Η ΔΙΑΙΡΕΣΗ της Κύπρου συνεχίζει να εμποδίζει την πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα άτομα σε ολόκληρο το νησί, αναφέρει η  ετήσια έκθεση του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR). Κι αυτή η αναφορά, γενική και εν πολλοίς αόριστη, αποφεύγει την ουσία. Από πού προκύπτει άραγε αυτή η «διαίρεση»; Γιατί μια Έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν αναφέρεται στην εισβολή της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής, της παράνομης και διά της ισχύος παρουσίας της κατοχικής δύναμης στο νησί. Κάποιος τρίτος, ο οποίος δεν γνωρίζει τα περί Κύπρου, διαβάζοντας την έκθεση δεν θα αντιληφθεί προφανώς πώς διαιρέθηκε αυτό το νησί.

ΕΙΝΑΙ με απορία αλλά και ενόχληση, που διαβάζουμε αναφορές στην Έκθεση αυτή. Σημειώνει πως ενώ το νησί έχει επιστρέψει σταδιακά σε μια αίσθηση κανονικότητας παρά τη συνεχιζόμενη παρουσία της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19), οι προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων, εξακολουθούν να υφίστανται όσον αφορά την πλήρη απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, «με άτομα σε ευάλωτες καταστάσεις, όπως μετανάστες και μειονότητες, και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, να επηρεάζονται δυσανάλογα».

ΣΥΝΗΘΩΣ, σε τέτοιες περιπτώσεις απουσιάζει η όποια αναφορά σε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων. Τα δικαιώματα των προσφύγων δεν παραβιάζονται; Η στέρηση του δικαιώματος της περιουσίας δεν παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα;  Η όποια αναφορά γίνεται εντάσσεται σε μια λογική τήρησης ίσων αποστάσεων και «ισορροπιών».

ΤΟ θέμα της ελεύθερης διακίνησης εντοπίζεται μόνο στην ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες δικοινοτικές επαφές και τη διάνοιξη  ακόμη περισσότερων σημείων διέλευσης. 

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να πιστώσουμε στους συντάκτες της Έκθεσης τις αναφορές στις παραβιάσεις θρησκευτικών ελευθεριών, με την μετατροπή Εκκλησίας στην κατεχόμενη Κυθρέα σε σχολείο καθώς και τις επεμβάσεις στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Σημειώνονται και οι αναφορές στο θέμα της Αμμοχώστου και τις προσπάθειες για εποικισμό.

ΕΙΜΑΣΤΕ έντονοι  στη θέση μας και δεν θα κουραστούμε να την επαναλαμβάνουμε: Εάν αποκρύβεται η αλήθεια, οι όποιες άλλες αναφορές δεν έχουν καμία σημασία. Το πρόβλημα στην Κύπρο είναι η Τουρκία  και η συνεχιζόμενη κατοχή.  Η συνεχιζόμενη κατοχή είναι αυτή που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων. Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.