Η κλιματική αλλαγή αναδεικνύεται ως μία από τις πλέον κρίσιμες ηθικές και πολιτικές προκλήσεις της εποχής μας. Η δραματική της εξέλιξη απειλεί τα θεμέλια της ανθρώπινης ύπαρξης και διακυβεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Πάνω απ’ όλα, η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα δικαιοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περιοχές και οι ομάδες πληθυσμού που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειές της – ενώ εκείνοι που συντείνουν περισσότερο στην κλιματική αλλαγή κατέχουν και τα μέσα για να προστατευθούν από τις επιπτώσεις της.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, λόγω της κατάχρησης των φυσικών πόρων και της αλόγιστης δράσης των πολυεθνικών, είναι τεράστια. Είναι καιρός να επιβληθούν νέες πολιτικές οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που θα αποβλέπουν στην αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των λαών και θα τερματίσουν την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Ο πράσινος καπιταλισμός που εξοντώνει οικονομικά τους λαούς δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Για να επιτευχθεί κλιματική δικαιοσύνη σε έναν (και κλιματικά) άδικο κόσμο, πρέπει να συμβούν πολλά σε διάφορα επίπεδα. Εμείς, με τη δράση μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταφέραμε να κρατήσουμε ενεργές, στην Επιτροπή Αναφορών, δύο αναφορές των συνεχών παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στον Ακάμα, μία περιοχή υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας για την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις δεσμεύσεις των αρμοδίων αρχών, παρατηρούνται παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ. Οι προσπάθειες για τη διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας στον Ακάμα είναι επείγουσες και απαιτούν αποφασιστικές ενέργειες. Με τη νέα θητεία είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στη διοργάνωση διερευνητικής αποστολής της Επιτροπής στον Ακάμα. Δεν θα επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της χερσονήσου του Ακάμα στον βωμό ιδιωτικών συμφερόντων, και τον διασυρμό της χώρας μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, και θα διασφαλίσουμε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κεκτημένου.

Παράλληλα, θέσαμε τις ανησυχίες μας, με γραπτή ερώτησή μου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επικινδυνότητα του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Άκκουγιου. Το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες που θα έχει η εγκατάσταση ενός πυρηνικού σταθμού μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Κερύνειας. Η πυρηνική ενέργεια, παρότι προωθείται ως λύση, δεν αποτελεί ασφαλή ή βιώσιμη επιλογή. Το παράδειγμα των καταστροφών στο Τσερνομπίλ και την Φουκουσίμα αναδεικνύει τους κινδύνους που συνεπάγεται. Ένα ατύχημα ή μια διαρροή, εκτός της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα προκαλέσει, θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων πολιτών στις περιοχές της Μεσογείου. Το όραμά μας για καλή ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστο με την ύπαρξη και χρήση της πυρηνικής ενέργειας.  Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση ενέργειας είναι επιτακτική.

Ως σκιώδης εισηγητής της ευρωπαϊκής στρατηγικής αποθήκευσης ενέργειας, υπογράμμισα την προτεραιότητα της πολιτικής μας ομάδας, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία είναι η διασφάλιση της ενέργειας ως δημόσιο αγαθό και η αξιοποίηση της αποθήκευσης ενέργειας για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, με την προώθηση δημόσιων επενδύσεων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, ιδιαίτερα από ανανεώσιμες πηγές.

Η σημερινή γενιά καλείται να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη. Η πρόκληση είναι τεράστια, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε ξανά. Η άμμος της κλεψύδρας της κυλάει εις βάρος μας. Ο χρόνος για δράση είναι τώρα.

*Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ