Δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου

<Ήταν 1η Απριλίου το 1956 όταν βρέθηκα στην παρέλαση για πρώτη φορά. Μετά από καταδίωξη από τους Άγγλους και Τούρκους, επικουρικούς, διαλυθεί η παρέλαση και βρέθηκα στο οίκημα της ΣΕΚ Λεμεσού. Εκεί συνάντησα και πολλούς φίλους. Ένας φίλος μου ονοματι Τακης με ρώτησε εάν θα μας ενδιέφερε να γραφτούμε στην ΕΟΚΑ. Θα έλεγα Ναι ή θα φοβόμουνα και θα έλεγα Όχι.

Εγώ του απάντησα πρόθυμα ότι βεβαίως θα έλεγα Ναι διότι τους Άγγλους δεν τους θέλω. Από την λίγη Ιστορία που πρόλαβα να μάθω στο Δημοτικό οι Άγγλοι δεν κράτησαν ποτέ τις υποσχέσεις τους. Αφού μιλήσαμε για αρκετή ώρα φύγαμε για τα σπίτια μας. Μετά από δυο τρεις μέρες βρεθήκαμε πάλι στην ΣΕΚ και τον ρώτησα αν θα γραφτούμε και μεις στην ΕΟΚΑ. Τον ρώτησα ξεκάθαρα: Θα γραφτούμε στην ΕΟΚΑ ή θα αντιστεκόμαστε μόνο όταν υπάρχει παρέλαση;

Τότε μου είπε να πάμε περίπατο. Αφού περπατήσαμε στην οδό Γλάδστωνος, που ήταν ο μόνος δρόμος που περπατούσε τότε ο κόσμος γιατί ήταν το σινεμά εκεί και είχε ένα κέντρο που έφτιαχναν λουκουμάδες, με ρώτησε που μένω και επειδή ήταν εκεί κοντά το σπίτι μου, έμενα με 2 άλλους φίλους του είπα να πάμε. Μόλις καθίσαμε έβγαλε από την τσέπη του ένα χαρτί και μου λέει: Διάβασε το!

Το έβγαλα και διάβασα <ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας Τριάδος….>. Μέσα μου άναψε μια φλόγα, ένιωσα ξαφνικά σαν να μεγάλωσα και ότι μπορώ να κάνω τα πάντα>.

Τάδε έφη ο παππούς μου Χριστάκης Μιχαήλ Κλεάνθους, τότε ετών 17! Ο παππούς μου ήταν ο ήρωας μας. Μας άφησε τον Οκτώβριο του 2022 μετά από μια ακόμη μάχη, άνιση αυτή την φορά, με τον Καρκίνο.

Παρακαλούνται φίλοι και συναγωνιστές του που συμβίωσαν μαζί του εκείνα τα χρόνια του αγώνα της ΕΟΚΑ, στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς ή οπουδήποτε αλλού να μου στείλουν τις μαρτυρίες τους στο [email protected].

Στόχος της οικογένειας του είναι να μαζευτεί υλικό και να ετοιμαστεί ένα βιβλίο-μνημόσυνο για αυτόν.

Η οικογένεια του

Δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου

Ψυχολόγος

Διδάκτορας Εξελικτικής-Σχολικής ψυχολογίας

Μ.Α Διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων

Msc Χρηματοοικονομικά και Ναυτιλιακά

Μ.Α ART therapist

Pgp Συμβουλευτική ψυχολογία

Ειδίκευση στη Συστημική θεραπεία και στη Γνωστική-Αναλυτική θεραπευτική αντιμετώπιση