ΔΕΝ μπορεί η Ελλάδα να παρασύρεται από προσωπεία «καλής γειτονίας» και απαιτήσεις διαχωρισμού του Κυπριακού από τα άλλα ελληνοτουρκικά θέματα. Αυτά είναι τα λόγια του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος σε μια ιδιαίτερα σημαδιακή ημέρα, την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, επέλεξε να στείλει μηνύματα. Μηνύματα προς όλους εκείνους που δεν αντιλαμβάνονται την τουρκική συμπεριφορά.

ΤΑ μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, είναι ξεκάθαρα. Είναι σαφέστατα και στηρίζονται στις πραγματικότητες, τις οποίες ζούμε ενώπιον μας. Στηρίζονται στα όσα παρακολουθούμε σε σχέση με την τουρκική συμπεριφορά. Σημείωσε με νόημα ότι «αν, μη γένοιτο, πέσει η Κύπρος δεν θα κατοχυρωθούν τα άλλα ελληνικά μέρη και Αιγαίο, νησιά, Θράκη, Μακεδονία θα πάρουν σειρά».

ΕΚΦΩΝΩΝΤΑΣ τον πανηγυρικό λόγο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, όπου τελέστηκε Πανηγυρική Δοξολογία, ανέδειξε όλες τις παραμέτρους του αγώνα. Και για τις διαπραγματεύσεις όταν και όποτε αρχίσουν και για την αμυντική θωράκιση, την ενδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς. Έκανε δε σαφή αναφορά και στο ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος και Κύπρου. Για να υποδείξει προς το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι πρέπει «να δώσει σημασία και να στηρίξει όλες τις υποδομές που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του αγώνα μας».

ΕΙΝΑΙ, όντως, όπως συναφώς ανέφερε δύσκολος και ανάντης ο δρόμος μας προς την εθνική δικαίωση, δεν έχουμε, όμως, άλλη επιλογή.

ΕΙΝΑΙ όντως δύσκολος ο αγώνας μας. Δύσκολος και ανηφορικός. Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εισβολή. Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής και το γεγονός ότι παραμένει ανοικτή η πληγή, τούτο δείχνει πόσο ανηφορικός είναι ο δρόμος. Κι αυτό γιατί η κατοχική Τουρκία αρνείται να συζητήσει σοβαρά για λύση.

ΟΛΑ αυτά τα χρόνια η κατοχική δύναμη χρησιμοποιούσε τη διαδικασία των συνομιλιών για ροκανίζει χρόνο, να εκβιάζει και να αποσπά δώρα.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ μπροστά σε νέες προσπάθειες και πρωτοβουλίες αλλά και μπροστά σε συνεχείς προκλήσεις από την κατοχική πλευρά. Χρειάζεται προσοχή και όσο το δυνατόν ενότητα και σύμπνοια. Εάν ο στόχος είναι η απελευθέρωση, η άρση των κατοχικών δεδομένων, τότε η ενότητα είναι εφικτή.

ΤΟ μήνυμα του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου είναι με πολλούς αποδέκτες και θα πρέπει να εισακουστεί. Πιστεύουμε ότι Ελλάδα και Κύπρος μαζί μπορούν.