Μετά την αποχώρησή του από τη Yamaha και χωρίς νίκη σε γκραν πρι από την αρχή της σεζόν του 2021, ο Viñales κατάφερε επιτέλους να κερδίσει στην πίστα του Austin στις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι έπεσε από την πρώτη θέση στην 11η κατά την εκκίνηση του αγώνα, ο Viñales παλέψε και κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα με διαφορά 1,728 δευτερολέπτων, γίνοντας έτσι ο πρώτος αναβάτης στη σύγχρονη εποχή του MotoGP που κερδίζει γκραν πρι με τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές. Ο Viñales νίκησε τον νεαρό αναβάτη της Tech3, Pedro Acosta, ο οποίος πανηγύρισε το καλύτερο του αποτέλεσμα στο MotoGP, ενώ ο Enea Bastianini απέτρεψε τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Jorge Martin από την κατάκτηση ενός ακόμη βάθρου με ένα προσπέρασμα στα τελευταία στάδια του αγώνα.

Ο Francesco Bagnaia ήταν πέμπτος μετά από έναν δύσκολο αγώνα, ενώ ο επτά φορές νικητής του αγώνα στην COTA, Marc Marquez, έχασε την πρώτη θέση στον 11ο γύρο. Ο Acosta προηγήθηκε από τη δεύτερη θέση στο grid ενώ ο poleman Viñales βρέθηκε να πέφτει μέχρι και στην 11η θέση μετά από σύγκρουση στην πρώτη στροφή. Μια επιθετική κίνηση του Martin, για να φτάσει στην τρίτη θέση από την έκτη θέση, ανάγκασε τον Bagnaia να φρενάρει στη στροφή 1, προκαλώντας σύγκρουση με τον Viñales και στέλνοντας τον αναβάτη της Aprilia στις πίσω θέσεις της κατάταξης.

Ο Martin προσπάθησε να πάρει την πρωτοπορία από τον Acosta στον τρίτο γύρο, αλλά βγήκε εκτός πίστας, πριν καταφέρει να ολοκληρώσει την κίνηση στον τέταρτο γύρο. Ο Marquez στη συνέχεια πέρασε τον Acosta στον 11ο γύρο για να ηγηθεί ενός αγώνα για πρώτη φορά με Ducati. Αλλά αυτό θα διαρκούσε μόνο για δέκα στροφές καθώς ο αναβάτης της Gresini έχασε τα φρένα του, δίδοντας την πρωτοπορία και πάλι στον Acosta. Όμως, ήταν ο Vinales που καραδοκούσε, αφού βρέθηκε τρίτος μετά από κίνηση πάνω στον Bagnaia στον ένατο γύρο. Ο Martin δεν άργησε να πέσει πίσω από τον Viñales στον ενδέκατο γύρο, πριν ο αναβάτης της Aprilia βρει επιτέλους τρόπο να περάσει τον Acosta στον 13ο γύρο.

Με τον καλύτερο χρόνο του αγώνα στον 14ο γύρο, η διαφορά του Viñales αυξήθηκε πάνω από ένα δευτερόλεπτο και από κει και πέρα δεν αντιμετώπισε σημαντική απειλή μέχρι την καρό σημαία. Με διαφορά 1,728 δευτερολέπτων από τον Acosta, ο Vinales είναι ο πρώτος αναβάτης χωρίς μοτοσυκλέτα Ducati που κερδίζει αγώνα από την νίκη της Aprilia και του Aleix Espargaro κέρδισε το γκραν πρι της Καταλονίας πέρυσι τον Σεπτέμβριο! Ο επόμενος αγώνας του θεσμού θα διεξαχθεί στη Jerez της Ισπανίας το Σαββατοκύριακο 27-28 Απριλίου.

Τελική κατάταξη

1 M. Viñales                APRILIA RACING
2 P. Acosta                 TECH 3           KTM                +1.728
3 E. Bastianini             DUCATI TEAM                       +2.703
4 J. Martin                   PRAMAC DUCATI                 +4.690
5 F. Bagnaia                DUCATI TEAM                       +7.392
6 F. Di Giannantonio   TEAM VR46 DUCATI                        +9.980
7 A. Espargaro            APRILIA RACING                  +12.208
8 M. Bezzecchi           TEAM VR46 DUCATI                        +13.343
9 B. Binder                  RED BULL KTM                     +14.931
10 R. Fernández         TRACKHOUSE APRILIA       +16.656