Οι συνάνθρωποι μας που δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μέσα σε μερικές ώρες είδαν τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται και τα σπίτια τους και τα ιδιωτικά τους οχήματα να καταστρέφονται, θα στηριχθούν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πύρινης λαίλαπας αποφασίστηκε η στήριξη των πληγέντων από την κυβέρνηση με οικονομική βοήθεια ύψους περίπου €6 εκατ. όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής πυρκαγιάς αποφασίστηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στις αποφάσεις περιλήφθηκαν εκτός από τις ορεινές κοινότητες των επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας που πλήγηκαν στις 3 και 4 Ιουλίου, και οι πυρόπληκτοι στην Τάλα από την καταστροφική πυρκαγιά της 26ης Ιουνίου. 

Από τα στοιχεία που καταγράφηκαν μέχρι χθες, οι συνέπειες από τις πυρκαγιές αφορούν ζημιές σε 98 υποστατικά, καθώς και ζημιές σε οχήματα, γεωργικά μηχανήματα, εξοπλισμό, γεννήτριες κ.ά. Το συνολικό ύψος των ζημιών παγκύπρια μετά την απογραφή και εκτίμηση τους ανέρχεται σε €5.638.908 περίπου. Το ύψος των ζημιών στις κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού ανέρχεται σε €1.207.443 περίπου, της επαρχίας Λάρνακας σε €4.051.232 περίπου, και της επαρχίας Πάφου σε €380.233 περίπου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθετώντας την εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε την καταβολή κατά χάρη βοήθειας για ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά με την ακόλουθη μεθοδολογία:

α) Για ζημιές έως €10.000 θα καταβάλλεται εφάπαξ ποσό ίσο με το ύψος της εκτιμηθείσας ζημίας, με ανώτατο ποσό τις €10.000.

β) Για ζημιές από €10.000 μέχρι €50.000, πέραν του εφάπαξ ποσού των €10.000, θα δίδεται πρόσθετα το 80% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Για παράδειγμα για εκτιμηθείσα ζημία ύψους €50.000 θα καταβάλλεται κατά συνολική χάρη βοήθεια ύψους €42.000.

γ) Για ζημιές από €50.000 μέχρι €100.000 πέραν της προαναφερθείσας κατά χάριν βοήθειας των €42.000 θα παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό ίσο με 50% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δηλαδή στην περίπτωση εκτιμημένης ζημίας €100.000 θα καταβάλλεται κατά χάρη βοήθεια ύψους €67.000.

δ) Για ζημιές από 100.000 μέχρι €150.000 πέραν της προαναφερθείσας κατά χάριν βοήθειας των 67.000 θα παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό ίσο με 30% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δηλαδή στην περίπτωση εκτιμημένης ζημίας €150.000 θα καταβάλλεται κατά χάρη βοήθεια ύψους €82.000.

Για ζημιές σε οικιστικά υποστατικά, που υπερβαίνουν τις €150.000 δεν θα παραχωρείται οποιοδήποτε πρόσθετο ποσό.

ε) Για τα επαγγελματικά υποστατικά που έχουν υποστεί ζημιές μεταξύ €150.000 μέχρι €250.000 κατά μέγιστον, πέραν της προαναφερθείσας κατά χάριν βοήθειας των €82.000 θα παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό ίσο με 20% του εναπομείναντος ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δηλαδή στο ενδεχόμενο εκτιμημένης ζημίας €250.000 θα καταβληθεί κατά χάρη βοήθεια ύψους €102.000.

Ως τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση κατά χάριν οικονομικής βοήθειας καθορίζεται η 16η Ιουλίου. Στην περίπτωση ύπαρξης ιδιωτικής ασφάλισης, είτε σε υποστατικά, είτε σε οχήματα, η παρεχόμενη οικονομική βοήθεια θα είναι ίση με την εκτίμηση της ζημιάς με μέγιστο το αφαιρετέο ποσό (excess waiver) της ασφάλειας.

Κατά χάρη βοήθεια για ζημιές σε οχήματα

Κατά χάρη οικονομική βοήθεια θα δίδεται και για ζημιές σε οχήματα. Συγκεκριμένα, για οχήματα ιδιωτικής χρήσης, τα οποία είναι νόμιμα εγγεγραμμένα, θα παραχωρείται οικονομική βοήθεια ίση με το 50% της εκτιμημένης ζημιάς, με βάση την εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών, με ανώτατο όριο €5.000 ανά όχημα. Για επαγγελματικά οχήματα/μηχανήματα νοουμένου ότι αυτά δεν καλύπτονται από τα σχέδια του υπουργείου Γεωργίας θα παραχωρείται 50% της εκτιμημένης ζημιάς με βάση την εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών με ανώτατο όριο τις €10.000 ανά όχημα.

Στήριξη στις οικογένειες των αδικοχαμένων νέων 

Το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθετώντας την εισήγηση της υπουργού Εργασίας αποφάσισε την κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και άλλων συναφών εξόδων διαβίωσης και στέγασης για την περίοδο Ιουλίου μέχρι Σεπτέμβριο, περίοδος η οποία θα επανεξεταστεί ανάλογα με τον χρόνο επαναδραστηριοποίησης. Για όσους εργοδοτούμενους επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους θα καλυφθούν τα έξοδα επαναπατρισμού. Όσα συμβόλαια απασχόλησης αφορούν εποχικούς εργαζόμενους και οι εργοδότες επιθυμούν την επέκτασή τους, θα δοθούν οι ανάλογες εγκρίσεις από το ΥΠΕΣ.

Ειδικότερα για τους εργοδότες που έχουν πληγεί θα καλυφθούν από το Κράτος οι ανάλογες Κοινωνικές Ασφαλίσεις και άλλες εισφορές που θα οφείλονται από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και μέχρι την επανεξέταση ανάλογα με τον χρόνο επαναδραστηριοποίησης.

Αναφορικά με τους τέσσερις αδικοχαμένους νέους ανθρώπους, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση ποσού €95.000 στην κάθε μια από τις οικογένειες των τεσσάρων νέων και επιπρόσθετα την καταβολή ποσού €30.000 για κάθε μέλος των οικογενειών τους. Δηλαδή, οι οικογένειες των δύο εκ των τεσσάρων θυμάτων θα λάβουν στήριξη €95.000 έκαστη, μια οικογένεια θα λάβει €185.00 και μία οικογένεια θα λάβει €245.000. Πρόσθετα, αποφασίστηκε η παραχώρηση υποτροφιών στα παιδιά των αδικοχαμένων νέων για σπουδές σε Ιδρύματα Ανώτερης/Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Μέτρα για αποζημίωση και επαναδραστηριοποίηση αγροτών 

Για την άμεση ανακούφιση των αγροτών που δραστηριοποιούνται στις κοινότητες που πλήγησαν, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τη λήψη μέτρων υιοθετώντας εισήγηση του υπουργού Γεωργίας:

1) Καταβολή αρχικής οικονομικής ενίσχυσης, που θα κυμαίνεται από €10.000 μέχρι €30.000 ανά δικαιούχο και θα αφορά επαγγελματίες γεωργούς, με στόχο τη συνέχιση της επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης. Η συνολική δαπάνη αναμένεται να είναι της τάξεως των €3.000.000.

2) Καταβολή οικονομικής στήριξης ύψους €100.000 στην Οργάνωση Παραγωγών, Φρούτων και Φθαρτών Περιοχής Οδούς «Βασιλική Γη» (Δημόσια) Λτδ. 

3) Άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων για την επαναδραστηριοποίηση πληγέντων αγροτών και για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε περιοχές που κηρύσσονται ως πληγείσες από πυρκαγιές. Το εν λόγω πλαίσιο καλύπτει εκμεταλλεύσεις των οποίων οι διαχειριστές γεωργοί είναι επαγγελματίες ή/και μερικής απασχόλησης ή/και ερασιτέχνες. Οι δικαιούχοι θα λάβουν ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί λόγω της ολοσχερούς ή μερικής καταστροφής της γεωργικής παραγωγής και των μέσων παραγωγής, καθώς επίσης και μερική ενίσχυση για αποκατάσταση/ αντικατάσταση των υποδομών τους. 

4) Προκήρυξη έκτακτου επενδυτικού Μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ειδικά για την περιοχή που έχει πληγεί από την πυρκαγιά. Το μέτρο θα καλύψει τη δημιουργία νέων και ενδεχομένως πιο σύγχρονων υποδομών, σε αντικατάσταση αυτών που έχουν καταστραφεί. Το Μέτρο, μεταξύ άλλων, θα καλύψει και αγρότες που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά αλλά ο κλάδος τους δεν είναι επιλέξιμος από το Πλαίσιο (μελισσοκομεία, πτηνοτροφεία, θερμοκήπια), έτσι ώστε να μπορούν λάβουν ενίσχυση για αποκατάσταση/αντικατάσταση των υποδομών τους.

Για την ευρύτερη στήριξη της περιοχής: (Α) Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, σε συνεργασία με τις Επαρχιακές Διοικήσεις Λάρνακας και Λεμεσού, θα λάβουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης των υποδομών άρδευσης που έχουν καταστραφεί. (Β) Το Τμήμα Δασών και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, σε συνεργασία με τις Επαρχιακές Διοικήσεις Λάρνακας και Λεμεσού, θα προβούν σε εισηγήσεις και ενέργειες για την άμεση υλοποίηση αντιδιαβρωτικών/αντιπλημμυρικών έργων. (Γ) Το Τμήμα Περιβάλλοντος θα διευθετήσει τη συγκέντρωση των αποβλήτων που θα προκύψουν από τα σπίτια που έχουν καεί, σε χώρο που θα συμφωνηθεί με την κάθε κοινότητα και θα εποπτεύσει τη μεταφορά των υλικών αυτών σε αδειοδοτημένες μονάδες. Το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων αυτών θα καλυφθεί από το Κράτος.

Περαιτέρω, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Γεωργίας και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, θα ετοιμαστεί και υποβληθεί αίτημα για αρωγή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά για τη στήριξη και ενίσχυση των Κοινοτήτων που έχουν πληγεί και των κατοίκων τους.