Επίτηδες με μικρό το «βόρειας», ως απάντηση σε αυτούς που εφάρμοσαν τον νόμο περί της διακυβέρνησης της Ιρλανδίας το 1920 και ίδρυσαν ένα κρατίδιο που χώρισε τη χώρα σε δύο αυτοδιοικούμενα εδάφη εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για να διευκρινιστεί ότι τουλάχιστον η στήλη, δεν αναγνωρίζει ένα προτεκτοράτο που ιδρύθηκε σε συνθήκες αποικιοκρατίας για να διασφαλίσει την κυριαρχία των προσκείμενων στη Βρετανία «ενωτικών». Και να σημειωθεί εκ των προτέρων ότι, αναντίλεκτα, η πράξη εγκαθίδρυσης της «Βόρειας Ιρλανδίας» το 1921 συνέβη πάνω στο αίμα των Ιρλανδών που πολέμησαν το 1916 για την αυτοδιάθεση, την ελευθερία, τη δημοκρατία.

108 χρόνια μετά την τρομερή Πασχαλινή Εξέγερση και 103 μετά τη διαίρεση της Ιρλανδίας, το Όλστερ βρυχάται, σε συμπόρευση με την ορκομωσία της αντιπροέδρου του SinnFein, Μισέλ Ο’Νιλ, ως Πρώτης Υπουργού της βόρειας Ιρλανδίας. Η Ο’Νιλ ορκίστηκε το Σάββατο ενώπιον της τοπικής συνέλευσης μετά από δύο χρόνια αδικίας εις βάρος του ιρλανδικού Σιν Φέιν.

Ήταν 3 Φεβρουαρίου 2022 όταν ο τότε Πρώτος Υπουργός, Πωλ Τζόναθαν Γκίβαν, παραιτήθηκε στο πλαίσιο των διαμαρτυριών του κόμματός του (DUP) για το Brexit και το Πρωτόκολλο που αφορούσε την περιοχή. Έκτοτε, η βασανισμένη Βόρεια Ιρλανδία παρέμενε ακυβέρνητη, δίχως καν την προϋπόθεση τοποθέτησης όρων στον έλεγχο από την έκπτωτη Βρετανία και το Στέμμα. Και αυτό γιατί όταν στις 5 Μαΐου 2022, το Σιν Φέιν κυριάρχησε στις εθνικές εκλογές για πρώτη φορά, με 29%, το ενωτικό προτεσταντικό DUP αντέδρασε και αρνήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση -βάσει της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής (1998), χρειάζεται καθεστώς συγκυβέρνησης μεταξύ κομμάτων που εκπροσωπούν καθολικούς και προτεστάντες.

Σε μια ιστορική μέρα για το Όλστερ, η αδικία μετριάστηκε με την ορκομωσία της Μισέλ Ο’Νιλ, η οποία αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά πολιτικών του Σιν Φέιν, χωρίς άμεση εμπλοκή με τις «ταραχές». Η ίδια, η οποία δεν απεμπόλησε τη «γραμμή» για επανένωση της μεγάλης Ιρλανδίας, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα συνενωτική στην πρώτη ομιλία της, τονίζοντας ότι «αυτή είναι μια ιστορική μέρα που αντιπροσωπεύει μια νέα αυγή». Δήλωσε ότι θα εργαστεί, τόσο με την αναπληρώτρια Πρώτη Υπουργό, Έμα Λιτλ-Πέντζλι, που προέρχεται από το DUP, αλλά και με την κυβέρνηση της Ιρλανδικής Δημοκρατίας για τους εργάτες, τις οικογένειες, την κοινωνία, την παράδοση.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και πρόσκαιρο. Το ιρλανδικό Σιν Φέιν, που είχε αποκλειστεί από το πολιτικό κατεστημένο, σε ολόκληρη την Ιρλανδία, ως η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), πλέον έχει απαντήσεις για τα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τους Ιρλανδούς, για τη δημοκρατία, την ισότητα, την εργασία, την ελευθερία, τη διαφορετικότητα. Δίχως να παραγκωνίσει στιγμή την προοπτική της εθνικής ολοκλήρωσης και την πλήρη απαγκίστρωση του Όλστερ από τη Βρετανία, το Σιν Φέιν, ένα σύγχρονο, αριστερό, ιστορικό και πατριωτικό κίνημα, είναι το πιο δημοφιλές κόμμα και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, πριν τις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2025.

Ως εκ τούτου, με Πρώτη Υπουργό της βόρειας Ιρλανδίας τη Μισέλ Ο’Νιλ και πρωθυπουργό της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, πιθανώς, την πρόεδρο του Σιν Φέιν, Μαίρη Λου Μακντόναλντ, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν για την περιοχή και ιδιαίτερα για τη νεοαποικιοκρατία που συντηρεί η ένοχη Αγγλία εκεί. Η στροφή του ιρλανδικού λαού στο Σιν Φέιν, το οποίο αντιμετωπίζει μια μεγάλη λασπολογία από όλα τα αντίπαλα κόμματα και κυρίως το εγκληματικό DUP, δείχνει ότι είναι έτοιμος για την υπέρβαση, την ελευθερία, την πλήρη ανεξαρτησία από τη Βρετανία.

Έστω, λοιπόν, και αν το Λονδίνο δεν είναι διατεθειμένο να συναινέσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος στο Όλστερ, η ιστορία ετοιμάζεται να εκδικηθεί για τη διαίρεση και όλα τα κακά που επέβαλε και επιβάλλει στη βασανισμένη Ιρλανδία, το Στέμμα και το μακρύ χέρι του Φόρεϊν Όφεως. Εμείς εδώ στην Κύπρο, που ξέρουμε ή θα έπρεπε να ξέρουμε την ανοικτή πληγή της αδερφής μας Ιρλανδίας, χαιρόμαστε ειλικρινά για αυτή την εξέλιξη. Και δηλώνουμε ιρλανδικά ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή: Tá sé in am don Athrú.