάλου μουσουργού, με μια μοναδική συναυλία. Συμμετέχουν το Κουαρτέτο Προμηθέας με τους Νίκο Πίττα (βιολί), Ηρακλή Μιτέλλα (βιολί), Νίκο Παπαγεωργίου (βιόλα), Μιράντα Παπανεοκλέους (βιολοντσέλο), η Θεοδώρα Ράφτη (σοπράνο), η Έλενα Μουζάλα (πιάνο) και η Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού με την Κορίνα Βασιλείου (πιάνο). Διεύθυνση χορωδίας: Σόλων Κλαδάς. Θα παρουσιαστούν τα έργα του Σόλωνα Μιχαηλίδη: Κουαρτέτο εγχόρδων, Σουίτα για τσέλο και πιάνο, Τρίο με πιάνο, Πρελούδιο για βιολί και πιάνο, Τραγούδια: Άρια της Ναυσικάς, Κερύνειά μου με πιάνο, La flûte με κουαρτέτο εγχόρδων και τα Χορωδιακά: Χαίρε Οδυσσέα, Η Ρωμιοσύνη. Θα προβληθεί επίσης βίντεο με συνεντεύξεις του Σόλωνα Μιχαλίδη και της Καλλιόπης Μιχαηλίδου, ενώ σύντομη αναφορά στον άνθρωπο και καλλιτέχνη Σ. Μιχαηλίδη θα κάνει ο Μίκης Μιχαηλίδης.
 
Λεμεσός, Ριάλτο, 8.30μ.μ., τηλ. 77777745
 
«Σπασμένο Γυαλί»  του Άρθουρ Μίλλερ
Μια ψυχαναλυτική ματιά πάνω σε ένα γάμο, στους φόβους και στα μυστικά που κρατούν ένα ζευγάρι καθηλωμένο σε μια πραγματικότητα που δεν του ταιριάζει είναι το βραβευμένο έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Σπασμένο Γυαλί», που παρουσιάζεται στην Κύπρο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια. Η παράσταση που σκηνοθετεί η Άσπα Καλλιάνη παρουσιάζεται απόψε στη Λεμεσό και την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη στη Λευκωσία. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Βούρος, Παναγιώτα Βλαντή, Χάρης Σώζος, Βάσω Γουλιελμάκη και Ελίνα Μάλαμα. Το «Σπασμένο Γυαλί» (1994) αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και ώριμες δουλειές του Μίλλερ. Ο συγγραφέας αναλύει τις ανθρώπινες σχέσεις και μας δείχνει όλα αυτά που μας κρατούν ακίνητους τη στιγμή που θα έπρεπε να δράσουμε. Τους φόβους και τα μυστικά που μας κρατούν καθηλωμένους σε μια πραγματικότητα, μια σχέση, μια δουλειά που δεν μας ταιριάζει. Να θυμίσουμε ότι η παράσταση ήταν προγραμματισμένη την περασμένη Δευτέρα, ακυρώθηκε και ανεβαίνει απόψε. Ισχύουν τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί.
 
Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ. 70007040
 
Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ
Συνεχίζεται σήμερα στην Αγλαντζιά το 2ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Θα φιλοξενήσει 17 ταινίες από τη Ρωσία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία, το Μεξικό, την Αγγλία, την Ελλάδα και φυσικά την Κύπρο. Σήμερα, στην απογευματινή ζώνη προβάλλονται οι ταινίες «Το Καπουθκιώτικο ψωμί» (Κύπρος), «Οι Ρώσοι Θεοί» (Ρωσία). Στη νυχτερινή ζώνη θα δούμε τις ταινίες «Επικοινωνία» (Κύπρος), «Πολιτιστική Κληρονομιά, πώς να διατηρήσουμε την ιστορία μας»,  (Γαλλία), «Μιτσερό, θύμησες μια περασμένης εποχής» (Κύπρος).
 
Λευκωσία, Πολιτιστικό Κέντρο Παλιάς Αγλαντζιάς 6μ.μ., Σκαλί Αγλαντζιάς, 8μ.μ. www.aei-filmfestival.org
 
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟ
Λευκωσία, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου. Παρουσίαση του βιβλίου «Παιδί Θεού» του Ανδρέα Γρηγοριάδη, από τον Γιώργο Κιτρομηλίδη, 7.30μ.μ.
 
ΘΕΑΤΡΟ
Λευκωσία, Θέατρο Δέντρο, «Οι Λύκοι» σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα, 8.30μ.μ., τηλ. 99602428 / 97626798
 
ΜΟΥΣΙΚΗ
* Πάφος, Τεχνόπολις 20. Το τζαζ συγκρότημα «Steppin’ Out» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη μουσική του Duke Ellington, έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες στην ιστορία της τζαζ. Την τζαζ τραγουδίστρια Alice Ayvazian θα συνοδεύσουν ο Κωνσταντίνος Εφραιμίδης στο κλαρίνο, ο Κώστας Χαλλούμας στο κοντραμπάσο και ο Δημήτρης Μίαρης στο πιάνο, 8.30μ.μ., τηλ. 70002420.
* Λευκωσία, Πλατεία Ελευθερίας. Με μπόλικη παγωμένη μπύρα αρχίζει σήμερα το Φεστιβάλ Μπίρας, NICOSIA BEER FEST που διοργανώνουν το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λευκωσίας σε συνεργασία με την C.K. Matrix Exhibition Partners Ltd. Απόψε εμφανίζεται το μουσικό σχήμα Παπιγιόν Band & Στέφανη Νέρου, 7μ.μ., είσοδος ελεύθερη.
* Πάφος, οίκημα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, κονσέρτο, από τη Svetla’s Directions, 8.30μ.μ., είσοδος 5 ευρώ. 
* Αγία Νάπα, Πλατεία Ηρώων-Γενιά Κεμιτζιή. Το 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, αρχίζει με το Μουσικό Σχήμα Άδμητου Πιτσιλλίδη και τη συναυλία «Θαλασσινά Φεγγάρια». Συμμετέχει  στο τραγούδι η Λίζα Θεοφάνους, 9μ.μ.
 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λευκωσία
Θκιό Παλλιές (99803423 / 99495198). Έκθεση του Ορέστη Λαζούρα. Μέχρι 27/9
Λεβέντειος Πινακοθήκη (22668838). «Πενταδάκτυλος – Contemporaries». Μέχρι 16/9
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο (22 661475). «Πενταδάκτυλος – Impressions». Μέχρι 29/9
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (22128157). «1940/Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα». Μέχρι 31/12
Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ετήσια έκθεση Τμήματος Σχεδιασμού και Πολυμέσων Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Μέχρι 18/9
 
Λεμεσός
Μορφή (25 378733). Ομαδική έκθεση. Μέχρι 30/9
 
Πάφος
Εν Πλω (22680145). Έκθεση έργων τέχνης και παλαιών χαρτών και χαρακτικών, με θέμα «Η Κύπρος του Χθες και του Σήμερα». Μέχρι 23/9