ΕΙΝΑΙ προφανές από τα όσα παρακολουθούμε, από τις συζητήσεις στο κοινοβούλιο, πως κάθε άλλο παρά διασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια στο θέμα της δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) και άλλων αξιωματούχων.

ΚI αυτό συνάγεται και από την τροπή που λαμβάνει η συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Το θέμα απασχολεί εδώ και χρόνια τη Βουλή. Συζητείται για πολλοστή φορά. Και ο λόγος; Επειδή προφανώς θέλουν κάποιοι, με τη συμπεριφορά τους, να εξευτελίσουν εν πολλοίς τη διαδικασία, το Πόθεν Έσχες.

ΜΕ βάση τη συζήτηση, την περασμένη Τετάρτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, φαίνεται ότι πλέον προωθείται η λύση της δήλωσης κεφαλαιουχικής κατάστασης («capital statement», όπως είχε προτείνει ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης) και η δημοσιοποίηση μόνο «καθαρής κεφαλαιουχικής/περιουσιακής θέσης». Δηλαδή ενός αριθμού, που να περιλαμβάνει συνολικά την αξία της περιουσίας. Καμία λεπτομέρεια. Μόνο ένας αριθμός.

ΟΠΩΣ εξηγήθηκε σε ρεπορτάζ του «Φ», με βάση αυτή την προσέγγιση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί και οι βουλευτές μέσω εγκεκριμένου ελεγκτή/λογιστή θα υποβάλλουν δήλωση με τα περιουσιακά στοιχεία, η οποία θα τίθεται ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Κοινοβουλίου. Η τελευταία, με τη σειρά της θα έχει την ευχέρεια να εξετάζει με τη συνδρομή του διευθυντή Τμήματος Φορολογίας την αυθεντικότητα της δήλωσης (επιβεβαίωση του αληθούς της δήλωσης).

ΕΑΝ αυτό ισχύσει, τότε θα συνιστά εν πολλοίς υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Όχι τυχαία, οι πολίτες απαξίωσαν τη διαδικασία αυτή. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα και της συμπεριφοράς κάποιων πολιτικών. Θα επαναλάβουμε αυτό που πολλές φορές έχουμε αναφέρει. Ότι, δηλαδή, η απαξίωση των θεσμών ξεκινά από τους ίδιους τους φορείς, οι οποίοι τους εκφράζουν.

ΓΙ αυτό και θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όλοι. Να μην δίνουν αφορμή, για να συζητείται η συμπεριφορά τους στη δημόσια σφαίρα. Στο… ταλαιπωρημένο αυτό θέμα του Πόθεν Έσχες, πρέπει οι κινήσεις να είναι προσεκτικές και να μην παραπέμπουν στην αδιαφάνεια. Θα πρέπει να ενισχύει και εμβαθύνει διά της διαφάνειας τη δημοκρατία. Καμία συγκάλυψη. Καμία κίνηση εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων.

ΟΙ πολίτες πρέπει να αξιολογούν, να κρίνουν τους πολιτικούς από τις ενέργειες τους. Έτσι, άλλωστε, λειτουργεί η δημοκρατία. Το θέμα της δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων– όλων και όχι ενός αριθμού- δεν αποτελεί πεδίο που προσφέρεται για κουτσομπολιό. Η κατάθεση των στοιχείων γίνεται για να υπάρξει σύγκριση της περιουσίας του από της ενεργούς εμπλοκής του στην πολιτική και εντεύθεν. Εάν, δηλαδή, χρησιμοποιεί κάποιος την πολιτική για να πλουτίζει.