Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης οφείλει με ταχύτητα και συνοπτικές διαδικασίες να κλείσει το θέμα με την εισαγωγή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ). 

Ήδη, υπό την καθοδήγηση της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου έγινε αρκετή δουλειά στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα (ΕΣΣ) και το θέμα είναι μια ανάσα από την εξαγγελία του. 

Αυτή η εξαγγελία πρέπει να γίνει τώρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος οφείλει να τον εισάξει, να τον καθιερώσει, να τον προστατεύσει και να τον θωρακίσει. 

Ο Πρόεδρος πρέπει να κάνει γρήγορα τις σχετικές ανακοινώσεις, ώστε το θέμα της εισαγωγής του ΕΚΜ να μην εμπλακεί στην προεκλογική περίοδο. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι άκρως επικίνδυνη και ίσως καταστροφική. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει αυτή την ώρα να κλείσει τα αυτιά του σε περίεργες, ύποπτες και οπισθοδρομικές εργοδοτικές αντιλήψεις, που από το πουθενά δημιουργούν προσκόμματα στην εισαγωγή του ΕΚΜ. Προσκόμματα τα οποία τον τελευταίο καιρό εισέπραττε και η υπουργός Εργασίας. 

Πρέπει, επιτέλους, να γίνει από όλους κατανοητό πως ο κατώτατος μισθός δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Αντίθετα, η πολύχρονη απουσία του βόλεψε αρκετούς εργοδότες, που έμαθαν να εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη εργασία και αξιοπρέπεια, ενώ την ίδια ώρα τιμώρησε καλούς και αξιοπρεπείς εργοδότες, που σεβόμενοι τα εργασιακά θέσμια τηρούν και εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. 

Ο κατώτατος μισθός θα προστατεύσει τους καλούς εργοδότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν οι ασεβείς, ενώ θα περιορίσει και την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, που ως φαινόμενο βασανίζει την κυπριακή αγορά εργασίας. 

Η εισαγωγή του ΕΚΜ θα ενισχύσει την αξιοπρέπεια στην εργασία, θα μειώσει ανισότητες και αδικίες και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων εργαζομένων, μισθωτών πολιτών, που είτε υποαμοίβονται είτε τυγχάνουν άλλης σχετικής εκμετάλλευσης. 

Όσον αφορά το επιχείρημα κάποιων ότι η εισαγωγή του ΕΚΜ θα περιορίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, η θέση αυτή είναι φθηνή και γελοία. 

Αν σήμερα υπάρχουν στην Κύπρο επιχειρήσεις που θα απειληθεί η βιωσιμότητα ή η κερδοφορία τους από την εισαγωγή του κατώτατου μισθού, τότε είναι καλύτερα να κλείσουν από μόνες τους, να γλυτώσουν και τα υπόλοιπα λειτουργικά τους έξοδα…

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με τον δυναμισμό που τον διακρίνει, οφείλει να παρέμβει και να ανακοινώσει τον ΕΚΜ, κλείνοντας με αυστηρότητα τα παράθυρα της οποιασδήποτε πολυλογίας και φλυαρίας. 

Ομοίως πρέπει να παρέμβει ξανά για να προστατεύσει το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) από κάθε καιροσκοπισμό και σκοπιμότητα. 

Η κομματική διγλωσσία που παρατηρήθηκε πρόσφατα στη Βουλή (συμπεριλαμβανομένου δυστυχώς και του ΔΗΣΥ), απειλούν το ΓεΣΥ. Του βάζουν τρικλοποδιά και αυτές οι τρικλοποδιές θα πρέπει να σταματήσουν διά χειρός Αναστασιάδη. 

Τόσο το ΓεΣΥ όσο και ο ΕΚΜ αποτελούν σοβαρά επιτεύγματα της παρούσας κυβέρνησης και ο πρόεδρος έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να τα προστατεύσει σήμερα. Αύριο ίσως είναι αργά…

Υ.Γ.: Η γρήγορη εξαγγελία – ανακοίνωση για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό αποτελεί οφειλόμενη τιμή προς τη Ζέτα Αιμιλιανίδου. 

* Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος