Την εκ των προτέρων αποδοχή των τουρκικών όρων απαιτεί ο Ερσίν Τατάρ για να συμφωνήσει σε συνομιλίες στο Κυπριακό. Παραμονές των συναντήσεων που θα έχει πρώτα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και εν συνεχεία η τριμερής, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσπαθεί να εκβιάσει προς όφελος της αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, αναφέρεται πως βρίσκεται εκεί προκειμένου να εξηγήσει την πολιτική του προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας θεσμικής σχέσης βασισμένης στην κυριαρχική ισότητα, το ίσο διεθνές καθεστώς και τη συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη στην Κύπρο. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα συναντηθεί με τον ΓΓ ΟΗΕ και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 27 Σεπτεμβρίου. 

Στη δήλωσή του ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει πως «η θέση μας είναι γνωστή και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε απ’ αυτήν. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, όμως για να μπορεί να έχει νόημα αυτός ο διάλογος και να φτάσει σε θετικό αποτέλεσμα, αυτό είναι εφικτό με την προσήλωση στις αρχές που ανέφερα. Οι επίσημες συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν μόνο σε αρμονία με αυτές τις αρχές. Οι μέθοδοι και οι φόρμουλες που δοκιμάστηκαν και αποδείχτηκε η αποτυχία τους, με κανένα τρόπο δεν μπορούν να μας οδηγήσουν στον επιθυμητό στόχο. Με αυτή την αντίληψη και την εποικοδομητική στάση θα διεξάγουμε τις επαφές μας στη Νέα Υόρκη. […]».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν κάνει βήμα πίσω ο Τατάρ, εμμένει σε κυριαρχική ισότητα

Αυτό που διαμηνύει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι πως είτε θα γίνει αποδεκτή η απαίτησή του για αναγνώριση είτε το αδιέξοδο στο Κυπριακό θα συνεχιστεί. Αναφορές που μειώνουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες η συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας να δώσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να ελπίζει πως μπορεί στο τέλος κάτι να προκύψει. 

Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ντετάι (πηγή ΓΤΠ) αναφέρεται σε δηλώσεις του γενικού γραμματέα του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου. Στις δηλώσεις του στον Μπαϊράκ, υπενθύμισε τη νέα θέση, που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη, είπε ότι ο νέος οδικός χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς πρέπει να εξηγηθεί πολύ καλά από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη. Ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν όλα, εάν γίνει αποδειχτεί η κυριαρχική ισότητα τους, εάν αρθεί η απομόνωση και εάν γίνει αποδεκτό το ισότιμο καθεστώς τους διεθνώς. 

Στη συνέχεια, ο Χασίπογλου ανέφερε ότι δεν έχουν πρόθεση να διακόψουν τις σχέσεις τους με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά αντιθέτως, θεωρούν σημαντική την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δικοινοτικών επιτροπών καθώς και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) σε δημοσίευμά της αναφέρεται στη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος Ερσάν Σανέρ. Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός εμφανίστηκε ενθαρρυμένος από «τη στάση της Τουρκίας με την οποία μοιράστηκαν τις εργασίες που διεξάγονται για τη λεγόμενη «ελεύθερη ζώνη» για να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια η «τδβκ» και να αποκτήσει διαφορετικές πηγές εσόδων, προσδίδοντας ποικιλότητα στην οικονομία της». 

Ο Σανέρ ανέφερε ότι ο Οκτάι τους στηρίζει σε αυτό και ότι η Τουρκία τους στηρίζει σε όλους τους τομείς και τους απέστειλε 543 χιλιάδες δόσεις εμβολίου για τον Covid-19, όμως δεν κατάφεραν να πιάσουν τα επιθυμητά επίπεδα στο θέμα του εμβολιασμού, κάτι το οποίο έχουν στόχο να επιτύχουν σύντομα. Είπε ότι θα καταβάλουν προσπάθειες να αυξήσουν το ποσοστό των εμβολιασμών για να μη φέρουν σε δύσκολη θέση το σύστημα υγείας. 

Υποστηρίζοντας ότι προχωρά θετικά το «πρωτόκολλο» που υπέγραψαν με την Τουρκία, ο Σανέρ είπε ότι τα έργα που έκαναν μέσα σε οκτώ μήνες είναι έργα τα οποία «νοσταλγούσε» ο τουρκοκυπριακός «λαός». 

Επισημαίνοντας τη σημασία των επενδύσεων σε έργα υποδομής, του νοσοκομείου 500 κλινών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο Σανέρ ανέφερε ότι το έργο που αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι η αρχή της ψηφιακής μεταρρύθμισης στα κατεχόμενα.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι μετέτρεψαν τα κατεχόμενα σε εργοτάξιο όπως είχαν υποσχεθεί, ο Σανέρ έφερε ως παράδειγμα τους υπό κατασκευή δρόμους και τα έργα υποδομής.