Σε μια ιδιαίτερη και περίεργη εν πολλοίς εκλογική αναμέτρηση όπως είναι οι διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου, η περίπτωση του Φειδία Παναγιώτου είναι σίγουρα ένα από τα σημεία αναφοράς αυτών των εκλογών. Ακριβώς διότι μέσα σε όλο αυτό το προεκλογικό χάος, καταφέρνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να στρέφει την προσοχή ενός μέρους της κοινωνίας προς το πρόσωπο του και να αποτελεί μέτρο σύγκρισης με το πολιτικό σύστημα.

Αυτό για τον ίδιο τον Φειδία είναι κατόρθωμα και είναι και αυτό μια ένδειξη του ταλέντου του σε αυτό που κάνει ως youtuber ¨η τικ- τοκερ ή όπως αλλιώς μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί για την επιτυχημένη δράση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλές φορές το έχει δηλώσει ότι κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει αρκετά χρήματα και μια αναγνωρισιμότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ξεπερνά τα όρια της Κύπρου. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας που έχει ανακαλύψει τα μυστικά της επιτυχίας σε αυτό που κάνει. Ξέρει να επικοινωνεί με τον κόσμο και να χρησιμοποιεί το μάρκετινγκ με τρόπο που να επιτυγχάνει το σκοπό του.

 Ξεκίνησε να δημιουργεί και ένα θόρυβο γύρω από την υποψηφιότητα του με την εκστρατεία του για εγγραφή νέων ψηφοφόρων Ακόμα και η υποβολή της υποψηφιότητας του έγινε με τρόπο που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Ο ίδιος ντυμένος σαν γαμπρός, έχοντας δίπλα του τον ιερέα πατέρα του και παίζοντας με έξυπνες ατάκες στις δηλώσεις του.

Ποιες είναι οι πολιτικές του θέσεις; Τι ακριβώς θα πρεσβεύει στο Ευρωκοινοβούλιο ή σε ποια ομάδα θα ανήκει, κανένας δεν γνωρίζει και προφανώς και κανένα δεν ενδιαφέρει. Αν δεν και θα έπρεπε αυτό να ήταν το βασικό πολιτική κριτήριο για την ψήφο κάποιου.

Πρόσφατα, ο Φειδίας Παναγιώτου, ως ανεξάρτητος πλέον υποψήφιος ευρωβουλευτής, παρουσίαζε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το αποτέλεσμα μιας έρευνας- δημοσκόπησης, που τον παρουσίαζε να παίρνει ως υποψήφιος ποσοστό 5% των ψήφων. Έκανε και βίντεο μάλιστα από την επίσκεψη του στην γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων, στην οποία όπως είπε, του εξηγήθηκε η έρευνα και το αποτέλεσμα το οποίο φαίνεται να λαμβάνει.

Το 5% ως ποσοστό δεν είναι καθόλου αμελητέο.

Μεταφράζεται σε πάνω από 10χιλιάδες ψήφους, ανάλογα βέβαια με το ποσοστό συμμετοχής στην κάλπη. Είναι επίσης ένα ποσοστό που στις δημοσκοπήσεις δεν παίρνουν ούτε κάποια από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Φειδίας Παναγιώτου έχει μια αναγνωρισιμότητα την οποία κατάφερε να πετύχει από τη δραστηριοποίηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα διάφορα βίντεο και συνεντεύξεις που επιχείρησε, με άτομα γνωστά που θα προσέλκυαν τον ενδιαφέρον για να τον παρακολουθήσει κάποιος, τον έκαναν γνωστό. Αν αυτή η αναγνωρισιμότητα που έχει, θα εξαργυρωθεί στην κάλπη, δεν γνωρίζουμε. Ο ίδιος φαίνεται μέσα από τις αναρτήσεις του να έχει έντονη προεκλογική δράση και να εκμεταλλεύεται την αναγνωρισιμότητα που έχει.

Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Είναι ο Φειδίας Παναγιώτου και η κάθε αντίστοιχη περίπτωση, η απάντηση σε ένα πολιτικό σύστημα που παλεύει με τον εαυτό του για να διατηρήσει την αξιοπιστία του απέναντι στην κοινωνία;

Ξέρουμε τον Φειδία, όπως θα ξέραμε και τον κάθε άλλο γνωστό youtuber ή tik- toker ή που θα ήταν επιτυχημένος σε οτιδήποτε άλλο έκανε. Όπως για παράδειγμα ένα ποδοσφαιριστή, τραγουδιστή, ηθοποιό κλπ.  Και έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα που αναδείχθηκαν και μέσα από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Επί της ουσίας τι άλλαξε;

Το ερώτημα είναι γενικό προς πολιτικό προβληματισμό. Ο καθένας ας βρει την απάντηση με τον εαυτό.

Η περίπτωση του Φειδία Παναγιώτου είναι χαρακτηριστική όμως σε αυτές τις εκλογές διότι ακριβώς έρχεται να επιβεβαιώσει το σύμπτωμα της απολίτικ συμπεριφοράς μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που τείνει να συμπεριφέρεται όλο και πιο α-πολίτικα. Από την μια με πολιτικούς και κομματάρχες της βιτρίνας και του χαμόγελου και από την άλλη με πολίτες που δυσφορούν και δυσανασχετούν, εξαντλώντας όμως την αντίδραση τους, με επιφανειακές προσεγγίσεις τις οποίες αυτοπροσδιορίζουν πολλές φορές και ως επαναστατικές…