Την ώρα που το Παττίχειο Πάρκο γίνεται έρμαιο των αντιπαραθέσεων, δυστυχώς, υποσκελίζονται οι νηφάλιες απόψεις κι αυτό επειδή το θέμα προέκυψε εν μέσω της προεκλογικής για τις Δημοτικές Εκλογές. Οι μεν κάνουν λόγο για υποκινούμενες διαμαρτυρίες, οι δε (σ.σ. κυρίως υποψήφιοι δημοτικοί Σύμβουλοι) προσπαθούν να καρπωθούν οφέλη, εκμεταλλευόμενοι την έγνοια πολλών αγνών κατοίκων της πόλης για το μέλλον του προστατευόμενου πάρκου, που αποτελεί τον πιο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στην πόλη.

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί καταρχάς είναι εάν έπρεπε να γίνει αναβάθμιση του πάρκου ή εάν έπρεπε να αφεθεί ως έχει. Οι απόψεις ακόμη και σε αυτό το ερώτημα ποικίλουν, παρά το γεγονός πως το πάρκο είχε αφεθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι πλείστοι πολίτες να μην το επιλέγουν για τις βόλτες τους. Τα βράδια δε, έχει καταστεί επικίνδυνο σε πολλά σημεία, αφού σε κάποιους χώρους γίνεται χρήση ναρκωτικών. Με αυτά ως δεδομένα γίνεται αντιληπτό πως κάτι έπρεπε να γίνει με το πάρκο για να μπορούν οι πολίτες της Λάρνακας ν’ απολαμβάνουν έναν ανεκμετάλλευτο θησαυρό.

Από κει και πέρα το ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσει εάν είναι θεμιτό σε μια περιοχή natura, που βρίσκεται δίπλα από τον σημαντικότερο υγροβιότοπο της Κύπρου, να δίνονται άδειες για παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν οχληρές δραστηριότητες. Οι διαμαρτυρόμενοι πνέουν μένεα επειδή δεν έγινε Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, με το αρμόδιο τμήμα ν’ απαντά πως κάτι τέτοιο δεν αποφασίστηκε επειδή οι παρεμβάσεις θα γίνουν στο 7% του πάρκου, σε σημεία που δεν υπάρχουν επιγενή είδη, που είναι προστατευόμενα. Το δεδομένο είναι πως εκριζώθηκαν κάποια δέντρα, τα οποία σύμφωνα με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι χωροκατακτητικά ξένα είδη (π.χ. ακακίες) ή και είδη τα οποία δεν είναι αυτοφυή.

Ο Δήμος Λάρνακας από την άλλη, που κατηγορείται πως δεν έκανε δημόσια διαβούλευση για το έργο και δεν προχώρησε στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, προσπαθεί ν’ απορροφήσει τους κραδασμούς των αντιδράσεων αντιτάσσοντας πως έχει εξασφαλίσει άδειες για όλα τα έργα. Το Δημοτικό Συμβούλιο, μάλιστα, αποφάσισε ομόφωνα, υπό το βάρος των αντιδράσεων, όπως ματαιωθούν κάποια από τα έργα που προγραμματίστηκαν όπως το skatepark, τα γήπεδα και ένας από τους χώρους στάθμευσης στην περιοχή Φανερωμένης. Αναστάληκαν, μάλιστα, οι εργασίες μέχρι να γίνουν διαβουλεύσεις με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και να διαφανεί ποιες εργασίες μπορούν να εκτελεστούν μέχρι τον Ιούνιο, για να μην επηρεαστεί η πτηνοπανίδα της περιοχής. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν καμφθεί οι αντιδράσεις, με πολλούς να ζητούν πλήρη αναστολή του έργου κόστους €5,3 εκατ. και το Κίνημα Οικολόγων να ετοιμάζει, μάλιστα, καταγγελία στην ΕΕ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως ουδείς γνωρίζει πλέον ποιο θα είναι το μέλλον του έργου, με τον κίνδυνο να παραμείνει για μήνες ή ακόμη και για χρόνια εργοτάξιο το Παττίχειο πάρκο να είναι ορατός. Αυτό το ενδεχόμενο, θέλουμε να πιστεύουμε, πως είναι απευκταίο από όλες τις πλευρές, επειδή το αποτέλεσμα θα είναι αντιστρόφως ανάλογο από το επιδιωκόμενο. Γι’ αυτό τώρα χρειάζεται να επικρατήσουν οι νηφάλιες απόψεις, μακριά από την προεκλογική εκστρατεία και τις σκοπιμότητες, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για το καλό του πάρκου και της Λάρνακας.