ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του αθλητισμού, χωρίς βέβαια να το απομονώνουμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καθώς δεν είναι μεμονωμένες. Δεν αφορά μόνο τον χώρο του αθλητισμού αλλά ευρύτερα την κοινωνία, καθώς περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης, υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Το ζητούμενο είναι να σπάσουν τη σιωπή τους τα θύματα και να διωχθούν/τιμωρηθούν, οι θύτες. Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται με τις δημόσιες καταγγελίες που έγιναν από την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη στην Ιστιοπλοΐα, Σοφία Μπεκατώρου. Ακολούθησαν κι άλλες αθλήτριες, που βρήκαν το κουράγιο και την αποφασιστικότητα να προβούν σε καταγγελίες.

ΥΠΗΡΞΕ και συνέχεια στην Κύπρο. Μια αθλήτρια, Ολυμπιονίκης στη σκοποβολή, η Άντρη Ελευθερίου, κατάγγειλε στην Αστυνομία σεξουαλική κακοποίησή της σε δύο περιπτώσεις από πρώην αθλητικούς παράγοντες του τόπου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Άντρη Ελευθερίου κατήγγειλε ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση σε δύο περιπτώσεις: στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008 και στους αγώνες της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία το 2006. Σύμφωνα με την ίδια, η σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε δεν ήταν μόνο από ένα άτομο. Είναι σαφές πως με τα στοιχεία που κατατέθηκαν θα δρομολογηθούν εξελίξεις. Η Άντρη Ελευθερίου, παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν ήθελε να μιλήσει, στη συνέχεια και μετά από συνάντηση με την υπουργό Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, προχώρησε στην καταγγελία. Είναι σημαντικό να αισθάνονται όσοι έχουν επιφυλάξεις τη στήριξη της Πολιτείας. Είναι σημαντικό να αισθάνονται τα θύματα ότι οι καταγγελίες δεν θα πέσουν στο κενό ή θα μείνουν ερμητικά κλεισμένες σε κάποιο συρτάρι.

ΝΑ σπάσουν τη σιωπή τους. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Περαιτέρω θα πρέπει να μην έχουν τις όποιες αναστολές αρμόδιοι και να μην επιχειρούν να συγκαλύψουν τέτοια περιστατικά για «το καλό όλων». Κανείς δεν νομιμοποιείται να επικαλείται ένα δήθεν καθωπρεπισμό για να συγκαλύπτονται τέτοιες απεχθείς πράξεις. Θα πρέπει να καθαρίσει η σαπίλα και να διώκονται τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Νομοθεσίας, Λουΐζα Ζαννέτου, δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ότι δεν παραγράφεται το ποινικό αδίκημα:  «Δηλαδή ακόμη και αν έγινε ένας βιασμός πριν από 20 χρόνια, μπορεί το θύμα να υποβάλει την καταγγελία του. Αυτό διότι μπορεί να μην βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν, κάτι που τα δικαστήρια αναγνωρίζουν. Αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα και αυστηρότητα, ακόμη και μετά από χρόνια». Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Φωνής, Αναστασία Παπαδοπούλου, επισήμανε πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από το να καταφέρεις να δαμάσεις τους δαίμονές σου. Από το να καταφέρεις να τους αντιμετωπίσεις και όπως έχουν κάνει αυτές οι γυναίκες, να κοιτάξεις στα μάτια τον φόβο που ζει μέσα σου και να του πεις ‘’δεν θα με εξουσιάζεις πλέον’’».  Θέλουμε να ελπίζουμε πως τα θύματα θα βρουν το κουράγιο και να καταγγείλουν. Δεν είναι εύκολο. Έχουμε διαπιστώσει, ωστοσο, πως τα όσα είπε η Σοφία Μπεκατώρου, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Άνοιξε τον δρόμο για να υπάρξει συνέχεια. Η Πολιτεία έχει καθήκον να στηρίξει τα θύματα. Το ίδιο και η κοινωνία. Μόνο έτσι θα σπάσει η σιωπή.