Η ΧΩΡΑ μας δέχεται τις τελευταίες ημέρες μεγάλες σε αριθμό μεταναστευτικές ροές. Πρόκειται για σκάφη που αναχωρούν από το Λίβανο και έρχονται στην Κύπρο μεταφέροντας, κατά κύριο λόγο, Σύριους. Πρόκειται για αριθμούς πολύ μεγάλους για τα δεδομένα της Κύπρου. Είναι πολύ μεγάλοι αριθμοί και για οποιαδήποτε άλλη χώρα ανεξαρτήτως μεγέθους.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια ανησυχητική κατάσταση. Πρόκειται για μια κατάσταση, που δεν είναι σημερινή αλλά διαχρονική. Όσο συνεχίζονται συγκρούσεις αυτό θα συμβαίνει. Βεβαίως, όπως σωστά αναφέρθηκε αρμοδίως από την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι, για παράδειγμα, όλες οι περιοχές στη Συρία σε εμπόλεμη κατάσταση. Κι αυτό επείγει να αναδειχθεί και να γίνει ένας διαχωρισμός.

ΤΟ μεταναστευτικό, θα το επαναλάβουμε  ελπίζουμε ότι θα γίνει κατανοητό από όλους, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Κάποια κράτη-μέλη, όπως η Κύπρος, φορτώνονται περισσότερο βάρος. Αυτό, όμως, το βάρος πρέπει να καταμεριστεί στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης. Στην πράξη κι όχι στα λόγια. Γιατί από λόγια έχουμε μπουχτίσει. Και πρέπει τα μηνύματα να φθάσουν προς τους εταίρους μας.

ΑΥΤΗ είναι η μια διάσταση. Η ανάληψη, δηλαδή, συλλογικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άλλη διάσταση είναι το τι κάνουμε εμείς, ως κράτος το οποίο επηρεάζεται. Είναι προφανές πως χρειάζονται πολιτικές και δράσεις σε εθνικό επίπεδο. Προ ημερών πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα για προφανείς λόγους. Ελπίζουμε να έχουν βρεθεί λύσεις.

ΘΕΛΟΥΜΕ να πιστεύουμε ότι έχουν ληφθεί αποφασιστικού χαρακτήρα μέτρα και έχουν δρομολογηθεί δράσεις προς την κατεύθυνση και τρίτων χωρών. Όπως είναι για παράδειγμα ο Λίβανος.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα θέμα, το οποίο για ευνόητους λόγους απασχολεί έντονα την κοινωνία. Πρέπει, λοιπόν, να υλοποιούνται με αποτελεσματικό τρόπο τα μέτρα για επιστροφή, επαναπροώθηση αλλά την  αυστηροποίηση, τον διπλασιασμό των προβλεπόμενων ποινών που αφορούν αδικήματα, τα οποία σχετίζονται με διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Όλα αυτά πρέπει να ενισχυθούν αμέσως.

ΤΟ μεταναστευτικό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν αντιμετωπίζεται με διακηρύξεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αλλά γνωρίζει, την ίδια ώρα και τις δυνατότητες της ως κράτος. Δεν αντέχει αυτές τις μεταναστευτικές ροές. Και επειδή δεν μπορεί να τις αντέξει πρέπει να δράσει τώρα. Δεν υποτιμούμε τα όσα γίνονται, αλλά προφανώς και χρειάζονται περισσότερα.