Παρακολούθησα προσεχτικά τις διακηρύξεις του κόμματος του κ. Μιχαηλίδη. Επαινώ την στάση του για το θέμα της διαφθοράς και την προθυμία του να πολεμήσει για να εξαλειφθεί αυτή η μάστιγα από αυτό τον τόπο ο οποίος έχει ήδη αρκετά άλλα προβλήματα.

Όμως οι θέσεις του για το κυπριακό δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Διότι δεν μπορεί να μιλά για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και συγχρόνως να αντιφάσκει υποστηρίζοντας μια λύση απόλυτα σύμφωνη με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διεθνές δίκαιο που σημαίνουν και ανθρώπινα δικαιώματα και κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. Την δεύτερη λύση την επαινώ και την θεωρώ απαραίτητη για να επιβιώσει αυτό το κράτος έχοντας υπόψη και την τουρκική βουλιμία και τις διαχρονικές επιδιώξεις της Τουρκίας. Ίσως ο κ. Οδυσσέας να μην γνωρίζει καλά τα στοιχεία της διζωνικής κοινοτικής λύσεως. Να του τα υπενθυμίσω αυτού και σε όλους τους αναγνώστες. Το προτεινόμενο ομοσπονδιακό κράτος θα απαρτίζεται (όπως ο όρος διζωνική εξυπακούει) από δύο μόνο περιφέρειες που θα κυβερνώνται από τις δύο κοινότητες Ε/Κ και Τ/Κ αντιστοίχως.

Τέτοιο πολιτειακό κατασκεύασμα δεν υπήρξε ούτε αναμένεται να υπάρξει άλλο ποτέ σε όλο τον κόσμο. Για να επιτευχθεί δε αυτό απαιτείται:

α) Δημιουργία περιοχών βάσει γεωγραφικού διαχωρισμού και κοινοτικών/φυλετικών διακρίσεων και

β) αποκλεισμός των πολιτικών δικαιωμάτων και της πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες με ίση μεταχείριση των μελών κάθε κοινότητας στην περιοχή που θα διοικείται από την άλλη κοινότητα.

Και οι δύο αυτές συνέπειες θα συγκρούονται με διεθνείς Συνθήκες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που οπωσδήποτε θα συνεχίσουν να δεσμεύουν την Κύπρο. Όμως θα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα εγκατάστασης και περιουσίας σε κάθε περιοχή σε σχέση με την κοινότητα της άλλης περιοχής. Και τούτο διότι για την εξασφάλιση της δικοινοτικής μορφής της λύσης που θα συνεπάγεται διοίκηση της μιας από τις δύο περιοχές από τους Τ/Κ επιδιώκεται η πλειοψηφία των κατοίκων και της ακίνητης ιδιοκτησίας να είναι Τ/Κ πάνω σε μόνιμη βάση. Θα πρόκειται για ένα εθνικό ξεκαθάρισμα στην περιοχή που θα διοικούν οι Τούρκοι για να διαιωνίσουν την τουρκοποίηση της περιοχής αυτής ως πρόδρομο ανεξαρτητοποίησής τους ως κρατικής οντότητας για να μην πω και τουρκοποίηση της υπόλοιπης Κύπρου. Αυτή ήταν πάντοτε η τουρκική επιδίωξη και πέτυχαν ουσιαστικά την υλοποίηση της με το Σχέδιο Ανάν. Ένα Σχέδιο που καταδίκασε ο κυπριακός λαός αλλά που δυστυχώς συνεχίζουν ορισμένοι πολιτικοί να προσπαθούν να το επαναφέρουν αφού το τσιμεντώσουν. 

Οι Τούρκοι δεν δέχονται ούτε κράτος ενοποιημένο με βάση αρχές ούτε καν τις αρχές της Ε.Ε. Συνεπώς επειδή οι θέσεις τους είναι αδιάλλακτες και καταστρεπτικές για την πατρίδα μας έχουμε τουλάχιστον υποχρέωση να υπερασπίσουμε τον κυπριακό λαό με ασπίδα τις αρχές της Ε.Ε. Και να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ξένους για την ορθότητα των επιδιώξεων μας αφού τους ενημερώσουμε για τις απαράδεκτες θέσεις των Τούρκων κάτι που δεν έγινε αποτελεσματικά από την πολιτική μας ηγεσία.

Η συνεχής δε αρνητική τουρκική στάση σε σχέση μάλιστα με από μέρους μας παραχωρήσεις πέρα ακόμη και από τις αρχές που ανάφερα, που συνεχίζει μέχρι σήμερα δίνει την ευκαιρία στην πολιτική μας ηγεσία να εκθέσει την Τουρκία ως κατέχουσα μια ευρωπαϊκή χώρα για 50 χρόνια ως παραβιάζουσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ως επιδιώκουσα μια λύση που να διχοτομεί την Κύπρο δίνοντας έτσι σε μας το δικαίωμα να επανέλθουμε στη διεκδίκηση αρχών και αξιών πάνω στις οποίες να στηρίζεται η λύση του προβλήματος μας. Αποτελεί λογική και σωστή πρακτική όταν κάνεις μια συμβιβαστική πρόταση και δεν την δέχεται ο άλλος μπορείς να την αποσύρεις (την πρόταση σου) και να πάρεις την σωστή πορεία. Το χρωστούμε στους νεκρούς ήρωες μας, στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές, στην πατρίδα μας. Πολλοί λαοί ζήτησαν ελευθερία χωρίς να εγκαταλείπουν την επιδίωξη τους όταν δεν ανταποκρίνεται ο κατακτητής.  

*Δικηγόρος