Το νεύμα του Νίκου Χριστοδουλίδη προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό μέσω της συνέντευξής του στον «Φ» τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν βρήκε ανταπόκριση από την Πινδάρου, αλλά η προσέγγιση της Κυβέρνησης προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν τερματίστηκε. Η αλλαγή τακτικής από πλευράς Προεδρικού για ανατροπή της κακιάς εικόνας της Κυβέρνησης δεν ήταν μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής. Ο Λόφος πλέον κινείται σε όλο και πιο «συναγερμικούς» ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα προσεγγίζοντας, κατά κάποιους ή φέρνοντας κατά κάποιους άλλους, το Δημοκρατικό Συναγερμό παρά τω πλευρώ της Κυβέρνησης. Από την Οικονομία μέχρι την εξωτερική πολιτική με χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς περίπτωση τα εξής:

>> Πρώτον: Την φιλοσοφία του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή. Κύριο σημείο πρόταξης της Κυβέρνησης, ο πλεονασματικός χαρακτήρας του ο οποίος κινείται ουσιαστικά στην γραμμή της λογικής των προϋπολογισμών της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

«Ο προϋπολογισμός του 2024 καταρτίζεται στα πλαίσια της εξαγγελθείσας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για δημοσιονομική πειθαρχία και με γνώμονα τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας», ανέφερε στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, θυμίζοντας κατά πολλούς, δηλώσεις Χάρη Γεωργιάδη και Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Για να συμπληρώσει ο Μάκης Κεραυνός πώς ο Προϋπολογισμός «δείχνει ακριβώς ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε μια καλή πορεία και με τον προϋπολογισμό αυτό θέλουμε να συντηρήσουμε και να κρατήσουμε αυτή την ορθή πορεία της οικονομίας για το καλό της κοινωνίας μας».

>> Δεύτερο: Ο εναγκαλισμός του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου την περασμένη Κυριακή όταν μετά από τη σύνοδο της Αιγύπτου ταξίδεψε στο Ισραήλ, είναι ίσως το πιο ενδεικτικό σημείο αναφοράς της εξωτερικής πολιτικής. Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη πήρε και διατηρεί από την αρχή ξεκάθαρη στάση στη σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς, χωρίς παράλληλα να παρεκκλίνει από αρχές και θέσεις των Ηνωμένων Εθνών. Τα δύο πρώτα σημεία της ενημέρωσης την περασμένη βδομάδα του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου προς τους δημοσιογράφους σε σχέση με τη στάση της Κύπρου είναι αρκούντως κατατοπιστικά.

«Οι ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς καταδικάζονται απερίφραστα, και είναι βασική αρχή μας ότι η τρομοκρατία και η βαρβαρότητα δεν έχουν ούτε δικαιολογία, ούτε θέση πουθενά», σημείωσε, για να προσθέσει ότι, «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, εντός πάντα των ορίων που θέτουν το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Θέση την οποία εξέφρασε και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης πολλές φορές και η οποία κινείται στο πλαίσιο των τοποθετήσεων της ίδιας της ΕΕ.

Γενικότερα όμως, η Κυβέρνηση επιδιώκει να αναδείξει την σημαντικότητα της Κύπρου και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή, σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε. αλλά και τις ΗΠΑ για την ασφαλή μεταφορά πολιτών τους.

Η πολιτική των τριμερών συνεργασιών και η ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραλή ήταν βασικός άξονας της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

>> Τρίτον: Η συνεργασία των συμπολιτευομένων κομμάτων με τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες το θέμα με τον φόρο καυσίμων και τη διαφορετική προσέγγιση ΔΗΣΥ- Κυβέρνησης, με τον πρώτο να υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση του φόρου κατανάλωσης και την Κυβέρνηση να προτείνει την μείωση στο 50%. Τελικά συναντήθηκαν στη θέση της Πινδάρου, με την ψήφιση της πλήρους κατάργησης. Είχαν επίσης προηγηθεί η αντιπαραθέσεις για το ekalathi τον περασμένο Ιούνιο και οι συναντήσεις της Αννίτας Δημητρίου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σύμπλευση σε πολλά ζητήματα. Η προσπάθεια εξάλλου συνεργασίας των κομμάτων ενόψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διευκολύνει την κατάσταση. Το κοινό ψήφισμα για την καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ είναι ενδεικτικό σημείο αναφοράς της συνεργασίας του ΔΗΣΥ με τα συμπολιτευόμενα κόμματα.

Η αλλαγή τακτικής, όπως φαίνεται, από πλευράς Προεδρικού, βγάζει από τη δύσκολη θέση την Πινδάρου, που θεωρεί πλέον ότι η Κυβέρνηση έρχεται προς αυτήν και δεν πάει αυτή προς την Κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, για θέματα που διαφωνεί, ελεύθερα μπορεί να ασκήσει κριτική κατά της Κυβέρνησης. Από την άλλη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπορεί πλέον να λειτουργεί πιο «ελεύθερα» στα δικά του νερά, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα σε πολλά θέματα τη στήριξη ΔΗΣΥ στη Βουλή…