Αυτός είναι ο τίτλος της στήλης σήμερα. Αυτός ο Πλανήτης είναι το μόνο μας σπίτι – δεν υπάρχει άλλο… Με αυτά τα λόγια ξεκινά το μήνυμα του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Και, απολύτως μέσα στο κλίμα της επικαιρότητας, μιας και είμαστε και σε τροχιά εκλογική εδώ στην Ελλάδα, να τι μας λέει για τρείς «παράγοντες» που μπορούν, εάν το θέλουν πραγματικά, να σώσουν το σπίτι μας και να κάνουν τις ζωές των ανθρώπων πιο όμορφες, με πραγματικό νόημα, δημιουργικές και ασφαλείς:

Οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να δώσουν προτεραιότητα στην δράση για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω πολιτικών που προωθούν τη βιώσιμη περίοδο.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να θέσουν την βιωσιμότητα στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων για χάρη της ανθρωπότητας και της δικής τους κατώτατης γραμμής. Ένας υγιής πλανήτης είναι η ραχοκοκαλιά σχεδόν κάθε βιομηχανίας στη Γη.

Ως ψηφοφόροι και καταναλωτές πρέπει να κάνουμε τις ενέργειές μας να μετράνε. Από τις πολιτικές που υποστηρίζουμε, τα τρόφιμα που τρώμε, τις μεταφορές που επιλέγουμε, τις εταιρείες που υποστηρίζουμε. Μπορούμε όλοι να κάνουμε προς το περιβάλλον επιλογές που θα καταλήξουν στην αλλαγή που χρειαζόμαστε.

Και ναι. Καλά λέει ο Γκουτέρες (και ας ξοδέψουμε λίγη ώρα, όχι σκανάροντας τα λόγια του, όπως κάνουμε στα σόσιαλ μίντια της «μιας εντύπωσης», ότι: Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την υγεία της ατμόσφαιρας της, τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ζωής στη γη, τα οικοσυστήματα της και τους πεπερασμένους πόρους της. Αλλά αποτυγχάνουμε να το κάνουμε. Ζητάμε από τον πλανήτη μας να διατηρήσει τρόπους ζωής που δεν είναι βιώσιμοι. Τα φυσικά συστήματα της Γης δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις μας.

Που έχουν ξεπεράσει τα όρια της απληστίας μας, προσθέτω. Κι αν τα λόγια τα ξεπερνάμε ως ανώδυνα, ως … εκτιμήσεις, οι αριθμοί, που δεν λανθάνουν ποτέ, πραγματικά τρομάζουν.

Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα. Η ρύπανση ευθύνεται για περίπου 9 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Περισσότερα από 1 εκατομμύριο φυτικά και ζωικά είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, πολλά μέσα σε δεκαετίες. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι βρίσκονται ήδη στην ζώνη κινδύνου για το κλίμα και έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις κλιματικές επιπτώσεις, όπως είναι η ακραία ζέστη, οι πλημμύρες και η ξηρασία. 

«Αποστολή ημών είναι η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος ως οικονόμων και ουχί ως κατόχων αυτού» – Από ανακοινωθέν Συνόδου Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Φανάρι.

Γνωρίζουμε, αλλά συνεχίζουμε να δρούμε ως απληροφόρητοι, να απωθούμε την αλήθεια ότι, αναφορικά προς την σχέση με το φυσικό περιβάλλον, ο σύγχρονος τεχνοκρατικός και οικονομοκεντρικός πολιτισμός μας δεν αποτελεί πρόοδο, εφ’ όσον η μεγαλύτερη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος συντελέστηκε στην εποχή μας, εποχή κυριαρχίας της επιστήμης και της οικονομίας. (Έλεγε, σε άπταιστη καθαρεύουσα που εμένα μου αρέσει πολύ, αλλά αυθαιρέτως την … μεταποίησα εις την δημοτικήν, ο οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μήνυμα του στο τέλος του 2022 κατά την «Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Μας Περιβάλλοντος».

Και, μιας που τότε ήταν ακόμα πολύ νωπές ακόμα οι πληγές από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης εξέφρασε την ανησυχία του και «με την κλαγγήν των όπλων εις την Ουκρανίαν, με την κραυγήν των θυμάτων της πολεμικής βίας, τους βομβαρδισμούς των πόλεων και των υποδομών, την συνοδυνωμένην φύσιν και τους στεναγμούς των προσφύγων».

Κάθε πόλεμος, πρόσθεσε, είναι μία ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή.

«Η συνεχιζομένη βία, εκτός από τας χιλιάδας ανθρωπίνων ζωών, τας οποίας καταστρέφει, και την μόλυνσιν του φυσικού περιβάλλοντος, αναγκάζει κράτη και λαούς να επιστρέψουν εις μη φιλικάς προς το περιβάλλον μορφάς εξασφαλίσεως ενεργειακής επαρκείας. Τοιουτοτρόπως, η ανθρωπότης εισέρχεται εις ένα νέον φαύλον κύκλον καταστροφικών αδιεξόδων. Επιβεβαιώνεται δε το λεχθέν ότι ο homo sapiens και σήμερον εξακολουθεί να συμπεριφέρεται εκ παραλλήλου ως homo demens, ως άσοφος και παράφρων».

Εικονογράφηση από την Angel Guo, (Founder of Alpha Approach | Accenture Strategy | High Performance Coach)