Πριν λίγους μήνες, συζητήθηκε στη Βουλή πρόταση του ΑΚΕΛ για απαγόρευση ρίψης πυροτεχνημάτων. Σε μια πρώτη ανάγνωση, η πρόταση ενδεχομένως να μοιάζει υπερβολική. Αν για παράδειγμα ρίχνονταν πυροτεχνήματα για να γιορταστεί η έλευση του νέου έτους ή κάποιο μεγάλο γεγονός, θα ήταν όντως υπερβολή η απαγόρευση. Στην Κύπρο ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ρίχνονταν φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα με κάθε ευκαιρία: γάμους, βαφτίσεις, γενέθλια, αποφοιτήσεις, ποδοσφαιρικά ντέρμπι, φεστιβάλ, Πάσχα, ακόμα και για προτάσεις γάμου. Άλλοτε έχοντας εξασφαλίσει άδεια κι άλλοτε όχι. Οι αριθμοί που έδωσε η αστυνομία σε σχετική συζήτηση στη Βουλή είναι ενδεικτικοί: Το 2022 είχε δεχτεί 218 καταγγελίες από πολίτες και τους πρώτους 8 μήνες του ‘23 δέχτηκε 108, με κάποιες από αυτές να οδηγούνται στο δικαστήριο.

Οι λόγοι για την αντίδραση των πολιτών και την πρόταση απαγόρευσης ήταν πολλοί: κίνδυνος πυρκαγιών, κρίσεις πανικού σε ανθρώπους και ζώα, οχληρία… Ο βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είχε αναφέρει συγκεκριμένα τα προβλήματα που δημιουργούνται σε παιδιά με αυτισμό, αφού οι δυνατοί και απρόσμενοι θόρυβοι τα τρομάζουν. Όταν μάλιστα συζητείτο το θέμα, ήταν ήδη επιβεβαιωμένο πως μία φωτιά στη Λόφου ξέσπασε από πυροτέχνημα στα πλαίσια γαμήλιας δεξίωσης. Ο κ. Θεοπέμπτου είχε θέσει επίσης το θέμα φύλαξης τους από αυτούς που τα πουλούν παράνομα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πυροτεχνήματα είναι εκρηκτική ύλη, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού τα έχει φυλαγμένα εκείνος που τα πουλά παράνομα και ελπίζω να μην υπάρξει κανένα επεισόδιο φωτιάς, γιατί ξαφνικά μπορεί να προκύψει τεράστιο πρόβλημα μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Στο εξωτερικό είχαμε θανάτους από φωτιές που ξέσπασαν σε αποθήκες πυροτεχνημάτων» σημείωσε.

Στη συζήτηση αυτή έντονα εναντίον της απαγόρευσης τάχθηκε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μεταλλείων, που έχει την ευθύνη αδειοδότησης. «Οι περισσότερες χρήσεις γίνονται για τουριστικούς σκοπούς», είχε πει. «Η οικονομία του τόπου βασίζεται στον τουρισμό, για αυτό θεωρώ λάθος την απαγόρευση». Πρόταση του ήταν να εγκύψουμε περισσότερο στο θέμα της πάταξης της παρανομίας.

Κι έτσι η συζήτηση έμεινε απλά συζήτηση. Μέχρι που δυο πυρκαγιές την ίδια μέρα, η μια από ρίψη πυροτεχνήματος στο Χα Ποτάμι κι η άλλη από καταστροφή φωτοβολίδων από την ίδια την Υπηρεσία Μεταλλείων, έλυσε διά μιας το θέμα. Τουλάχιστον προσωρινά. Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες ρίψης πυροτεχνημάτων.

Χρειάστηκε να καούν τεράστιες εκτάσεις και να κινδυνέψει μία κοινότητα (Βάσα Κοιλανίου) για να αντιληφθούν οι αρμόδιοι τις εκτάσεις του προβλήματος. Όσο για τον τουρισμό μας, προφανώς δεν έρχεται για να ρίχνει ή να βλέπει πυροτεχνήματα στον ουρανό.