ΟΙ αριθμοί τρομάζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, μεταξύ των 5 χωρών εταίρων στο έργο FEM-UnitED, το υψηλότερο ποσοστό γυναικοκτονιών, τηρουμένων των αναλογιών του πληθυσμού, ήταν στην Κύπρο. Kατά την περίοδο 2019–2020 υπήρξαν 13 γυναικοκτονίες, 5 το 2021 και 1 το 2022, φτάνοντας συνολικά τις 19 γυναικοκτονίες σε μια 4ετία. Ένας αριθμός μεγάλος για το μέγεθος της χώρας μας. Και είναι πολύ ανησυχητικό τούτο.

ΤΑ στοιχεία επιβεβαιώνουν μια σειρά από χαρακτηριστικά, τα οποία παραπέμπουν στην αιτία. Τους λόγους, που οδηγούν άντρες να δολοφονούν γυναίκες. Όλοι, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι δράστες ήταν άνδρες, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν μη Κύπριες υπήκοοι, με μεταναστευτικό υπόβαθρο ενώ η πλειοψηφία των δραστών ήταν Κύπριοι υπήκοοι. Σημειώνεται ότι μόνο μία υπόθεση ήταν γνωστή στην Αστυνομία και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, όπου το θύμα είχε υποβάλει καταγγελία και είχε εκδοθεί εντολή για περιοριστικά μέτρα.

ΟΙ διαπιστώσεις που παρουσιάζονται από την έρευνα είναι σημαντικές. Είναι συμπεράσματα, τα οποία στηρίζονται σε στοιχεία και δεδομένα, που διαμορφώνονται μετά από ενδελεχή ανάλυση. Πρόκειται για σημαντικό εργαλείο.

ΤΟ ζητούμενο είναι πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα φαινόμενα. Γιατί από τη στιγμή κατά την οποία οι αριθμοί, δυστυχώς, έχουν μια αυξητική τάση, διέξοδοι θα βρεθούν μόνο εάν δοθούν λύσεις, αμέσως και αποτελεσματικές. Όλα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάγκη να περιοριστούν τέτοιες ακραίες συμπεριφορές.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ κοινωνικές καταστάσεις, που δυστυχώς διαμορφώνουν τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας. Δεν υπάρχει, όμως, τίποτε που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί φτάνει να υπάρχει βούληση. Όπως συναφώς σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας, η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων φορέων θα πρέπει να ενισχυθούν και να υποστηριχθεί η διεπαγγελματική και διατομεακή συνεργασία. Με τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων οργανώσεων και των ΜΚΟ και στο πλαίσιο του Σπιτιού της Γυναίκας, που λειτουργεί ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων και υποστήριξης για θύματα βίας κατά των γυναικών.

ΚΑΙ κάτι άλλο, που επισημαίνεται και είναι αρκούντως σημαντικό: Πρέπει να αρθούν τα εμπόδια στην πρόσβαση σε ολοκληρωμένη προστασία και υποστήριξη για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να αρθούν, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών μεταναστευτικής καταγωγής. Τούτο, κατά την άποψη μας, θα βοηθήσει σημαντικά.