Μέσα σε μία νύχτα, βιώσαμε σε ζωντανή μετάδοση μια εντυπωσιακή πολεμική καταιγίδα πάνω από το Ισραήλ, με βροχοποιό το Ιράν. Πολλοί φοβούνται ότι αυτή μπορεί να είναι μόνο η αρχή μιας σύγκρουσης που θα λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Ολέθριες, γιατί και οι δύο χώρες διαθέτουν μεγάλα πυρηνικά οπλοστάσια.

Μακάρι να μείνουμε σε σκέψεις και ασκήσεις επί χάρτου. Αλλά, όταν ακούς επαναλαμβανόμενη από τη μια πλευρά την υπενθύμιση ότι στόχος μας είναι η εξαφάνιση του Ισραήλ, ξέρεις τότε ότι το σκότος απλώνεται παντού…

Στην καθιερωμένη της συνοπτική ενημέρωση για την κατάσταση στο άλλο πολεμικό μέτωπο, οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία χρησιμοποιήθηκαν ως μοντέλο για το μπαράζ του Ιράν με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, το (ISW).

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν πολύ πριν από την εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων, πιθανότατα με την προσδοκία ότι θα έφταναν στην ασπίδα αεράμυνας του Ισραήλ περίπου την ίδια στιγμή με τους πυραύλους κρουζ και τα drones. Οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα μια τέτοια προσέγγιση εναντίον της Ουκρανίας», επισημαίνει το Ινστιτούτο, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυσή του.
Σε αντίθεση με το Ισραήλ, η Ουκρανία δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη για να καταρρίψει τον μεγάλο αριθμό ρωσικών drones και πυραύλων κρουζ, ανέφερε το ISW. «Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρατήρησε πρόσφατα ότι το Κίεβο πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει για τέτοιους σκοπούς τα F-16 που θα λάβει η χώρα του αυτό το καλοκαίρι».

Το thinktank επισημαίνει, τέλος, ότι η ουκρανική αεράμυνα είχε κατά μέσο όρο ποσοστά αναχαίτισης περίπου 46% των βαλλιστικών πυραύλων κατά τη διάρκεια πρόσφατων μεγάλων επιδρομών από τη Ρωσία. Ενώ το Ισραήλ, όπως είναι πια γνωστό, αναχαίτισε το 99,9% των drones και πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν.

Ο Ζελένσκι καταδίκασε την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ και είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια από τους συμμάχους της για να αποκρούσει τις απειλές από τον αέρα, όπως έκανε το Ισραήλ. Ο Ζελένσκι κάλεσε ξανά το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει περαιτέρω βοήθεια.
Η ενδιαφέρουσα και πολύ επίκαιρη αυτή ανάλυση επισημαίνεται στην χθεσινή έκδοση του «Guardian», στην καθημερινή της συνοπτική ενημέρωση για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία

Κι ένα Υστερόγραφο δικό μας, από τα διεθνή πρακτορεία:

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ρωτήθηκε αν η Μόσχα θα καταδικάσει την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ και απάντησε: «Θυμίστε μου πότε το Ισραήλ καταδίκασε έστω μια επίθεση από το καθεστώτος του Κιέβου στις ρωσικές περιοχές; (εννοούσε τις κατεχόμενες). Αλλά θυμάμαι τις τακτικές δηλώσεις του Ισραήλ υπέρ του Ζελένσκι».
Μάλιστα…

Γυρνώντας τώρα σελίδα, ήθελα να πω δυο κουβέντες για «Το Μουσικό Κουτί», τη μουσική εκπομπή του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη, που έκλεισε κοντά 4 χρόνια υπέροχης παρουσίας στην ΕΡΤ. Ευτυχώς, υπάρχει και το Ertflix όπου μπορούμε να ξαναδούμε και να ξανακούσουμε όλα τα Κουτιά (!), για να συνειδητοποιήσουμε ότι, όταν κάτι γίνεται με καρδιά αλλά και με υψηλή επαγγελματικότητα (οι μουσικοί της ομάδας ήσαν ένας-κι ένας), μόνο θαύματα μπορεί να γεννήσει.

Ας αφήσω να πει τη δική του άποψη ένας πολιτικός, ο Άκης Σκέρτσος, που συχνά τους ταυτίζουμε με «κρύα πράγματα», με έλλειψη ευαισθησίας, με στεγνό προφίλ:
«“Το μέτρο και το πάθος
είναι η δικιά μου Ελλάδα
ούτε σωστό, ούτε λάθος
μια δροσερή λιακάδα
είναι η δικιά μου Ελλάδα”

Το “μουσικό κουτί” ήταν μια εκπομπή μουσικής πατριδογνωσίας. Και είχε ακριβώς αυτό που λένε οι στίχοι του υπέροχου τραγουδιού “Η δικιά μου Ελλάδα”: Μέτρο, πάθος και ποιότητα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των 4 χρόνων που μας κρατάει συντροφιά με τη φοβερή μπάντα και τους καλεσμένους του, το “μουσικό κουτί” μας έφερε κοντά ξανά στην καλή δημόσια τηλεόραση και στο καλό ελληνικό τραγούδι.

Μια “δροσερή λιακάδα” που φώτιζε και δρόσιζε τα τηλεοπτικά μας βράδια και στην οποία θα επιστρέφουμε ξανά και ξανά μέσω Ertflix για πολλά χρόνια ακόμη.
Ευχαριστούμε όλους τους άξιους συντελεστές αυτής της ιστορικής, πλέον, εκπομπής και τον Κωνσταντίνο Ζούλα (δημοσιογράφο, πρόεδρο της ΕΡΤ), που την εμπνεύστηκε, την πίστεψε και την υλοποίησε».