Μπορεί το ποδήλατο να προωθείται πλέον από όλους τους φορείς ως μια από τις σημαντικότερες σε επίπεδο οικονομίας, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής δράσεις του ανθρώπου στην καθημερινότητά του, ωστόσο οι ιδιαιτερότητες και κυρίως οι ελλείψεις των σχετικών υποδομών στην Πάφο προκαλούν παράλληλα προβλήματα και αντιδράσεις.

Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες που κορυφώνονται σχεδόν κάθε Κυριακή και που αφορούν στην οδική ασφάλεια στον παλιό δρόμο Πάφου-Λεμεσού. Το τμήμα του εν λόγω οδικού άξονα από την έξοδο του νέου δρόμου του αεροδρομίου μέχρι και την Πέτρα του Ρωμιού, αποτελεί τον δημοφιλέστερο άξονα άθλησης και αναψυχής εκατοντάδων ποδηλατιστών στην Πάφο. Ωστόσο, αυτοκινητιστές και όχι μόνο καταγγέλλουν ότι ο συγκεκριμένος δρόμος λόγω παλαιότητας και απουσίας οποιασδήποτε βελτίωσης από την εποχή κατασκευής του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου, είναι επικίνδυνος για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Οι ποδηλάτες, υποστηρίζουν οι διαμαρτυρόμενοι, εκ των πραγμάτων κινούνται στο οδόστρωμα και όχι σε ειδικές λωρίδες όπως συμβαίνει στους σύγχρονους οδικούς άξονες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ επικίνδυνη η συνύπαρξη τους με τα διακινούμενα τετράτροχα. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι ειδικά τις Κυριακές, που ο αριθμός των δικύκλων αυξάνεται σημαντικά λόγω του μη εργάσιμου της ημέρας, οι κίνδυνοι αυξάνονται παράλληλα με γεωμετρική πρόοδο, αφού στην ακαταλληλότητα του δρόμου προστίθεται, υποστηρίζουν, και η τακτική των πλείστων ποδηλατιστών να κινούνται κατά “μπουλούκια” για παρέα και όχι ως οφείλουν ο ένας πίσω από τον άλλο.

Το πρόβλημα που υπάρχει γενικότερα σε θέματα ποδηλατοκίνησης στην Πάφο, αναγνωρίζουν πάντως τουριστικοί φορείς της επαρχίας, καθώς και τοπικές Αρχές, που με τη στήριξη του υφυπουργείου Τουρισμού είχαν προχωρήσει προ πανδημίας σε προκαταρκτικό σχεδιασμό για τη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών στην επαρχία Πάφου. Η πανδημία που ενέκυψε στο μεταξύ, άφησε και αυτό τον σχεδιασμό ατελή, όπως και πολλούς άλλους, και πλέον οι αρμόδιοι προσβλέπουν στο νέο χρόνο για την προώθηση του, δεδομένου ότι η κατάσταση με την πανδημία θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.