Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Φτάνοντας αισίως στο τέλος ακόμη μίας χρονιάς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το 2023 ως ένα έτος γεμάτο προκλήσεις για την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα γενικότερα. Η παγκόσμια οικονομία επηρεάστηκε από διάφορα γεγονότα, τα οποία άφησαν το στίγμα τους και παράλληλα έδωσαν ευκαιρίες να αποδειχθεί η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας. Για τα Τραπεζικά Ιδρύματα, οι διαδοχικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο έδωσαν ταυτόχρονα και ευκαιρίες να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους και τη στρατηγική τους για τη νέα χρονιά επιβεβαιώνοντας την προσαρμοστικότητά τους.

Το 2024 αναμένεται να είναι μια καθοριστική χρονιά για τα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς σημαντικές αλλαγές προετοιμάζονται που θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία. Μια από αυτές είναι και η τελική μορφή που θα πάρει το Ψηφιακό Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πώς αυτό θα εφαρμοστεί, με ποιο τρόπο θα διαφοροποιήσει τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών και πώς θα συντελέσει γενικότερα στη διαμόρφωση της οικονομίας.

Επίσης, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τα τραπεζικά ιδρύματα δημιουργεί μια συνθήκη νέας δυναμικής με πρωτοβουλίες που θα εφαρμοστούν ιδιαίτερα στις οικονομικές συναλλαγές και στην εξυπηρέτηση των πελατών μέσω ψηφιακών τραπεζικών κέντρων. Πλέον η μελλοντική επένδυση των τραπεζών θα πρέπει να καταλαμβάνει ίσο μερίδιο τόσο στο οικονομικό κεφάλαιο όσο και στο ανθρώπινο. Με άλλα λόγια, το οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθείται να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, η οποία κάνει τεράστια άλματα προόδου, όσον αφορά ψηφιακές εμπειρίες και γνώσεις, και παράλληλα να οραματίζεται το μέλλον με την κατάλληλη προετοιμασία καλύπτοντας τις όποιες ανάγκες κι αν προκύψουν. Στην Ancoria Bank ακολουθούμε τις εξελίξεις προβαίνοντας σε καλά μελετημένα βήματα, επαναπροσδιορίζοντας την τραπεζική με καινοτόμες, ψηφιακές λύσεις, ώστε οι πελάτες μας, επιχειρήσεις και ιδιώτες να διαχειρίζονται καλύτερα τα οικονομικά τους.

Την ίδια στιγμή, η αυξητική τάση στη χρήση τεχνολογιών αιχμής συμβάλλει και στην υιοθέτηση ενός πράσινου επιχειρηματικού μοντέλου από τις τράπεζες, ακολουθώντας μια περιβαλλοντικά προσανατολισμένη οικονομία. Το 2024 δεν θα αναφερόμαστε σε «στροφή» προς μια πράσινη οικονομία, αλλά σε υλοποίησή της. Ο τραπεζικός τομέας αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα με την ανάληψη ειδικών σχεδίων χρηματοδότησης για μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Παράλληλα, με τη νέα χρονιά αναμένεται μετριασμός του πληθωρισμού και υπάρχει προσδοκία για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή τη δημοσιονομική πειθαρχία. Η αύξηση στα καταθετικά επιτόκια, που παρατηρήθηκε τη χρονιά που πέρασε και υιοθετήθηκε από την Ancoria Bank, ευνόησε τους καταθέτες, δίνοντας μια ανάσα στην οικονομία. Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα των εξελίξεων, ιδιαίτερα στο θέμα του πληθωρισμού και των επιτοκίων, τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν υποχρέωση να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά και να παίρνουν αποφάσεις διατηρώντας αυτοέλεγχο και ψυχραιμία.

Η Ancoria Bank έχει αποδείξει την ετοιμότητά της να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις διαγράφοντας σταθερή πορεία ανάπτυξης. Μέσα από τις βραβευμένες της υπηρεσίες και προϊόντα, είναι σε θέση να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά προσφέροντας πρωτοποριακές λύσεις έχοντας ως κύριο μέλημά της τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που την προσδιορίζει. Ταυτόχρονα, παραμένει σταθερή η δέσμευσή της να επαναπροσδιορίζει διαρκώς την παραδοσιακή τραπεζική συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος.

Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ancoria Bank