ΣΤΟΝ στρατηγικό απειλητικό χαρακτήρα της Τουρκίας  αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άµυνας της Ελλάδος, Νίκος ∆ένδιας, στη Βουλή. «Όταν υπάρχει γειτονική χώρα η οποία αµφισβητεί καθεστώς κυριαρχίας –όχι µόνο κυριαρχικών δικαιωµάτων– και διεθνείς συνθήκες που αφορούν χαρακτηρισµό µειονότητας, αυτό προφανώς χαρακτηρίζεται υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται και τα νοµικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας µας», σηµείωσε ο κ. Νίκος ∆ένδιας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κατοχική πλευρά.

ΟΙ αναφορές αυτές του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει μια προσπάθεια διατήρησης των «ήρεμων νερών» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Υπάρχει προφανώς μια προσπάθεια συνεννόησης για αποφυγή εντάσεων, που ειρήσθω εν παρόδω προκαλεί με τη στάση και τη συμπεριφορά της η κατοχική Τουρκία. Και σωστά γίνονται τέτοιες αναφορές από τον Έλληνα αξιωματούχο γιατί δεν μπορούμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις.

ΘΑ ήταν αφέλεια να πιστεύει κανείς πως επειδή  πραγματοποιήθηκε μια επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, έγινε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κατοχική δύναμη θα αλλάξει πολιτική. Άλλωστε και να το πιστέψει κανείς, σπεύδει να το υπενθυμίσει ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του.

ΔΕΝ αλλάζει σχεδιασμούς και πολιτική έναντι της Ελλάδος η Τουρκία. Ούτε και έναντι της Κύπρου. Άλλωστε η Τουρκία αντιμετωπίζει ενιαία τον ελληνισμό. Και έτσι, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να αντιμετωπίζει ο ελληνισμός την Τουρκία. Ενιαία από Ελλάδα και Κύπρο. Ο σχεδιασμός της Άγκυρας για στρατηγικό έλεγχο της περιοχής δεν διαφοροποιείται καθώς δεν είναι μια περιστασιακή πολιτική. Είναι ένας σχεδιασμός, ο οποίος μπορεί να ανατραπεί εάν υπάρχει έναντι σε αυτές τις επιδιώξεις μια ολοκληρωμένη στρατηγική από πλευράς του ελληνισμού.

«ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε έτοιμοι, παρότι καλωσορίζουμε με τον πιο απόλυτο το καλύτερο κλίμα που υπάρχει με την Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας. Κι αυτό, το «πρέπει να είμαστε έτοιμοι» είναι μια δήλωση, μια αναφορά, που αποτελεί σαφές μήνυμα προς την κατοχική Τουρκία.

ΓΙΑΤΙ πάντα έχουν προφανώς σημασία, κυρίως σε ό,τι αφορά την αποτρεπτική δυνατότητα. Έχει ταυτόχρονα σημασία το μήνυμα, που στέλνεται στην αντίπερα όχθη να είναι ξεκάθαρο. Επειδή η  κατοχική Τουρκία, είναι γνωστή για τη συμπεριφορά της, τις επεκτατικές της βλέψεις έναντι στο ελληνισμό, σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.